Gerul de primăvară ar putea şterge o treime din producţia de vin a Franţei pe anul acesta
Gerul care a lovit luna aceasta viile din Franţa ar putea diminua, cu aproximativ o treime, producţia de vin din acest an comparativ cu situaţia din ultimii ani, a anunţat joi organismul public FranceAgriMer, pe baza estimărilor iniţiale ale producătorilor de vin, informează Reuters.
Pierderile de producţie, care ar putea fi revizuite pe măsură ce impactul gerului va deveni mai clar în săptămânile următoare, sunt preconizate la aproximativ 15 milioane de hectolitri, ceea ce ar duce producţia de vin a Franţei în 2021 undeva între 28% şi 32% sub media volumelor din ultimii ani, a precizat Ygor Gibelind, specialist pentru sectorul vinului la FranceAgriMer.
„Acest ger a fost unul excepţional, în sensul că a ajuns atât de departe în sud şi a fost atât de răspândit”, a spus Gibelind, adăugând că pagubele au fost exacerbate de temperaturile ridicate care au precedat îngheţul şi au accelerat creşterea plantelor.
Printre regiunile viticole cele mai afectate se numără Burgundia, unde estimările iniţiale privind pierderile se ridică la aproximativ 50%, Languedoc cu 40% şi Aquitaine, unde este inclusă şi zona Bordeaux, cu pierderi de aproximativ 30%, a adăugat Gibelind.
Viile se numără printre suprafeţele agricole din Franţa afectate de gerul sever din urmă cu două săptâmâni, alături de livezi de fructe şi culturile de sfeclă de zahăr, care au suferit şi ele pierderi considerabile.
Guvernul de la Paris a promis că va aloca ajutoare în valoare de aproximativ un miliard de euro pentru agricultură, inclusiv prin accesul producătorilor de vin la un fond destinat limitării efectelor negative ale dezastrelor naturale, pentru a-i despăgubi pentru 40% din pierderile care nu sunt acoperite de asigurări.
Producătorii de vin vorbesc de posibile pierderi economice în valoare de 1,5 – 2 miliarde de euro din cauza gerului, susţine Gibelind, în linie cu estimările anterioare ale sectorului. Pierderile potenţiale din acest an ar putea duce producţia de vin din acest an la aproximativ 32 milioane hectolitri, fiind posibil să fie chiar mai mică decât cea de 36 milioane de hectrolitri înregistrată în 2017, un an cu condiţii meteo nefavorabile.
Sursa: Agerpres
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii