G4Media.ro

Germania caută materii prime în Uzbekistan și Kazahstan pentru a scăpa de…

Sursa foto: DoD photo by Army Sgt. Amber I. Smith via Wikimedia Commons

Germania caută materii prime în Uzbekistan și Kazahstan pentru a scăpa de dependența de China

Germania vrea să-și reducă dependența față de China în ce privește materiile prime fără de care nu poate finaliza revoluția energetică spre resurse regenerabile și nici nu poate digitaliza infrastructurile critice, arată o analiză a publicației italiene Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Ministrul de externe, Annalena Baerbock, l-a încurajat deschis pe Olaf Scholz, care se află în China din 3 noiembrie cu o delegație economică, unde se va întâlni și cu Xi Jinping, să folosească tonuri clare cu Republica Populară Chineză și cu privire la încălcările drepturilor omului în Xinjiang.

Din cauza întârzierilor în lanțurile de aprovizionare, combinate cu scumpirea energiei și inflația, ”locomotiva” germană riscă să intre în recesiune, iar Berlinul încearcă să se protejeze printr-o ofensivă diplomatică pe mai multe fronturi în Asia.

Ministrul de externe, Annalena Baerbock, a efectuat o misiune de trei zile în Kazahstan și Uzbekistan. „Avem nevoie de materii prime în condiții corecte pentru țările cu care dorim să colaborăm, dar și în ceea ce privește protecția mediului și drepturile lucrătorilor”, a declarat ea.

În Uzbekistan se produc 148.000 de tone de cupru pe an, iar Kazahstanul este, de asemenea, capabil să exporte aur, argint și alte metale.

Acum o mie de ani, Drumul Mătăsii, care lega comerțul dintre continentul asiatic și Europa, trecea deja pe la Samarkand, în Uzbekistan.

Subliniind că există „un mare potențial” în Asia Centrală și că s-a bucurat de „un mare interes”, Baerbock a remarcat că Germania se adresează țărilor din Asia Centrală în condiții comerciale mai echitabile de schimb decât China. Ministrul german susține că Beijingul trebuie considerat un partener în afacerile internaționale, dar și un concurent deschis și tot mai mult un rival sistemic. „China s-a schimbat drastic în ultimii ani, trebuie să ajustăm politica noastră externă în funcție de cum este lumea”, a amintit responsabilul german pentru Afaceri Externe.

Represiunea uigurilor a fost condamnată de cel puțin 40 de țări, dar Beijingul a reușit până acum să evite ca aceasta să fie subiect de dezbatere la ONU. Într-un interviu, miercuri, ministrul german de externe a atenuat controversele, indicând că doar a dat glas la ceea ce s-a decis deja în acordul de coaliție și nu există niciun conflict deschis cu cancelarul. Disensiunea cu Scholz a apărut, însă, puternică în ultimele zile, atât în ceea ce privește unda verde dată de cancelar pentru o eventuală participare a companiei chineze Cosco la terminalul Tollerort din portul Hamburg, cât și în ceea ce privește decizia de a menține în funcțiune reactorul nuclear de la Emsland.

Pe de altă parte, călătoria lui Scholz în China este foarte importantă. Trebuie să se asigure că Beijingul menține echidistanța cu Rusia, reafirmând în același timp sprijinul occidental pentru independența Taiwanului, fără a-l irita pe Xi Jinping.

De fapt, China este cel mai important partener comercial al Germaniei de cel puțin șase ani. Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a calculat comerțul cu mărfuri pentru o valoare de aproximativ 245,4 miliarde de euro în 2021, cu o creștere de 15,1% față de anul precedent. Relațiile de inter-schimb comercial sunt, însă, dezechilibrate în favoarea Chinei, din care provin majoritatea importurilor de mărfuri în Germania: în 2021 mărfuri în valoare de 141,7 miliarde de euro, cu 20,8% mai mult decât în 2020. În timp ce Beijingul are deja pachete de acțiuni în 14 porturi europene, el nu este însă la fel de permisiv investițiilor europene în infrastructurile sale. Astfel, ministrul Economiei Robert Habeck (Verzi) a indicat că este necesar să spunem „stop naivităților” cu Beijingul, care este acuzat și pentru că folosește în mod ilegal polițiști proprii împotriva dizidenților din Europa.

Summitul G7 al miniștrilor de externe va discuta începând de vineri despre modalitatea adecvată de a trata cu China în Indo-Pacific. Münster a fost ales drept sediu pentru întâlnirea de omagiere a păcii din Westfalia, care a fost un leagăn al dreptului internațional modern, iar agenda se va referi și la relațiile cu Teheranul și cu Cornul Africii. Despre protestele din Iran, Baerbock a declarat că „situația este teribilă” și că Germania își va oferi ajutorul, dar dincolo de sancțiunile, nu poate interveni. Despre problema nucleară, ministrul german a subliniat: „Nu există niciun acord cu regimul de la Teheran”. Între timp, din capitala iraniană, jurnaliştii germani relatează cum munca şi deplasările lor sunt limitate, în timp ce regimul organizează demonstraţii în faţa ambasadei germane. (Traducerea: Oana Avram)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...