
Germina Nagâț, după ce CNSAS a decis că doar Crin Antonescu poate consulta nota de constatare: Nu sunt de acord cu restricționarea accesului, care a fost permis timp de 17 ani / Răzvan Popa: „Cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one”
Germina Nagâț, membră în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) afirmă că nu este de acord cu restricționarea accesului public la notele de constatare emise de instituție, după ce, în premieră, Consiliul a decis că adeverința eliberată în urmă cu o zi în cazul lui Crin Antonescu poate fi consultată doar de acesta.
Reamintim că CNSAS a publicat marți o adeverință în care afirmă că Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la prezidențiale, a dat o declarație la Securitate despre un coleg profesor de la Școala Generală Niculițel (Tulcea), dar nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, poliția politică a regimului comunist. Crin Antonescu a spus ulterior că a dat declarația după ce un prieten a încercat să fugă din România. În premieră, CNSAS a restricționat accesul la nota de constatare care a stat la baza emiterii adeverinței, arătând că doar Crin Antonescu o poate consulta. Antonescu a declarat marți că va cere nota de la CNSAS și o va face publică.
Germina Nagâț a precizat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că nu este de acord cu această practică de restricționare a accesului la adeverințele CNSAS:
- “Nici acest Colegiu din care fac parte (spre exasperarea unora) NU a votat vreo modificare de procedură sau de mod de lucru, în privința dreptului de consultare a notelor de constatare care stau în spatele adeverințelor. E drept că la ultima ședință de săptămâna trecută unii colegi au avut subit o epifanie, dar nu s-a decis nimic. Personal, am pus „revelația” pe seama atmosferei pascale, nu mi-am imaginat ce va urma.
- Deși ce a urmat ne face de râs pe toți, în mod paușal, legea spune că răspunderea este individuală. Prin urmare, vă spun că eu nu am fost, nu sunt și nu voi fi de acord cu restricționarea accesului la notele de constatare votate ca adeverințe, acces care a fost permis timp de 17 ani. Și nu o să-mi schimb opinia, indiferent cum îl cheamă pe titularul adeverinței cu pricina”.
Nagâț, care a fost propusă de USR pentru un nou mandat în cadrul CNSAS anul trecut, a explicat că “încă de la prima adeverință emisă de Consiliu după schimbarea legii de funcționare, în martie 2008, Colegiul – sau, mai bine zis, TOATE Colegiile! – au permis consultarea notelor de constatare care au stat la baza acestor acte administrative”.
“Puteți verifica asta pe site-ul instituției, dar pun mai jos, ca ilustrare, adeverința nr. 1, emisă în mai 2008, la mai puțin de două luni după schimbarea legii și a procedurilor interne. În acel moment, secretarul Colegiului era prof. Corneliu Turianu, fost judecător, fost președinte de tribunal, iar vicepreședintele, prof. Virgiliu Țârău, era absolvent de Drept (la Babeș Bolyai, nu la Bioterra). Nicio clipă nu s-a ridicat problema „absenței cadrului legal” (scuzați gips-cartonul, nu-mi aparține) care să permită consultarea documentelor pe care se bazează o adeverință, indiferent pe numele cui s-ar fi emis ea”, a mai comentat ea.
Un alt membru al CNSAS, Răzvan Popa, afirmă că restricționarea accesului la nota de constatare reprezintă o premieră și “cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one”.
“Nu pot să confirm sau să infirm că ceea ce a declarat Crin Antonescu în conferința de presă este ceea ce Colegiul CNSAS a avut de analizat și apoi a restricționat accesului publicului larg.
Dar apreciez intenția lui CA de a face totul public. În contrast cu ceea ce a făcut Colegiul CNSAS, exclusiv și în premieră pentru el.
Lucrurile sunt simple: așa ceva (restricționarea accesului la nota de constatare) nu s-a mai făcut până acum. Orice vor spune cei care au făcut asta.
V-o spune unul care e acolo de 25 de ani. Și a cărui emisferă stângă încă comunică cu cea dreaptă, liber și neîngrădit.
Sunt mii de exemple, pe site-ul CNSAS, în secțiunea adeverințe. Toate adeverințele care pornesc de la documente identificate în arhivă (deci nu „necunoscuți”) conțin formula „nota de constatare poate fi consultată”. Nu „poate fi consultată de titularul adeverinței”.
Cred că cineva va trebui să facă un pas în spate. A big one”, a scris el, pe pagina sa de Facebook.
Într-o postare publicată marți, acesta îi recomanda lui Crin Antonescu să facă publică nota de constatare:
“Dacă vrea să iasă din beleaua în care CNSAS l-a băgat, restricționând în premieră absolută accesul la nota de constatare în baza căreia i s-a emis o adeverință de necolaborare cu Securitatea, Crin Antonescu vine mâine la prima oră la CNSAS, ia copii de pe nota de constatare și de pe documentele de arhivă care au stat la baza ei și le face publice. Dacă n-are ceva de ascuns.
Eu așa aș face și aș cere și socoteală pentru restricția făcută pe numele meu”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii