G4Media.ro

Gest ostil al Kremlinului în raport cu Republica Moldova: Mai mulți oficiali…

Foto: Ana Revenco / facebook

Gest ostil al Kremlinului în raport cu Republica Moldova: Mai mulți oficiali moldoveni au primit interdicție de a intra în Rusia, inclusiv ministra de Interne Ana Revenco. Ce semnificații are această decizie?

Un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non-grata. Presa rusă scrie că diplomatul moldovean expulzat ar fi prim-secretarul Ambasadei Moldovei la Moscova, Valeriu Manea, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-o analiză pentru Deutsche Welle.

Kremlinul a răspuns astfel la recenta expulzare a unui diplomat rus, care a intervenit brutal în raport cu polițiștii moldoveni de frontieră în momentul în care aceștia au împiedicat intrarea guvernatorului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, în Moldova, la o acțiune electorală din Autonomia Găgăuză. „Omul (diplomatul rus – n.red.) a încălcat regimul diplomatic, a fost nerespectuos (cu poliția de frontieră – n.red.), respectiv l-am expulzat. Așa se va întâmpla de fiecare dată când cetățenii străini nu vor respecta cetățenii Republicii Moldova”, a reiterat marți premierul moldovean Dorin Recean.

Ambasadorul Moldovei la Moscova: „Mergem înainte spre pace și bunăstare”

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat marți la MAE rus unde a fost informat despre decizia luată în privința diplomatului moldovean, dar și despre „închiderea intrării în Federația Rusă” pentru mai mulți deputați pro-europeni de la Chișinău și pentru ministra Afacerilor Interne a Moldovei, Ana Revenco. Deputații moldoveni care nu mai pot intra în Rusia sunt: șefa Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, șeful Comisiei de securitate națională, Lilian Carp, dar și deputatul Oazu Nantoi – un critic aspru al regimului separatist pro-rus de la Tiraspol.

Aceștia au condamnat în termeni duri invazia Rusiei în Ucraina și, crede Moscova, ar fi întocmit o listă cu ruși vizați de interdicții în Republica Moldova. Este vorba de mercenari Wagner, colonei și generali ruși, actualul procuror general al Rusiei, un fost șef al penitenciarelor din Rusia, precum și garda de corp (neoficială) a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov. Pe lângă interdicțiile vizând circulația, restricțiile prevăd înghețarea fondurilor deținute direct sau indirect de către aceștia.

Ana Revenco: România a fost mereu un partener excepţional

După ce a fost convocat la MAE rus, ambasadorul moldovean a declarat pentru jurnaliștii de la Moscova că „procedura este una standard”: „Este o rutină diplomatică. Uneori trebuie să discutăm și astfel de probleme”. Un jurnalist l-a întrebat pe Lilian Darii „încotro ne îndreptăm noi toți”? Diplomatul moldovean i-a răspuns: „Înainte spre pace și bunăstare”.

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și Integrării Europene a difuzat un comunicat în care anunță că a luat act de deciziile Kremlinului și dă asigurări că autoritățile de la Chișinău vor aplica și de acum înainte toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, gestul Rusiei este dovada ostilității din partea acestui stat. El a reamintit că Rusia recurge de foarte mulți ani la politici ostile în raport cu Republica Moldova – acțiuni care s-au manifestat prin sprijinirea separatismului, menținerea prezenței militare ilegale pe teritoriul Moldovei, prin introducerea embargourilor asupra produselor agricole moldovenești și asupra vinurilor.

Nicu Popescu: „Apărăm cetățenii noștri de riscuri”

La rândul ei, ministra de Interne din Moldova, Ana Revenco, a menționat că interdicția impusă de Kremlin nu o afectează în nici un fel, deoarece nu intenționează să călătorească în Rusia. De asemenea, ea a spus că „Rusia agresează Republica Moldova de 31 de ani. Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Aceste măsuri diplomatice au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre”, a reacționat Ana Revenco.

Deputatul Lilian Carp a menționat, la rândul său, că nu intenționează să călătorească în Rusia: „Această țară face export de terorism prin crearea zonelor gri în fostele republici sovietice. (…) Atât timp cât Rusia va avea o atitudine ostilă față de vecini, voi evita să vizitez această țară.”

Deputatul Oazu Nantoi a spus că gestul Rusiei în raport cu Moldova îi trădează neputința, iar interdicția impusă de Kremlin în privința sa nu este o noutate. „În 2019, fiind în delegaţia oficială a Parlamentului Republicii Moldova, nu mi s-a permis să intru pe teritoriul Rusiei, deoarece eram pe lista neagră. Regimul de la Kremlin nu este capabil să reacționeze adecvat la criticile mele argumentate. În martie 2010, m-am confruntat cu aceeași situație când am încercat să intru cu mașina din Ucraina în Transnistria. Prin urmare, nimic nou – este doar un indicator în plus ce denotă degradarea regimului Putin. Perspectiva europeană este singura garanţie care ne oferă o perspectivă de pace”, a comentat Oazu Nantoi.

Rusia trimite sperietori pentru moldoveni prin gura lui Dodon

Pe de altă parte, în contextul tensiunilor diplomatice moldo-ruse, posturile propagandistice rusești i-au oferit din nou spațiu mediatic masiv fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, pentru corupție și trădare de patrie. În intervențiile sale la televiziunile pro-Kremlin, acesta încearcă să sperie moldovenii cu „repetarea scenariului ucrainean în Moldova” și alimentează ostilitățile contra Occidentului și NATO.

Mai mult, Dodon vorbește la posturile rusești de televiziune despre faptul că este sigur că guvernarea de la Chișinău va fi înlocuită în viitorul apropiat și spune că „sarcina” de bază a Partidului Socialiștilor este să provoace alegeri anticipate. Asta deși partidul lui Dodon nu are nicio pârghie în acest sens, nici măcar împreună cu celălalt partid parlamentar pro-rus, partidul „Șor”. Partidul Acțiune și Solidaritate, care o sprijină pe președinta Maia Sandu, deține o majoritate confortabilă în actualul Parlament de la Chișinău.

Perspectiva rusească. Nezavisimaia Gazeta: Chișinăul promite să-i găsească pe diplomații ruși „de prisos” / Consulul Moldovei este expulzat din Federația Rusă

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a declarat ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, protestul în legătură cu continuarea pașilor neprienetoși ai Chișinăului, transmite Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Ambasadorului Republicii Moldova i s-a comunicat expulzarea din Moscova a consulului moldovenesc și interdicția de a intra pe teritoriul Federației Ruse pentru o serie de oficialități ale Republicii Moldova, ca răspuns la declarațiile antirusești ale acestora. Fostul amabasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu, a remarcat, pentru publicația rusă „Nezavisimaia Gazeta”, că legăturile dintre cele două țări se află „în punctul de înghețare”, iar Rusia „prin acțiunile sale contribuie la accelerarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și la ieșirea ei definitivă din CSI”.

Ziua de marți a început pentru ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, cu o convocare la Ministerul de Externe al Rusiei. După o discuție de o jumătate de oră cu colegii ruși Darii le-a declarat jurnaliștilor că discuția s-a desfășurat „într-o cheie constructivă”. După cum a comunicat însă Ministerul de Externe al Federației Ruse, ambasadorului Republicii Moldova i s-a declarat protestul ferm în legătură cu continuarea pașilor neprietenoși ai Chișinăului.

„Ambasadorului Republicii Moldova i s-a comunicat hotărîrea de a închide intrarea pe teritoriul Rusiei pentru o serie de oficialități ale Republicii Moldova ca răspuns la declarațiile lor regulate antirusești, precum și la alăturarea Chișinăului la listele de sancțiuni ale UE, ale căror figuranți sunt cetățenii Rusiei”, a declarat MAE al Federației Ruse.

Se știe, de asemenea, că Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei Republicii Moldova, ambasadorului Republicii Moldova i-a fost înmânat notă respectivă. Ulterior s-a aflat că este vorba de consulul Republicii Moldova. Mass-media moldovenească, care citează publicația „Kommersant”, a precizat care sunt cetățenii moldoveni cărora li se interzice intrarea pe terotoriul Federației Ruse – este vorba de ministrul de interne, Anna Revenko, și deputații în parlament din partea partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Oazu Nantoi, Olesia Stamati și Liliana Carp.

Toate acestea reprezintă continuarea recentei povești a expulzării unui diplomat rus din Republica Moldova. Reamintim că incidentul s-a petrecut după sosirea la Chișinău a președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Oficialul venise în Republica Moldova să ia parte la Congresul Internațional „Drujba narodov” (Prietenia popoarelor), care s-a desfășurat pe 17 aprilie în Autonomia Găgăuză din sudul Republicii Moldova. Avionul în care se afla liderul Tatarstanului a aterizat pe aeroportul din Chișinău și la scurtă vreme a decolat înapoi spre Rusia. Lui Minnihanov nu i s-a permis să iasă din avion.

Mihail Kendighelean, membru al Consiliului Bătrânilor din Găgăuzia, a declarat, pentru „Nezavisimaia Gazeta”, că Minnihanov este binecunoscut în Republica Moldova pentru că a ajutat mult regiunea găgăuză, iar cu altă ocazie l-ar fi întâmpinat altfel. Dar pe 30 aprilie în Găgăuzia se alege bașcanul (șeful autonomiei), iar Chișinăul consideră că președintele Tatarstanului poate influența procesul electoral. Cu atât mai mult cu cât a venit la invitația candidatului la postul de bașcan Viktor Petrov. „La noi se consideră că Petrov este sprijinit de Moscova și tocmai acesta a și fost motivul pentru care lui Minnihavov nu i s-a permis accesul la Chișinău”, a explicat Kendighelean pentru „Nezavismaia Gazeta”.

Când Rustam Minnihanov a sosit la Chișinău, pe aeroportul capitalei moldovenești se aflau doi angajați ai Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Potrivit datelor părții moldovenești, ei au intrat în polemică cu grănicerii. Ca urmare angajaților misiunii diplomatice le-au fost confiscate cardurile de acces pe aeroport. După aceasta primul ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, a remarcat necesitatea ca unul dintre oficialii de la Ambasada Rusiei să fie declarat persona non grata, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă. Ministerul de Externe al Federației Ruse a răspus adecvat.

Ministrul afacerilor externe și pentru integrare europeană al Republicii Moldova (MIDEI), Nicu Popescu, a declarat că „declararea diplomatului moldovean persona non grata de către autoritățile Federației Ruse și interdicția de intrare pe teritoriul Rusiei pentru câțiva oficiali moldoveni reprezintă încă o acțiune ostilă din partea acestui stat, ca și multe alte cazuri precedente”.
După cum a declarat Nicu Popescu, „”mulți ani de zile Federația Rusă a recurs la o politică ostilă la adresa Republicii Moldova, cetățenilor moldoveni, economiei și independenței țării. Acest lucru s-a manifestat în sprijinirea separatismului, în sprijinirea și menținerea prezenței ilegale a Federației Ruse pe teritoriul țării, în introducerea embargoului asupra produselor moldovenești – vinuri, fructe și legume.”

„În acest context Federaţia Rusă continuă măsurile ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat șeful MIDEI.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a comunicat că „conducerea Republicii Moldova consideră ‘oportun’ să se analizeze problema numărului diplomaților ruși din republică”. „Poate în raport cu numărul de locuitori pe care îi deservesc”, a adăugat președintele Parlamentului Republicii Moldova. „Vom rupe relațiile diplomatice?”- a scris în legătură cu aceasta „Moldavskie Vedomosti”.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țaranu, a comentat incidentul pentru „Nezavisimaia Gazeta”: „Nu cred că se va produce ruperea relațiilor diplomatice. Dar este evident faptul că astăzi relațiile noastre se găsesc în punctul de înghețare. Și nu există niciun motiv să credem că se vor îmbunătăți. Prin acțiunile și declarațiile sale Moscova accelerează integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și contribuie la consolidarea sprijinului țării noastre din partea UE. Pe 1 iunie, la summit în Republica Moldova vin 50 de șefi de stat și de guvern ai UE. Considerăm acest lucru drept un sprijin pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Din cauza faptului că Federația Rusă consideră CSI ca fiind zona sa de influență, Chișinăul a început să revizuiască acordurile din cadrul acestei structuri. Recent a fost denunțat acordul în ceea ce privește postul de televiziune Mir. Toate duc la restrângerea participării Republicii Moldova în CSI”, a conchis politicianul moldovean.

Fostul președinte a Republicii Moldova, secretar execuiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, consideră că Republica Moldova își pierde independența și se transformă într-o „republică bananieră”, care se orientează strict către Occident.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că vectorul eurasiatic și integrarea în cadrul CSI nu aduc țării dezvoltarea cuvenită, ea a anunțat planurile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până în 2030.

Cu toate acestea, sondajele de opinie arată că cetățenii Republicii Moldova privesc pozitiv integrarea republicii în UE, totuși majoritatea se pronunță pentru păstrarea legăturilor economice, politice și culturale cu Federația Rusă. Acest lucru o demonstrează datele publicate de Institutul de marketing și sondaje sociologice (IMAS). Aceste sondaje demonstrează, de asemenea că mai mult de jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova se opun ieșirii țării din CSI.

Sursa: Nezavisimaia Gazeta/ Rador/ Traducerea Silvia Nicolau

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Semnificație zero, ce sa caute un ministru moldovean in Rusia?

    • Moldovean = rus. Conform lor, Moldova le apartine, e urmatoarea pe lista pentru o operatiune speciala!

  2. In oglindă prim secretar ul ambasadei statului terorist plus ministrul Javrov interdicție pentru Moldova!