G4Media.ro

Gest politic fără precedent al lui Emmanuel Macron, care cere ”Renașterea” Europei…

Gest politic fără precedent al lui Emmanuel Macron, care cere ”Renașterea” Europei într-un mesaj în toate limbile continentului. Propuneri revoluționare: Agenție europeană de protecție a democrațiilor, salariu minim european, Consiliu european de securitate internă, plus revenirea la ritmuri diferite

Președintele francez Emmanuel Macron a adresat luni seară un mesaj tuturor cetățenilor din UE, mesaj fiind publicat pe site-ul președinției franceze în toate limbile oficiale ale Uniunii. În textul programatic publicat cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, Macron cere o ”Renaștere” europeană și propune reforme politice și economice radicale ale Uniunii Europene.

Într-un limbaj plin de patos, președintele Franței scrie că Europa e într-un moment ”de răscruce” și critică discursul forțelor naționaliste și anti-europene. Macron cere reinventarea UE pe trei piloni principali: libertatea, protecția și progresul.

Aflat în fața unei contestări interne care, deși a slăbit în intensitate, i-a marcat puternic mandatul, președintele francez propune lansarea unei ample dezbateri europene cu cetățenii, numită o Conferință pentru Europa, care să propună toate schimbările de care UE are nevoie ”fără niciun tabu, nici măcar revizuirea tratatelor”. Înainte însă ca această potențială dezbatere să aibă loc, Macron însuși propune câteva schimbări radicale, unele chiar revoluționare, ale UE, printre care un Consiliu de securitate internă, reforma radicală a Schengen, o Agenție de protecție a democrațiilor sau un Consiliu de securitate european în asociere cu Marea Britanie.

De altfel, subiectul Brexit și aparteneța Marii Britanii la UE e un fir roșu al apelului lui Macron, care își încheie mesajul cu speranța că britanicii își vor găsi locul într-o Uniune Europeană reformată.

Principalele propuneri avansate de Emmanuel Macron:

  • Propun să se creeze o Agenție europeană de protecție a democrațiilor care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. Va trebui să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine
  • Trebuie să revizuim din temelii spațiul Schengen: toți cei care vor să participe la această reorganizare trebuie să îndeplinească anumite obligații de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) și de solidaritate (o politică unică de azil, cu aceleași reguli de primire și de refuz peste tot). O poliție de frontieră comună și un oficiu european de azil, obligații stricte de control, o solidaritate europeană la care să contribuie fiecare țară, sub autoritatea unui Consiliu european de securitate internă: în fața migrațiilor, eu cred într-o Europă care își protejează atât valorile, cât și frontierele.
  • Un tratat de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale fiecăruia, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile noastre colective.
  • Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sunt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi.
  • Europa trebuie să instaureze pentru fiecare lucrător un scut social care să-i garanteze aceeași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european, adaptat la fiecare țară și discutat în fiecare an în mod colectiv.
  • Uniunea Europeană trebuie să-și fixeze ambiția – 0 carbon până în 2050, înjumătățirea pesticidelor până în 2025 – și să-și adapteze politicile la această exigență: o Bancă europeană a climatului pentru finanțarea tranziției ecologice; o forță sanitară europeană pentru a reîntări controlul alimentelor noastre; împotriva amenințării lobby-urilor, evaluarea științifică independentă a substanțelor periculoase pentru mediu și sănătate.
  • Nu îi putem lăsa pe naționaliști, care nu au soluții, să exploateze furia popoarelor. Nu avem dreptul să fim somnambulii dintr-o Europă vlăguită.
  • Vă invit să instaurăm, înainte de finele acestui an, o Conferință pentru Europa pentru a propune toate schimbările de care proiectul nostru politic are nevoie, fără niciun tabu, nici măcar revizuirea tratatelor. Această conferință va trebui să asocieze paneluri de cetățeni, să discute cu universitarii, cu partenerii sociali, cu reprezentanții religioși și spirituali. Ea va defini o foaie de parcurs pentru Uniunea Europeană care să traducă aceste mari priorități în acțiuni concrete. Vom avea dezacorduri, dar e mai bine oare o Europă încremenită sau o Europă care merge înainte, fie și în ritmuri diferite uneori, și care rămâne deschisă tuturor? În această Europă, popoarele își vor recăpăta controlul asupra propriului destin; în această Europă, Regatul Unit, sunt sigur de aceasta, își va regăsi pe deplin un loc.

Textul complet:

Cetățeni ai Europei,

Îmi permit astăzi să mă adresez direct vouă, nu doar în numele istoriei și al valorilor care ne unesc, ci și pentru că este urgent. Peste doar câteva săptămâni vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru.

Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi, și totuși niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum.

Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a știut să răspundă nevoilor de protecție a popoarelor în fața marilor șocuri care au zdruncinat lumea contemporană. Totodată este un simbol al riscului european. Riscul nu este apartenența la Uniunea Europeană, ci minciunile și iresponsabilitatea care pot să o distrugă. Cine le-a spus britanicilor adevărul despre viitorul lor după Brexit ? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piața europeană? Cine a evocat riscurile la care se expune pacea din Irlanda dacă se revine la granițele din trecut? Închiderea în sine naționalistă nu propune nimic; este o reacție de respingere fără proiect. Iar această capcană amenință întreaga Europă: cei care exploatează furia oamenilor răspândesc știri false și fac promisiuni deșarte.

În fața acestor manipulări, noi trebuie să rămânem fermi. Mândri și lucizi. Să spunem mai întâi ce este Europa. E un succes istoric: reconcilierea unui continent devastat, într-un proiect inedit de pace, de prosperitate și de libertate. Să nu uităm niciodată acest lucru. Un proiect care și astăzi ne protejează în continuare: ce țară ar putea acționa singură în fața strategiilor agresive ale marilor puteri? Cine ar putea pretinde că este suveran, de unul singur, în fața giganților din domeniul digital? Cum am putea noi rezista la crizele capitalismului financiar fără moneda euro, care este o forță pentru întreaga Uniune? Europa mai înseamnă și miile de proiecte care au schimbat, în viața cotidiană, chipul teritoriilor noastre, o școală renovată aici, o șosea construită acolo, ori accesul la Internet în bandă largă care se extinde și dincolo. Este o luptă și un angajament de zi cu zi, deoarece atât Europa, cât și pacea, nu sunt un dat imuabil. În numele Franței, eu duc neîncetat această luptă pentru progresul Europei și pentru apărarea modelului european. Noi am arătat că ceea ce ni se spunea că e inaccesibil, și anume crearea unei apărări europene sau protecția drepturilor sociale, este posibil.

Însă trebuie să facem mai mult, și mai repede. Deoarece mai există o capcană, a statu quo-ului și a resemnării. În fața marilor șocuri ale lumii, cetățenii ne întreabă adesea: „Unde e Europa? Ce face Europa?”. Au început să o vadă ca pe o piață fără suflet. Or Europa nu e doar o piață, ea este un proiect. O piață e ceva util, dar nu trebuie să ne facă să uităm necesitatea frontierelor care protejează și a valorilor care unesc. Naționaliștii se înșeală atunci când pretind că ne apără identitatea retrăgându-ne din Europa; căci ceea ce ne reunește, ne eliberează și ne protejează este civilizația europeană. Dar se înșeală și cei care ar vrea să nu se schimbe nimic, pentru că nu țin seama de temerile care ne străbat popoarele, de îndoielile care ne subminează democrațiile. Ne aflăm la un moment decisiv de răscruce pentru continentul nostru; un moment în care, colectiv, va trebui să reinventăm, politic și cultural, formele civilizației noastre într-o lume care se transformă. Este momentul Renașterii europene. De aceea, rezistând tentațiilor de închidere în sine și de dezbinare, vă propun să construim împreună această Renaștere în jurul a trei mari ambiții: libertatea, protecția și progresul.

Apărarea libertății noastre
Modelul european are la bază libertatea omului, diversitatea opiniilor și a creației. Libertatea noastră cea dintâi este libertatea democratică, aceea de a ne alege guvernanții în vreme ce, la fiecare scrutin, puteri străine caută să ne influențeze voturile. Propun să se creeze o Agenție europeană de protecție a democrațiilor care va furniza tuturor Statelor membre experți pentru a proteja procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. În acest spirit de independență, va trebui de asemenea să interzicem finanțarea partidelor politice europene de către puterile străine. Trebuie să interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizație noastre de demnitate.

Protejarea continentului nostru
Având drept fundament reconcilierea internă, Uniunea Europeană a uitat să se aplece asupra realităților din lumea contemporană. Or nicio comunitate nu crează un sentiment de apartenență dacă nu are limite pe care să le protejeze. O frontieră înseamnă libertate în securitate. Noi trebuie să revizuim din temelii spațiul Schengen: toți cei care vor să participe la această reorganizare trebuie să îndeplinească anumite obligații de responsabilitate (controlul riguros la frontiere) și de solidaritate (o politică unică de azil, cu aceleași reguli de primire și de refuz peste tot). O poliție de frontieră comună și un oficiu european de azil, obligații stricte de control, o solidaritate europeană la care să contribuie fiecare țară, sub autoritatea unui Consiliu european de securitate internă: în fața migrațiilor, eu cred într-o Europă care își protejează atât valorile, cât și frontierele.

Aceleași exigențe trebuie să se aplice și la apărare. În ultimii doi ani s-au realizat progrese importante, însă noi trebuie să dăm o orientare clară: un tratat de apărare și de securitate va trebui să definească obligațiile indispensabile ale fiecăruia, în acord cu NATO și cu aliații noștri europeni: creșterea cheltuielilor militare, clauza operațională de apărare reciprocă, Consiliul de securitate european în asociere cu Regatul Unit pentru a pregăti deciziile noastre colective.

Frontierele noastre trebuie de asemenea să asigure o justă concurență. Care putere din lume acceptă să continue schimburile cu cei care nu-i respectă niciuna din regulile sale? Noi nu putem să suportăm fără să spunem nimic. Trebuie să ne reformăm politica de concurență, să ne refondăm politica comercială: să sancționăm sau să interzicem în Europa întreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice și valorilor noastre esențiale, cum sunt normele de mediu, protecția datelor și plata corectă a impozitelor; și să ne asumăm, în cadrul industriilor strategice și a piețelor noastre publice, o preferință europeană așa cum o fac și concurenții noștri americani sau chinezi.

Regăsirea spiritului de progres
Europa nu este doar o putere de rang secund. Întreaga Europă este o avangardă: ea a știut întotdeauna să definească normele progresului. Pentru aceasta, ea trebuie să susțină un proiect de convergență mai degrabă decât unul de concurență: Europa, locul în care s-a creat securitatea socială, trebuie să instaureze pentru fiecare lucrător, de la Est la Vest și de la Nord la Sud, un scut social care să-i garanteze aceeași remunerație la același loc de muncă și un salariu minim european, adaptat la fiecare țară și discutat în fiecare an în mod colectiv.

Reașezarea pe calea progresului înseamnă de asemenea să preluăm inițiativa în lupta pentru mediu. Ne vom putea oare privi în ochi copiii dacă nu ne îndeplinim obligațiile climatice? Uniunea europeană trebuie să-și fixeze ambiția – 0 carbon până în 2050, înjumătățirea pesticidelor până în 2025 – și să-și adapteze politicile la această exigență: o Bancă europeană a climatului pentru finanțarea tranziției ecologice; o forță sanitară europeană pentru a reîntări controlul alimentelor noastre; împotriva amenințării lobby-urilor, evaluarea științifică independentă a substanțelor periculoase pentru mediu și sănătate… Acest imperativ trebuie să ne ghideze toate acțiunile: de la Banca Centrală la Comisia europeană, de la bugetul european la planul de investiții pentru Europa, toate instituțiile noastre trebuie să aibă ca mandat climatul.

Progres și libertate înseamnă să poți trăi din munca ta: pentru a crea locuri de muncă, Europa trebuie să anticipeze. De aceea ea trebuie nu doar să reglementeze giganții din sectorul digital, prin crearea unei supravegheri europene a marilor platforme (sancționarea mai rapidă a nerespectării dreptului concurenței, transparența algoritmilor lor…), dar și prin finanțarea inovației prin dotarea noului Consiliu European al inovației cu un buget comparabil cu cel din Statele Unite, pentru a deveni vârful de lance al noilor revoluții tehnologice, cum ar fi inteligența artificială.

O Europă care se proiectează în lume trebuie să privească și către Africa, cu care trebuie să inițiem un pact pentru viitor. Asumându-ne un destin comun, susținându-i dezvoltarea în mod ambițios și nu defensiv: investiții, partenariate universitare, educație pentru fete…

Libertate, protecție, progres. Pe acești piloni noi trebuie să construim Renașterea europeană. Nu îi putem lăsa pe naționaliști, care nu au soluții, să exploateze furia popoarelor. Nu avem dreptul să fim somnambulii dintr-o Europă vlăguită. Nu ne mai putem complace în rutină și în invocații. Umanismul european înseamnă o exigență de acțiune. Iar cetățenii, peste tot, cer să ia parte și ei la schimbare. Vă invit să instaurăm, înainte de finele acestui an, o Conferință pentru Europa pentru a propune toate schimbările de care proiectul nostru politic are nevoie, fără niciun tabu, nici măcar revizuirea tratatelor. Această conferință va trebui să asocieze paneluri de cetățeni, să discute cu universitarii, cu partenerii sociali, cu reprezentanții religioși și spirituali. Ea va defini o foaie de parcurs pentru Uniunea Europeană care să traducă aceste mari priorități în acțiuni concrete. Vom avea dezacorduri, dar e mai bine oare o Europă încremenită sau o Europă care merge înainte, fie și în ritmuri diferite uneori, și care rămâne deschisă tuturor?

În această Europă, popoarele își vor recăpăta controlul asupra propriului destin; în această Europă, Regatul Unit, sunt sigur de aceasta, își va regăsi pe deplin un loc.

Cetățeni ai Europei, impasul Brexit-ului este o lecție pentru noi toți. Haideți să ieșim din această capcană, haideți să dăm un sens alegerilor care se apropie și o lecție tuturor. Voi veți decide dacă Europa și valorile ei de progres trebuie să rămână mai mult decât o paranteză în istorie. Este alegerea pe care v-o propun, pentru ca împreună să trasăm calea Renașterii europene.

Emmanuel Macron

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

51 comentarii

  1. Cam sunt de acord cu viziunea lui Macron.

    • Poate se trezesc pana nu e prea tarziu.
      Traind in USA, am crezut ca asa se vrea si Uniunea Europeana. Adica Statele Unite ale Europei, nu trage un stat Hais si un stat Cea. Am constatat ca nu se vrea asa ceva sau nu s-a inteles ca asa ar fi trebuit.
      Ca sa faci asa ceva, trebuie renuntat la patriotismul asta prostesc. Suntem cetateni Europeni, nu cetateni romani. In fine, trebuie sa continuam alta data.

    • Apoi, cred ca o limba comuna ar fi fost de ajutor. Sa fie limba engleza limba oficiala. Computerul si Internetul au facut-o limba cea Mai vorbita. Sa lasam mandriile cu pastratul propriei limbi. Asta nu te face un Mai bun roman.
      Sunt romani aici care forteaza copiii sa vorbeasca romaneste, sa invete romaneste. Pana la urma se ajunge la urmatorul fapt: parintii vorbesc copilului in romaneste si copilul le raspunde in engleza ca-i vine si mult mai usor.
      Romana nu e o limba urata dar putini o vorbesc pe glob.
      Apoi armata ar trebui sa fie una. Granitele, aceleasi reguli si aceeasi institutii.
      Salariul minim nici in statele Americii nu e acelasi.
      Nici TVA.
      IN unele state platesti taxe la Federal, la State si la City (New York). In Texas, Florida etc platesti doar Federal Tax.
      Exista State Laws specifice unui stat dar exista si Federal Laws pt toti.
      Se poate si in UE…

    • Alta Cale nu exista decat United States of Europe. Variante ar fi doar pasalac turcesc, jamahirii, republici osetino-abhaze rusesti ori colonii chinezesti. Este nevoie de limba oficiala engleza, armata unica Europeana, politie unica Europeana(vama, FISC, informatii), justitie unica Europeana , politica si strategie unica Europeana.

  2. Retrageti candidatul francez si lasati-o pe Kovesi procuror si putem spune ca e un inceput pentru aceasta viziune.

    • Mie mi se pare, citind printre randuri, ca chiar asta va face.

    • Si mai cred ca FIDESZ, PSD si ALDE vor fi excluse mai repede din familiile lor politice.
      Mesajul lui Macron mi se pare destul de categoric impotriva iliberalismului si nationalismului-extremist.

    • Omul acela nu e papusa teleghidata, si-a depus candidatura la fel ca si LCK. Macron nu e Tudorel, nu va incalca dreptul unui cetatean francez de a obtine un loc de munca. Oficial, guvernul sau va sustine candidatul Frantei. Neoficial… E de ajuns sa nu il intereseze subiectul si sa nu le ceara aliatilor din Consiliu sa voteze cum va vota el. Insa mi se pare absurd sa vrei sa se transforme intr-un PSDist ordinar ca sa iasa Kovesi procuror UE.

  3. „-Liviu, te rog să nu te mai joci cu telecomanda, vreau să ascult ce are de spus băiatul ăsta frumos, care radiază virilitate prin toți porii…!
    – Rățușca mea botoxată, sugerezi că eu n-aș fi frumos, cu mustața mea grizonată? Și care-i faza cu
    virilitatea, nu ți-am spus că azi am vorbit direct la Pfizer in America și au spus că vor schimba rețeta, deci se rezolvă…!?
    -Băi Liviu, eu vorbesc de virilitate naturală, nu de un surogat bazat pe pastila albastră…!
    ……….
    -Liviu-boss, trezește-te…! Irinuca te-a părăsit de trei zile, iar tu încă nu te-ai împăcat cu gândul, d’asta vorbești de unul singur noaptea în somn…! „

  4. nu mai bine vorbea merkel in locul lui macron? mi se pare ca macron are o obsesie cu incalzirea globala si cu taxele. europa poate renaste doar prin scaderea taxelor, dereglementare, privatizare, adica fara socialism.

    • Care Merkel? Aliata lui Putin?!

    • „Let them eat Fentanyl!” (Banuiesc ca ne scrieti din SUA…)

      E simpatic sa mai gasesti un „neocon” convins in 2019 , ma simt ca un antropolog specializat in Cargo Cults, e ca si cum as fi nimerit peste ultimul mosneag care se roaga la carcasa unui bombardier American prabusit in ’43 pe vreo insula marshaleza.

      Vorbiti de parca dereglementarea ultimelor decenii ne-a fericit atat de mult cu criza care a scufundat o intreaga generatie in incertitudine si precarietate in timp ce miliardarii au smenuit si evazionat la greu.

      Macron nu e un ideolog, e cel mult socio-liberal, iar catastrofa climatica nu e obsesia sa ci o realitate cat se poate de terifianta in fata careia el cel putin alege sa nu-si vare capul in nisip.

    • @asd in pincipiu ai dreptate, doar ca Merkel nu are o retorica diferita fata de a lui Macron, sunt amandoi niste socialisti. Merkel e o rusine pt CDU.

      @SVeil sa inghiti bazaconii pe paine vad ca stii, dar sa te lauzi cu asta pe internet e penibil. Fundamentul credintei tale in incalzirea globala antropogenica (presupun ca de aia te temi tu) este construit din argumente cataclismice distribuite pe Facebook si doula filmulete cu Al Gore si Obama? Care este ultimul articol stiintific peer reviewed pe care l-ai citit, care a concluzionat ca incalzirea globala este datorata omului? Stai jos, 4.

  5. Eu ma bucur! Mi se pare ca s-a dat semnalul pe care-l asteptam de reforma a UE. Doamne-ajuta!

  6. Toti ar trebui sa judecam de 5 ori inainte sa digeram tot ce se spune prin presa.
    Sunt de acord cu Macron.

  7. Wow! E pus pe fapte mari. Gata, s-a terminat cu UE?

  8. O viziune foarte buna a lui Macron. Cred ca si Merkel o sustine. Sunt sunt sigur ca vor fi destule gunoaie populiste ca Victor Orban, Salvini sau Dragnea sa o nege. Era sa uit pe gunoiul din presa, Traian Ungureanu care mananca bani de europarlamentar dar este descreirat si dezorientat. El nu sustine UE el sustine pe oricine altcineva pentru ca ca nu mai pupa alt mandat european.

    • Aoleu, broscoiul ala de visezi noaptea urat!

    • Ce gunoi din presa, Traian Ungureanu, bai postacule sorin? Cara-ti hoitul de la un articol atat de important, daca mentionai un gunoi de europarlamentar ca norica nicolai, renate weber, emilian pavel, zoana, tapardel, pascu, te credeam! Scarbosule!

  9. Macron, un vizionar!

  10. Sint niste chestii care nu prea bat:
    – ce inseamna „progres”? Ca una e progresul ca prosperitate, alta e progresul ca „parinte 1, parinte 2”;
    – structurile de conducere ale UE sint oricum osificate si birocratizate. Se intimpla in orice societate care a deposit faza de start-up si tinde sa devina o corporatie: se infiinteaza noi departamente, se angajeaza oameni, apar noi posturi de conducere, rasar sefi si sefuleti. Daca la structurile existente se adauga unele noi, asta nu prea mai e reforma, doar daca nu dispar altele. Hai sa fim seriosi, la Bruxelles se stabileste ce poze sa apara pe pachetele de tigari si daca mai trecem la ora de vara, in timp ce la Moscova se discuta despre tintele rachetelor. E putin ilogic.
    – tot asa, nu ne putem reforma politica de concurenta interzicind intreprinderile care aduc atingere intereselor noastre strategice. Ca asa, putem declara ca interesul nostru strategic e sa nu moara de foame fermierul francez si atunci interzicem importul de brinza fermentata din SUA. Eh, altceva ar fi daca am lasa piata libera si am mai reduce dracu’ din impozite si din legislatia stufoasa! Plus ca nu poti sa-i pui in aceeasi oala pe concurentii nostri chinezi si americani. In primul rind ca americanii ne concureaza la tehnologie iar chinezii, deocamdata, la costuri mici cu forta de munca. Si sa nu uitam ca „concurentii nostri americani” ne-au salvat c*rurile de doua ori.
    Pina una-alta domnu’ Macron e ditamai presedintele Frantei, putea implementa multe din masurile propuse direct in Franta. Faptul ca face un astfel de apel lacrimogen nu ne arata decit ca Franta e intr-o situatie cam albastra. Daca Franta are nevoie de UE ca sa rezolve sau sa preintimpine niste probleme… sintem toti in galeata.

