Germania va înființa o „Casă germano-poloneză” în memoria victimelor ocupației naziste a Poloniei între 1939 și 1945
Guvernul Germaniei a prezentat planurile pentru o „Casă germano-poloneză” la Berlin, care să servească drept memorial pentru victimele poloneze din cel de-al Doilea Război Mondial și să detalieze ocupația brutală a Germaniei asupra vecinului său între 1939 și 1945, relatează Times of Israel.
Centrul de documentare este menit să informeze vizitatorii despre trecut, să fie un spațiu pentru întâlniri între germani, polonezi și alții și, în același timp, să devină un memorial cu un „element artistic izbitor”, potrivit planurilor, care au fost prezentate de ministrul german al Culturii, Claudia Roth, la Cancelarie.
„Casa germano-poloneză planificată va comemora suferința Poloniei între 1939 și 1945 și moartea violentă a peste cinci milioane de cetățeni polonezi, inclusiv a aproximativ trei milioane de copii, femei și bărbați evrei”, potrivit conceptului.
Acesta va oferi informații nu numai despre actele de război, ci va arăta și viața de zi cu zi în timpul celor „șase ani de teroare de ocupație” a Germaniei și rezistența armată a cetățenilor polonezi, inclusiv revolta evreilor din ghetoul din Varșovia din 1943 și revolta din Varșovia din 1944.
Proiectul a fost mandatat în urmă cu aproape trei ani de către parlamentul Germaniei. Într-o rezoluție aprobată de majoritatea partidelor la vremea respectivă, acesta a cerut guvernului german să „creeze un loc într-un loc proeminent din Berlin care, în contextul relației speciale germano-poloneze, să fie dedicat victimelor poloneze ale celui de-al Doilea Război Mondial și ale ocupației naziste a Poloniei”.
Marți, ministrul Culturii a prezentat ca posibil loc de amplasare fostul sediu al Operei Kroll din apropierea clădirii parlamentului german Reichstag și a Cancelariei. Opera Kroll a fost folosită ca sediu temporar pentru parlamentul nazist după ce Reichstagul a ars la o lună după ce Adolf Hitler a venit la putere în 1933. Acolo Hitler a ținut discursul prin care a anunțat atacul Germaniei asupra Poloniei la 1 septembrie 1939.
Deși accentul va fi pus pe ocuparea Poloniei de către Germania, expoziția va include, de asemenea, teme care se referă direct sau indirect la acei ani, cum ar fi munca forțată, captivitatea de război, deportările și fuga.
Mai multe părți ale expoziției permanente vor fi dedicate ocupației sovietice și pierderii de către Germania a teritoriilor sale estice după război, a relatat agenția germană de presă dpa.
De asemenea, va evidenția secolele anterioare și relația actuală dintre cele două țări, caracterizată de inegalități.
Planificarea și construirea Casei germano-poloneze va dura mai mulți ani, au declarat oficialii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank