G4Media.ro

Germania va ieși din Tratatul privind Carta Energiei

Sursa Foto: Facebook/ Toma Petcu

Germania va ieși din Tratatul privind Carta Energiei

Germania va călca pe urmele Franței, Spaniei și Olandei și va ieși din Tratatul privind Carta Energiei, vechi de 30 de ani, care este acuzat că împiedică ambițiile climatice, a anunțat vineri guvernul german, citat de Le Figaro.

„Ne orientăm în mod consecvent politica comercială către protecția climei și, prin urmare, ne retragem din Tratatul privind Carta Energiei”, a declarat secretarul de stat Franziska Brantner de la Ministerul Economiei și Protecției Climei. „Acesta este un semnal important pentru conferința ONU privind clima, COP 27, care are loc în prezent la Sharm el-Sheikh (Egipt)”, a adăugat ea.

Grupurile parlamentare ale partidelor din coaliția de guvernare, social-democrații, Verzii și liberalii, au dat vineri undă verde acestei ieșiri, propusă de guvern. În același timp, aceștia și-au dat aprobarea pentru ratificarea acordului comercial CETA cu Canada. Tratatul privind Carta energiei (TCE) a fost semnat în 1994, la sfârșitul Războiului Rece, pentru a oferi garanții investitorilor din Europa de Est și din fosta Uniune Sovietică.

Această inițiativă, care reunește UE și aproximativ 50 de țări, permite companiilor să ceară despăgubiri unui stat în fața unui tribunal de arbitraj privat, în cazul în care deciziile și mediul de reglementare al acestuia afectează rentabilitatea investițiilor lor, chiar și atunci când sunt implicate politici pro-climatice. Un caz emblematic: după adoptarea unei legi olandeze care interzice cărbunele până în 2030, compania energetică germană RWE a cerut 1,4 miliarde de euro de la Haga pentru a-și compensa pierderile suferite la o centrală termică.

În septembrie, Italia a fost obligată să plătească 180 de milioane de euro drept despăgubiri companiei petroliere britanice Rockhopper pentru că a refuzat să îi acorde un permis de foraj marin. De asemenea, compania germană Encavis AG a inițiat o acțiune în justiție împotriva Franței ca urmare a modificărilor aduse tarifelor de alimentare cu energie electrică fotovoltaică în 2020.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa speram ca si Sectia 8 Politie ca iesi din Carta Grevei deoarece refuza sa aplice legea si fraternizeaza cu elementele care fura zilnic, fara oprire, linistea locuitorilor de la Piata Iancului……… si sa nu mai vorbim de faptul ca distrug pacea oricarui om care este nevoit sa treaca prin zona respectiva (nod de transport public care deserveste nu mai putin de 4 scoli)……….

  2. Parca si Romania era obligata sa exploateze aur la Rosia Montana, deoarece politicieni PDL(multi acum in PNL) au luat spaga sa promoveze interesele unei firme din Canada. Acum avocatii Romaniei se pupa cu avocatii acelei firme si isi cauta interesul comun tot la un tribunal comercial, iar Guvernul se face ca urmareste interesele romanilor in acel proces.