G4Media.ro

Germania repornește termocentralele pe cărbune

Sursă foto: Unsplash

Germania repornește termocentralele pe cărbune

Rusia reduce în continuare livrările de gaze, dând vina pe presupusa lipsă a unei turbine. De aceea guvernul german mizează pe termocentrale pe cărbune. Dar jumătate din cărbune era importat din Rusia. Aceste importuri se stopează, arată o analiză Deutsche Welle.

„Turbina este aici, poate fi livrată. Cineva doar trebuie să spună că o vrea şi atunci va fi foarte rapid acolo”. Demonstrativ, cancelarul federal Olaf Scholz s-a pozat la Mühlheim an der Ruhr cu o turbină de gaze construită de Siemens Energy, care trebuia să se afle iarăşi în Rusia de mai multă vreme. Acolo este necesară pentru exploatarea gazoductului Nord Stream 1.

Aproximativ 1800 de gigawaţi/oră (GWh) – aceasta este cantitatea de gaze pe care Rusia o poate pompa zilnic prin conductă către Germania. Dar actualmente pompează doar aproximativ 350 GWh. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că nu se poate mai mult din pricina lipsei turbinelor de gaze. Dar guvernul german este încredinţat că diminuarea livrărilor are motivaţie politică.

Rusia ar putea livra nelimitat
Cancelarul a dat asigurări că nimic nu stă în calea transportătii turbinei în Rusia. „Doar că beneficiarul rus trebuie să spună că vrea turbina şi va da informaţiile vamale necesare pentru transportul în Rusia”, a adăugat el. Scholz a mai evidenţiat că Gazprom îşi poate oricând onora nelimitat obligaţiile de livrare către Europa.

Este o declaraţie politică. De facto, guvernul german nu se mai aşteaptă ca Rusia să deschidă iarăşi complet robinetul de gaz. De aceea caută febril alternative. Şi termocentrale pe cărbune în conservare sau pe cale de închidere pot fi rebranşate de îndată la reţea pe o perioadă de până la nouă luni, concomitent cu închiderea termocentralelor pe gaze, care produc în prezent aproximativ 10 la sută din necesarul de curent al Germaniei.

Cărbunele este iarăşi râvnit în lume
Cancelarul Olaf Scholz vorbeşte despre „o măsură de urgenţă, limitată strict în timp, care nu are voie să ne afecteze obiectivele de mediu”. De fapt, Germania vrea să renunţe până cel târziu în 2038 la termocentralele pe cărbune. „Ceea ce nu are voie să ni se întâmple este o renaştere globală a energiei fosile, şi mai ales a cărbunelui”, avertizează Scholz.

Dar datele globale arată că tocmai asta se întâmplă. Anul trecut s-a obţinut mai mult curent din cărbune ca niciodată. În 2022 se va produce şi cumpăra mai mult cărbune decât oricând şi această tendinţă va continua în următorii ani, potrivit calculelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA).

Interdicţie pentru importurile de cărbune din Rusia
Asociaţia Importatorilor de Cărbune (VDKi), cu sediul la Berlin, pleacă de la premisa că în Germania va creşte substanţial cererea pentru huilă începând din luna septembrie. „Iarna viitoare vom importa precis peste 30 de milioane de tone de huilă pentru termocentrale”, a declarat preşedintele VDKi, Alexander Bethe. Aceasta ar însemna cu 11 la sută mai mult decât în 2021.

50 la sută din cărbunele pentru termocentrale a fost până acum importat din Rusia. Dar asta se va încheia. Pe 9 aprilie, UE a sancţionat Rusia prin interdicţia importurilor de cărbune şi petrol. Contractele încheiate anterior mai pot fi derulate până la sfârşitul lunii decembrie, în cazul petrolului, şi până pe data de 10 august, în cazul cărbunelui.

Suficienţi noi furnizori
Găsirea unor înlocuitori nu constituie o problemă, spun importatorii germani de cărbune. Există suficienţi furnizori în Africa de Sud, Austrlia, SUA, Columbia şi Indonezia, după cum afirmă Alexander Bethe. Dar, dat fiind că în funcţie de ţara de provenienţă cărbunele are calităţi şi proprietăţi diferite, trebuie văzut ce amestec este cel mai bun pentru termocentrale. „În prezent se efectuează deja teste”, a precizat el.

Greutăţi ar putea să apară la transportul cărbunelui. Porturile maritime din Amsterdam, Rotterdam şi Anvers sunt ocupate până pe 10 august cu descărcarea cărbunelui din Rusia, lucrând la capacitate maximă. Şi la transportul cărbunelui din porturi către termocentrale, fie cu barje fluviale, fie cu vagoane de marfă, există probleme din pricina lipsei de personal.

Nivelul scăzut al apelor fluviale împiedică transportul
În plus, navigaţia fluvială a demontat deja unele capacităţi, fiindcă s-a importat în ultimii ani tot mai puţin cărbune şi Germania vrea să renunţe din motive de mediu la cărbune până cel târziu în 2038. Aproximativ două treimi din importurile de cărbune ale Germaniei sunt transportate către termocentrale cu barje pe Rin.

Momentan, nivelul apei este foarte scăzut în Rin, astfel încât barjele nu pot fi încărcate decât la 30-40 la sută din capacitate. „De aceea este nevoie de o capacitate de transport de 3-4 ori mai mare”, a socotit Bethe, care speră că nivelul apei va creşte iarăşi curând.

Huila a ajuns la un preţ record
În plus, huila se scumpeşte accentuat. La începutul anului 2021, o tonă costa încă pe piaţa mondială 64 de dolari americani. Acum costă 400. Anul trecut, la nivel mondial s-au extras aproximativ 7,4 miliarde de tone, dintre care aproape jumătate în China. Partea leului din această cantitate au consumat-o ţările producătoare, numai un miliard de tone au fost vândute pe piaţa globală.

Pentru operatorii termocentralelor în conservare repornirea lor este rentabilă în ciuda scumpirii cărbunelui, fiindcă şi curentul s-a scumpit la fel de mult.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Bravo, nemtii augasit solutia la poluare… termocentralele pe carbune…. genial ce mai…

  2. Iar in Romania activistii de mediu urla in gura mare ca trebuie sa oprim toate termocentralele pe gaz, cica pentru „a salva planeta”, iar politicienii anunta cu surle si trambite ca au mai inchis inca vreo 2-3 centrale de ardere (Govora, Deva), doar-doar sa nu mai fie amendata tara de Consiliul European. Da chiar, se mai aude ceva de termocentrala de mare putere de la Mintia, care functiona pe baza de carbuni? Tot inchisa, cu echipamentul care mai are putin si rugineste?

    E bine tovarasi, logica actuala dicteaza ideea ca tarile care au poluat cel mai mult in ultimii zeci de ani au dreptul sa polueze si in continuare (pentru ca industrie), in timp ce tarile care au fost deindustrializate in anii 90′ si care n-au mai poluat aproape deloc nu au dreptul sa inceapa si ele sa polueze, asa firav, pentru ca norme! Noi sa fim sanatosi, ca sa putem sa le trimitem in continuare privilegiatilor gaz si lemne. Macar la asta suntem si noi buni.

  3. Sa intelegem deci ca deja a aranjat Iohannis de cateva avioane cu mineri din Valea Jiului cu destinatia Germania?

  4. Chiar asa, de ce ar folosi tehnologia nucleara, care orice neamt stie ca e poluanta, cand pot folosi tehnologia asta extrem de ecologica: arderea de carbune care va aduce asupra Europei din nou ploile acide.
    Bine, asta e logica nemtilor, cand orice om cu mai mult de juma de creier functional stie ca solutia la gaz, carbune si dependenta de Rusia. Dar cand esti neamt, nu prea merge creirasul bine si atunci crezi ca cea mai buna solutie e carbunele de la rusi

  5. Ucidem planeta! Salvam Ucraina! Hai ca e bine cand esti indoctrinat:)

    • Tu, fiu de sclav, nu gandesti singur! doar repeti ce auzi la tv & online & alti papagali! Ia spune-mi: minele din Valea Jiului se pot redeschide in situatia actuala? pentru a inlocui caldura pe gaz (scump & insuficient) cu carbunele local (ieftin & usor accesibil)? Sau doar Germania are voie?

  6. Speram sa respecte aceleași reguli și dacă e cazul sa își dea 20 mil euro amendă, cum a primit Timișoara.

  7. @monica
    Adevaru e ca e frig cand nu ai toate tiglele pe casa

  8. M¥ie la VERZI

  9. Falimentul Green Deal si a sanctiunilor stupide cu care Germania sa-mpuscat-n-coae. 🙂
    Ehei, cand vorbele goale si tampeniile ideologice progresiste sunt ingenuncheate de realitatile vietii cotidiene… :)))

  10. Auzi, tu n-aveai un lac de traversat?

  11. România de ce nu le reporneste.Doar atunci cand vor iesi oamenii in strada?!