G4Media.ro

Germania şi SUA fac apel la Ungaria să nu limiteze ”libertăţile fundamentale”…

Sursa Foto: Facebook/ Viktor Orban

Germania şi SUA fac apel la Ungaria să nu limiteze ”libertăţile fundamentale” şi să respecte ”statul de drept”

Statele Unite au făcut miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere „libertăţilor fundamentale”, în timp ce Germania a transmis că „principiile statului de drept” trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria, potrivit AFP.

„În primul rând, aş vrea să subliniez că UE este o comunitate de drepturi şi de valori”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Berlin, o purtătoare de cuvânt a guvernului german, Ulrike Demmer,

„Valorile pe care Uniunea s-a fondat sunt, bineînţeles, respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, a subliniat această purtătoare de cuvânt a guvernului condus de cancelarul Angela Merkel.

„UE nu poate funcţiona ca o comunitate de valori decât dacă toate (statele membre) respectă şi apără aceste valori”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, ca răspuns la întrebări ale presei despre evoluţiile din Ungaria, pe care ea nu le-a menţionat explicit.

„Avem principii foarte clare privind statul de drept în UE, care trebuie respectate, bineînţeles, de toate statele membre”, a mai spus Ulrike Demmer.

„Toate statele membre ale UE sunt legitim hotărâte să facă faţă ameninţării pandemiei, dar în timp de criză statul de drept este de asemenea esenţial pentru reuşită”, a subliniat ea.

„Democraţia nu poate funcţiona fără media libere şi independente, principiul separării puterilor trebuie respectat, iar măsurile de protecţie a sănătăţii în această situaţie specială trebuie evaluate ţinând cont de principiul proporţionalităţii”, a încheiat purtătoarea de cuvânt.

La Washington, întrebat de AFP în legătură cu situaţia din Ungaria, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a făcut apel la toate ţările „să evite să restrângă nejustificat drepturile esenţiale ale omului şi libertăţile fundamentale, printre care posibilitatea ca presa liberă să informeze publicul în legătură cu subiectul crizei şi cu răspunsurile guvernamentale”.

Orice atingere adusă acestor drepturi şi libertăţi „ar submina încrederea opiniei publice în noi ca lideri, într-un moment în care avem mai mare nevoie ca oricând de încredere”, a spus purtătorul de cuvânt.

El a subliniat că este nevoie de transparenţă în lupta împotriva pandemiei.

Conform diplomaţiei americane, „măsurile excepţionale trebuie să fie ţintite în gestionarea crizei legate de COVID-19”, iar puterile de urgenţă trebuie „limitate la durata necesară” pentru a combate pandemia şi „ridicate imediat după”.

Marţi, la o zi după votul din parlamentul de la Budapesta care îi atribuia puteri aproape nelimitate lui Viktor Orban, Bruxellesul a atenţionat, fără a face referire explicit la Ungaria, că măsurile excepţionale adoptate împotriva coronavirusului trebuie să fie „strict proporţionale” şi „nu trebuie să dureze pe termen nedefinit”.

Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.

În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor”, precum şi pentru a proteja economia.

Citește și

Președintele Parlamentului European, David Sassoli: Am cerut Comisiei Europene să verifice dacă noile legi din Ungaria respectă tratatul UE/ Parlamentele trebuie să rămână deschise, iar presa liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. „Valorile pe care Uniunea s-a fondat sunt, bineînţeles, respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului”, Merkel.

    A uitat sa zica ca inca o valoare fundamentala a UE este sa blochezi exporturile de materiale medicale 9 ore dupa ce Italia-ti cere ajutorul, dupa care mimezi altruismul importand 10 pacienti din Milano.

    Cuvantul pe care-l cautati e: sictir.

  2. Sandokan, fa-ti un hara-kiri!

  3. il doare in basca pe americani s i pe germani de ce se intimpla in ungaria au ei problemele lor mult mai grave decit Orban.

  4. Ceea ce face Orban in Ungaria ,este foarte bine pentru cetatenii maghiari .