Gest electoral sau decizie justificată? SUA vor să declare Amnesty International și Human Rights Watch drept organizații „antisemite”
Administrația Trump are în vedere declararea mai multor organizații non-guvernamentale internaționale importante, între care Amnesty International ș Human Rights Watch, drept „antisemite,” în același timp solicitând guvernelor de pe glob să nu le mai sprijine, a dezvăluit publicația Politico, citând două persoane familiare cu această problemă.
Dacă se confirmă, decizia oficialilor de la Washington reprezintă o intensificare a eforturilor americane împotriva instituțiilor și organizațiilor pe care le percepe ca fiind anti-Israel și, cred experții, ar putea determina și alte țări să adopte politici similare. Multe voci văd în gestul actualei administrații republicane o încercare de a atrage voturile alegătorilor pro-israelieni și al evangheliștilor în contextul alegerilor din 3 noiembrie din SUA.
Potrivit informațiilor oferite de un asistent din Congres cu contacte în cadrul Departamentului de Stat, șeful diplomației americane, Mike Pompeo face presiuni pentru emiterea unui astfel de declarații. Aceasta ar putea să ia forma unui raport emis de biroul lui Elan Carr, reprezentantul special al SUA pentru monitorizarea și combaterea antisemitismului. Raportul – care ar menționa organizații printre care Oxfam, Human Rights Watch și Amnesty International – ar afirma că politica Statelor Unite este de a nu sprijini astfel de grupuri, inclusiv din punct de vedere financiar, și ar îndemna alte guverne să își înceteze sprijinul pentru ele.
Raportul ar cita sprijinul presupus sau perceput al acestor grupuri internaționale pentru mișcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care a atacat constant Israelul din cauza construcției de așezări israeliene pe pământul pe care palestinienii îl pretind pentru un viitor stat. Mișcarea BDS este una extrem de controversată. Modelată după modelul mișcării anti-apartheid din Africa de Sud, organizația creată de Omar Barghouti și Ramy Shaat în iulie 2005 a fost acuzată de antisemitism și că delegitimizează Israelul, iar acțiunile sale seamănă cu discriminarea istorică împotriva evreilor. (În SUA, au fost adoptate mai multe legi anti-BDS, iar în acest moment cel puțin 32 de state au adoptat legi bipartizane care previn boicotul împotriva Israelului. La nivel federal, Israel Anti-Boycott Act și Combating BDS Act împiedică companiile care boicotează Israelul să obțină contracte guvernamentale).
Analiștii se așteaptă, de asemenea, ca declarația Departamentului de Stat să menționeze rapoarte și declarații de presă publicate de aceste organizații despre impactul așezărilor israeliene, precum și despre implicarea sau sprijinul perceput al acestora pentru o bază de date în cadrul Organizației Națiunilor Unite care listează companiile ce operează în teritoriile disputate.
Politico a afirmat că raportul diplomației americane ar putea fi publicat în următoarele zile.
The Guardian a scris că „mișcarea pare a fi un cadou pentru dreapta israeliană în perioada premergătoare alegerilor din SUA.” În plus, nu trebuie neglijat nici faptul că Mike Pompeo are în vedere o viitoare candidatură la președenția Statelor Unite, iar această declarație s-ar încadra în eforturile sale de a câștiga susținerea alegătorilor pro-israelieni și al evangheliștilor care reprezintă o parte semnificativă a bazei electorale a președintelui Donald Trump.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat nu a răspuns la o cerere de comentariu din partea Politico, însă un fost oficial american cu contacte în interiorul departamentului a confirmat elementele de bază ale declarației și a spus că ea ar putea fi prezentată în scurt timp.
O decizie controversată
Politico a scris că impactul material al unei astfel de declarații asupra acestor organizații nu este imediat clar și ar putea depinde de care anume dintre diviziile sau filialele organizațiilor sunt vizate. De exemplu, Human Rights Watch și Amnesty International SUA nu primesc fonduri guvernamentale. Oxfam America nu ia finanțări din SUA, dar filialele sale din străinătate pot primi fonduri americane în funcție de circumstanțe.
De asemenea, publicația a precizat că grupurile numite nu susțin în mod oficial mișcarea BDS sau nu iau poziții oficiale cu privire la aceasta. Dar toate au fost critice într-un anumit grad față de politica Israelului legată de așezările evreiești și față de tratamentul aplicat palestinienilor, ceea ce a făcut ca organizațiile pro-israeliene să susțină că acțiunile acestor grupuri constituie sprijin pentru mișcarea BDS și, în consecință, sunt antisemite.
Potrivit Politico, propunerea de desemnare ca antisemite a acestor organizații internaționale este criticată de angajați de carieră ai Departamentului de Stat. Printre oponenți se numără avocații departamentului care avertizează că declarația este controversată din cauza temerilor privind libertatea de exprimare, ar putea duce la procese și chiar ar putea fi lipsită de un temei juridic adecvat.
De asemenea, dacă va fi emisă, este posibil ca declarația să provoace o revoltă în rândul grupurilor societății civile și ar putea duce la contestații în justiție. Mai ales că proiectul de declarație al Departamentului de Stat își ia o mare parte din informațiile sale de la HGO Monitor, un site pro-Israel care urmărește activitățile organizațiile pentru drepturile omului și ale altor grupuri și le acuză adesea că sunt anti-Israel.
În plus, criticii afirmă că raportul Departamentului de Stat ar putea determina guvernele din alte țări să adopte politici similare împotriva organizațiilor neguvernamentale.
Pe de altă parte, comentatorii afirmă că, dacă se confirmă, decizia actualei administrații de la Washington reprezintă o intensificare a eforturilor americane împotriva instituțiilor și organizațiilor pe care le percepe ca fiind anti-Israel. Sub administrația actualului președinte republican, Statele Unite au criticat constant Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru ceea ce a descris ca fiind „atitudinea anti-Israel” a forului mondial.
În iunie 2018, după mai bine de un an de plângeri oficiale și avertismente, Administrația Trump a anunțat că Statele Unite se retrag din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite. Secretarul de stat Mike Pompeo și ambasadorul american la ONU în acel moment, Nikki Haley, au anunțat decizia într-o declarație comună. „Vreau să fie clar că acest pas nu este o retragere de la angajamentele privind drepturile omului,” a afirmat Haley în acel moment. „Dimpotrivă, facem acest pas deoarece angajamentul nostru nu ne permite să rămânem parte a unei organizații ipocrite și egoiste care își bate joc de drepturile omului.”
Decizia a fost luată după ce SUA au criticat frecvent organismul de 47 de membri pentru o gamă de eșecuri, în special palmaresul privind drepturile omului în multe dintre țările membre, precum și ceea ce Haley a numit în repetate rânduri „părtinirea cronică a consiliului împotriva statului Israel.” Anterior, Haley le transmisese membrilor că trebuie să nu mai selecteze Israelul pentru critici și că trebuie să elimine din lista de membri unele state – Venezuela, China și Arabia Saudită, printre altele – dacă vrea să mai aibă susținerea Statelor Unite.
În prezent, Afganistan, Pakistan, Sudan și Venezuela se numără printre membrii Human Rights Council.
De asemenea, merită menționat că Administrația Trump a implementat una dintre cele mai favorabile agende pro-israeliene. De exemplu, în mai 2018, oficiali americani şi israelieni au inaugurat ambasada Statelor Unite din Ierusalim, la cinci luni după ce preşedintele Trump anunţase că ţara sa recunoaşte oraşul drept capitala legitimă a statului evreu. La momentul respectiv, decizia liderului de la Casa Albă a provocat proteste din partea aliaţilor, critici vehemente în majoritatea ţărilor de pe glob şi furie în rândul palestinenilor, care s-au confruntat cu forţele de ordine israeliene. Comentatorii au scris atunci că, prin gestul său, preşedintele Trump a dovedit că este cel mai important aliat al Israelului şi că statul evreu are, la Casa Albă, unul dintre preşedinţii americani cei mai devotaţi cauzei israeliene.
Cum se apără ONG-urile
Grupurile vizate de decizia Departamentului american de Stat au negat acuzațiile că ar fi „antisemite.” Politico a scris că oficiali din cele trei organizații nu erau la curent cu posibila declarație a Departamentului de Stat.
Bob Goodfellow, director executiv interimar al Amnesty International SUA, a declarat că orice acuzații de antisemitism sunt „nefondate,” adaugând: „AIUSA este profund angajată în combaterea antisemitismului și a tuturor formelor de ură din întreaga lume și va continua să protejeze oamenii oriunde dreptatea, libertatea, adevărul și demnitatea sunt interzise. Contestăm energic orice acuzație de antisemitism și așteptăm cu nerăbdare să respingem în totalitate atacurile Departamentului de Stat.”
Ulterior, într-un comunicat postat pe pagina electronică a organizației, Goodfellow a afirmat: „Acuzațiile nefondate ale secretarului Pompeo sunt încă o încercare de a reduce la tăcere și a intimida organizațiile internaționale pentru drepturile omului. Administrația răspândește dezinformare și lucrează pentru a submina pe cei care lucrează pentru protejarea drepturilor omului… Aceste acuzații sunt un afront pentru oricine crede în mișcarea pentru drepturile omului.”
„Amnesty International SUA critică guvernele și politicile bazate pe legislația și standardele internaționale ale drepturilor omului. Ca atare, condamnăm așezările (evreiești) deoarece sunt ilegale și cauzează un mare prejudiciu palestinienilor. Cercetările noastre au arătat în mod continuu o strânsă legătură între așezările israeliene și încălcarea drepturilor omului ale palestinienilor în fiecare aspect al vieții lor… Știm că guvernele multor țări, inclusiv al Statelor Unite, ar prefera să nu îi fie dezvăluite încălcările drepturilor omului. Este îngrijorător să-l vedem pe secretarul Pompeo alăturându-se listei de oameni și guverne care folosesc acuzațiile de antisemitism pentru a încerca să ascundă încălcările drepturilor omului,” a afirmat Bob Goodfellow.
Noah Gottschalk, directorul politicii globale al Oxfam America, a negat, de asemenea, acuzațiile de antisemitism ca fiind „false” și „jignitoare.”
„Oxfam nu susține BDS și nu solicită boicotarea Israelului sau a oricărei alte țări,” a afirmat Gottschalk. „Oxfam și partenerii noștri israelieni și palestinieni au lucrat pe teren de zeci de ani pentru a promova drepturile omului și pentru a oferi sprijin esențial comunităților israeliene și palestiniene. Susținem lunga noastră istorie de muncă, protejând viețile, drepturile omului și viitorul tuturor israelienilor și palestinienilor.”
La rândul său, un oficial din cadrul Human Rights Watch, Eric Goldstein, a menționat că Administrația Trump se bazează adesea pe activitatea unor grupuri ca cel din care face parte el pentru a-și valida propriile poziții politice. „Luptăm împotriva discriminării sub toate formele, inclusiv antisemitismul,” a spus Goldstein într-un comunicat. „Criticarea politicii guvernamentale nu este același lucru cu atacarea unui anumit grup de oameni. De exemplu, criticile noastre față de politica guvernului SUA nu ne fac anti-americani.”
Surse: Politico, NPR, The Guardian
Foto: Mike Pompeo, secretarul american de Stat / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii