Germanii au cumpărat de două ori mai mult aur decât anul trecut
Prețul aurului a atins un nou record absolut, fenomen la care au contribuit în mare măsură germanii. Aceştia cumpără aur mai mult ca niciodată. Aceeaşi tendinţă nu se observă și în alte țări, scrie Dirk Kaufmann pe Deutsche Welle.
Pe 28 iulie, prețul aurului atinsese un nivel record. Pe piețele asiatice, uncia de aur urcase la 1981 dolari (aproximativ 1668 euro), scăzând apoi, în cursul aceleiași zile, ușor. Bursa londoneză nota 1930 de dolari uncia. Un record temporar fusese înregistrat cu puține zile înainte – 1945 de dolari uncia. De remarcat că recordul anterior, notat în septembrie 2011, s-a situat la 1921 dolari uncia timp de opt ani și jumătate. În mod tradițional, aurul este considerat un refugiu sigur pe timp de criză, cum este și actuala pandemie de coronavirus.
Și prețul argintului a crescut semnificativ, atingând marţea trecută un nou maxim după șapte ani: 26 de dolari uncia. Prețul depășise pragul de 20 de dolari cu o săptămână în urmă, după ce atinsese cel mai scăzut nivel din ultimii unsprezece ani în martie. De atunci prețul argintului a crescut cu aproximativ 70 la sută.
Potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, îndeosebi investitorii din Germania au achiziționat metale prețioase. Germanii au cumpărat mult aur fizic: în prima jumătate a anului 2020 au cumpărat lingouri și monede cu o greutate totală de 83,5 tone, scrie ziarul, citând „World Gold Council”. Potrivit calculelor, creșterea este de peste sută la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.
World Gold Council cuprinde companii din industria minieră a aurului. Organizația cu sediul la Londra are birouri în șase locuri diferite din întreaga lume și angajează aproximativ o sută de persoane. Organizația de lobby a fost fondată în 1987 de mai multe companii. Cu toate acestea, la nivel internațional, cererea de aur sub formă de lingouri și monede a scăzut cu 17 procente la circa 400 de tone, după cum a anunțat, joi, Consiliul Mondial al Aurului. Instituția subliniază că se constată o ”diferenţă între est şi vest” foarte clară: vânzările au scăzut în majoritatea țărilor din Asia și Orientul Mijlociu și au crescut în apus.
Un motiv pentru această discrepanță ar putea fi faptul că pentru germani achiziționarea de aur nu este o experiență neapărat senzuală. În timp ce în alte culturi, adesea mediteraneene, aurul – mai ales sub formă de bijuterii – face parte din zestrea oferită mireselor sau este o investiție de care te poți bucura în propria-ți casă, germanii văd în acest metal prețios mai degrabă o investiție abstractă.
În perioade incerte, cum este actuala pandemie, oamenii preferă, pare-se, să țină banii laolaltă decât să-i investească în bijuterii scumpe. Există, totuși, şi situația în care ai destul de mulți bani şi ai vrea să îi păstrezi în siguranţă, cum se întâmplă momentan în Germania.
Un alt motiv, care este destul de interesant din punct de vedere sociologic și trebuie să rămână speculativ până la găsirea unor dovezi valide, ar putea fi ”trăsătura națională”, aşa-numita „German Angst”, teama proverbială a germanilor. Aceasta îi determină adesea pe germani să încheie de regulă prea multe – şi în niciun caz prea puţine – polițe de asigurare împotriva a tot felul de lucruri.
Miliarde de euro din programele de ajutoare ale băncilor centrale introduc pe piață cantități masive de lichidități. În timp ce oferta devine din ce în ce mai scăzută din cauza căderii masive a producției, oferta de bani este în creștere și odată cu aceasta și teama de o creștere a nivelului prețurilor, respectiv o scădere a valorii banilor.
Pentru mulți germani, acesta ar putea fi un motiv suficient pentru a se asigura, de asemenea, împotriva riscurilor economice sau fiscale, în acest caz alegând ”refugiul sigur”, aurul. În Germania, cumpărarea de aur „fizic” este o idee atrăgătoare și din perspectivă fiscală. Taxele aplicabile achizițiilor de aur în Germania nu sunt, de asemenea, foarte mari: o suprataxă standard asigură că metalul prețios trebuie să fie achiziționat întotdeauna peste cursul actual de schimb. Însă valoarea taxei pe uncia fină de aur scade odată cu cantitatea cumpărată.
Unitatea de calcul pentru tranzacționarea aurului este uncia troy, care echivalează cu 31.1035 grame. Prețul ei este determinat doar parțial de cererea de aur. Cealaltă parte rezultă din starea de spirit de pe piețele financiare: dacă mulți investitori consideră simultan că investiția în aur este mai profitabilă decât alte investiții, prețul crește.
Situația actuală are potențialul de a crește și mai mult prețul aurului, spune expertul Hans-Günter Ritter, reprezentant al Heraeus, dealer de metale prețioase. Afacerea cu metale prețioase beneficiază, de asemenea, de dobândă scăzută. Rezerva Federală a SUA dorește să menţină dobânda de referinţă aproape de zero. Prin urmare, investitorii care caută profituri au din ce în ce mai puține alternative.
”Într-o anumită măsură, aurul înlocuiește dolarul american, care de obicei are de profitat în timpul unei crize”, spune Ritter. Însă încrederea investitorilor în ”greenback” a scăzut. Indicele dolarului, care reflectă prețul monedelor majore, a scăzut la minimul ultimilor doi ani în această săptămână. Acest lucru reflectă o contradicție în care se află cumpărătorii de aur din Germania, deoarece aici se plătește în euro, dar aurul este tranzacționat în dolari. Prin urmare, este important pentru investitorii din Europa modul în care este listată moneda americană. Dacă ea scade așa cum se întâmplă în prezent, poate distruge rapid un preț crescut al aurului.
Varianta fizică, adică tangibilă a metalului prețios, sub formă de lingouri, monede sau bijuterii, reprezintă doar o parte din investițiile în aur. Certificatele, garanțiile, fondurile sau alte valori mobiliare sunt influențate de prețul aurului. Această variantă mai abstractă permite plasarea de pariuri pe evoluția prețurilor. Însă cine doreşte să câştige mai mulți bani, nu ar trebui să investească direct în aur ci în acțiuni ale companiilor miniere sau în mine de aur.
Cantitatea mondială de aur este limitată în mod natural. Atâta timp cât nu se dezvoltă noi zăcăminte, cantitatea de aur disponibilă nu va crește semnificativ. Prețul aurului fluctuează uneori considerabil, ceea ce implică un risc mare de pierdere. Rămâne speranţa unei tendinţe ascendente, deoarece aurul nu aduce dobânzi.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii