G4Media.ro

Germania se va opune planurilor Comisiei Europene privind acordarea etichetei verzi pentru…

sursa foto: Pexels/ Singkham

Germania se va opune planurilor Comisiei Europene privind acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară

Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în taxonomia elaborată de blocul comunitar pentru etichetarea investiţiilor verzi, a anunţat luni guvernul de la Berlin, informează Reuters, citată de Agerpres.

Executivul comunitar încearcă în prezent să obţină aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European pentru planul său conform căruia investiţiile în anumite centrale nucleare şi centrale pe gaze vor putea fi etichetate drept „sustenabile”. Însă planurile Bruxelles-ului au creat diviziuni în rândul statelor membre, existând ţări care nu sunt de acord cu etichetarea energiei nucleare şi a centralelor pe gaze drept investiţii sustenabile.

Germania, cea mai mare economie din UE, se numără printre ţările care intenţionează să respingă propunerea executivului comunitar, atunci când va fi supusă la vot în cursul săptămânilor următoare.

„Guvernul federal şi-a exprimat opoziţia faţă de regulile privind taxonomia pentru energia nucleară. Acest ‘nu’ este un semnal politic important care clarifică faptul că energia nucleară nu este sustenabilă şi deci nu poate face parte din taxonomie”, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerele Mediului şi Economiei din Germania. „În consecinţă, Guvernul federal va vota, în cadrul Consiliului European, pentru o obiecţie la propunerea Comisiei privind Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei”, se arată în comunicatul de presă.

Parlamentul European şi Consiliul vor avea la dispoziţie patru luni pentru a analiza Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei şi, dacă vor considera că este necesar, pentru a formula obiecţii la acesta. Ambele instituţii pot solicita prelungirea perioadei de examinare cu două luni. Consiliul va avea dreptul să formuleze obiecţii cu majoritate calificată consolidată, ceea ce înseamnă că trebuie întrunit un procent de cel puţin 72% dintre statele membre (şi anume cel puţin 20 de state membre), reprezentând minimum 65% din populaţia UE, pentru a putea formula obiecţii la actul delegat. Parlamentul European poate formula obiecţii cu condiţia unui vot în acest sens, exprimat în sesiune plenară, al unei majorităţi a membrilor săi (adică cel puţin 353 de deputaţi).

Includerea energiei nucleare pe lista investiţiilor sustenabile, o dorinţă a Franţei şi a statelor din Europa Centrală, este simbolică pentru o industrie care caută să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice. Eticheta verde europeană va permite atragerea mai uşoară de capital pentru a finanţa noile proiecte de centrale nucleare la un preţ mai bun, într-un moment în care investitorii vor să fie asiguraţi că respectă normele de mediu, sociale sau de bună guvernanţă.

Sursa foto: Pexels / Singkham

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Ei fiind deosebit de te mbeli si renuntind la energia nucleara pentru gaze si carbune (in lozinci pentru energia verde – solara, eoliana) nu pot decit sa se opuna, cum sa-si recunoasca pro stia?

    • +1

      Carbune si gaze de la Rusia si China, in mare parte !

    • Coana Merkel .. o prastie de cancelarã ..de la închiderea toate centralelor nucleare din Germania si pânã la dezastrul cu jde milioane de sirieni,irakieni,afgani si tot felul de jihadisti,multzi fãrã documente,primitzi în Germania.

  2. Astia de unde vor energie?
    De la rusi nu, de la nucleara, nu, de la cine vor?

  3. Germania….no comment. Asta inseamna o continuare a afacerilor energetice cu Rusia si o dependenta a Germaniei de gazul rusesc si o lovitura aplicata Frantei care a cerut special in Consiliu ca energia nucleara sa fie verde, avand in vedere numarul de centrale atmoelectrice din Franta si alte state, precum si viitoarele proiecte de micro centrale atomice. Comisia UE a fost de acord, insa Germania se opune. Foarte grav! Inseamna un fel de conflict intre Franta si Germania.

  4. Bine ca vor eticheta verde pentru gazele rusesti. Energiewende fail.

  5. Dacă Merkel pe care o apreciez enorm a greșit când, după accidentul de la Fukushima, a hotărât renunțarea la energia nucleară nu trebuie să sufere toată Europa. Acum deșeurile nucleare pot fi trimise în soare cu un cost de +,-10milioane/tonă(preturi SpaceX), să zicem 20 de milioane cu toată logistica necesară unor așa transporturi periculoase pe suprafața pământului, practic un nimic pentru energia generată. Mă mir că soluția trimiterii deșeurilor radioactive în soare nu este deja larg răspândită având în vedere scăderea aproape exponențială a prețurilor de lansare, costa mai mult să construiești enorme bunkere de beton pentru stocarea lor.

  6. Nemtii, fiinca au fost prosti sau vanduti rusilor, si-au inchis centralele nucleare. Totusi, energia nucleara este ieftina. Deci, daca este acceptata si ca energie verde, tarile care produc energie nucleara vor avea un avantaj competitiv (energie ieftina) fata de Germania. De asta se opune Germania, nu din considerente ecologice, cum nu din considerente ecologice si-au inchis centralele nucleare, ci pentru a asa le-au dictat rusii lui Schroeder si Merkel.

  7. Si totusi nu vor putea renunta la energia din Rusia asa curand… Sunt costuri enorme