G4Media.ro

Germania şi alte ţări occidentale ar trebui să-şi redeschidă ambasadele din Kabul,…

Sursa foto: Twitter/ Srbija Evropa - @srbija_eu

Germania şi alte ţări occidentale ar trebui să-şi redeschidă ambasadele din Kabul, susțin reprezentanții ONU din Afganistan

În pofida revenirii la putere, anul trecut, a mişcării talibane islamiste radicale, Germania şi alte ţări occidentale ar trebui să-şi redeschidă ambasadele din Kabul, a declarat adjunctul reprezentantului special al ONU în Afganistan, Markus Potzel, citat duminică de dpa, citată de Agerpres.ro.

„Apelul meu este ca mai multe state occidentale să fie reprezentate aici din nou”, a declarat Potzel, fost ambasador al Germaniei la Kabul între 2014 şi 2016, portalului media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) într-o serie de comentarii care vor fi date publicităţii duminică.

Era mai uşor de evaluat situaţia din Afganistan atunci când exista o prezenţă în această ţară, a apreciat Potzel, adăugând că nu trebuie uitat faptul că Germania şi alte naţiuni occidentale au la rândul lor interese în Afganistan.

Talibanii au revenit la putere în Afganistan în timpul retragerii haotice a forţelor NATO conduse de SUA în august 2021. În acea perioadă, ţările occidentale şi-au închis ambasadele din Kabul şi şi-au evacuat personalul.

Talibanii au dezminţit în mod repetat că vor reimpune regimul opresiv din timpul primei lor şederi la putere, între 1996 şi 2001. Totuşi, în ultimele luni, ei au început să reimpună stricta lor interpretare a islamului, au îngrădit drepturile omului şi au reintrodus restricţiile la adresa femeilor, cum ar fi împiedicarea tinerelor să aibă acces la educaţie.

Până acum, nicio ţară nu a recunoscut regimul de facto al talibanilor.

Însă Potzel este de părere că „deschiderea ambasadelor nu trebuie să meargă mână în mână cu recunoaşterea regimului taliban”. Statele occidentale – a considerat el – sunt interesate într-un Afganistan stabil care să prevină miliţia statului islamic să se extindă şi mai mult şi, totodată, doresc să existe o politică de combatere a culturilor de droguri.

Totodată, statele occidentale sunt interesate în crearea unor perspective pentru poporul afgan pentru a preîntâmpina o repetare a crizei refugiaţilor precum cea prin care a trecut Europa în 2015, a menţionat Potzel.

În prezent, unele ţări – precum Rusia, China, Qatar şi ţări vecine ca Uzbekistanul, Iranul şi Pakistanul – au în continuare deschise ambasade la Kabul.

sursa: Agerpres.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ONU momentan e un fel de a fi multimea vida, joc de glezna si atat. Toti trogladiti planetei isi gasesc sprijin pe la ONU….

  2. Și uite asa, ușor ușor, guvernul taliban va căpăta legitimitate in ciuda dorinței de așa-zisă încercare de democratizare a pacificatorului planetar. La fel se va intampla și în Ucraina: licuriciul belicos se va retrage când va constata că ” autorul frățesc” este prea scump.

  3. Cum ar veni, fara principii, ca doar „nu trebuie uitat faptul că Germania şi alte naţiuni occidentale au la rândul lor interese în Afganistan”!

    Cam care ar fi succesele ONU din ultima perioada, ca sa ii putem lua serios ca referinta pentru ceva?