    • Manipularea, la new level! Carati-va dracului de pe G4, javrelor care aveti de comentat aiurea un plan foarte bun. Macron il propune, pentru reinventarea UE, cu referire atat de clara la pericolele ce-au dus in prima faza la tampenia brexit, si-n a doua faza la recrudescenta populismului, a nationalismului, si-a suveranismului, care ascund de fapt incercari de autocratii europene, alimentate de Est.

    • @NewLevel

      Bun comentariu, chiar daca pe unii ii deranjeaza. Mie imi place Macron, dar asta nu inseamna ca trebuie sa inghit totul.
      Nu putem fi competitivi daca nu suntem in concurenta cu ceilalti. Protectia impotriva celorlalti inseamna izolare.

    • @NewLevel, sunt in asentiment cu ceea ce spuneti. Macron arunca mesaje populiste fara sa aiba realizari concrete. Noi, dupa cativa ani sub guvernarea execrabila au unor interlopi, avem tendinta sa ramanem uimiti de orice politician din afara tanar si spalat. Daca te rupi putin timp de tot peisajul acesta si incepi sa pui in balanta cheltuielile si rezultatele unor personaje ca Macron, Merkel, Löfven etc. observi cu usurinta lipsa realizarilor. Actori. Germania nu are autostrazi pentru ca le-a facut Merkel, Suedezii nu au bani pentru ca functioneaza socialismul (de 50 de ani sunt pe o panta constanta inspre criza, just wait for it).
      De cand cu politicile lor pro imigranti, Europa are cateva atentate anual in orase mari. Multi turisti israelieni (ca astia fac research in aceasta privinta) prefera vacante in Romania, deoarece este o tara inca sigura. Asta spune multe.

  11. „Vă dau încă 100 de euro la salariu….”, cam la asta se reduce „marea viziune” a lui Macron. Ăsta nu înțelege că francezii pur și simplu nu îl mai vor.

    • „-Nicule, sări că vor să mă prajească dracii in tigaie…!
      -Deh fă Leano, dacă ți-a placut la bătrânețe „morcovul” lui @Gogu, securistul care-ți ducea oala de noapte….!…”

  12. Singura problemă e că vine de la un francez. Dacă venea de la un german aveam mai multă încredere.

    • 🙂
      Noi manifestam din 17 noiembrie, impotriva politicii sale, asa ca nu prea pot fi acuzat de a fi pro-Macron.
      Insa, daca nu era Franta, Romania nu devenea Romania de astazi (teritoriu, cultura, legislatie, etc) Germania, a rupt Ardealul, Basarabia, Bucovina de Nord si a ocupat Romania de doua ori („aliat” in al 2lea razboi mondial, care ocupa tara, ceea ce nu au facut cu Italia) Americanii si britanicii, au bombardat tara.

      Cam ce a facut Franta, pentru a nu avea incredere in ea?

  13. Demagogul Macron vorbeste de salariul minim dupa ce mafia Romaniei a ridicat pragul minim la hoție si discriminat abuzul in serviciu. UE nu poate avea inovatie, productie si progres cata vreme va tolera si finanta coruptia si impostura.

  14. Excelent mesaj, bine gandit si perfect plasat in timp!
    Solutiile pentru Romania implica o conlucrare cu toti partenerii relevanti, in fiecare domeniu, si in sectorul public si in cel privat.

  15. Macron propune o creștere a centralizării iar centralizarea este prin definiție falimentară. În plus Bruxelles-ul mai are o problemă imensă si anume absenta controlului democratic din partea cetățenilor, care generează nemultumiri în absolut toate tarile membre. Cel mai bun exemplu sunt milioanele de musulmani aduse din Africa fără nicio consultare a cetățenilor UE.
    Cum se poate aplica deviza „zero carbon până în 2050”, din moment ce si noi emitem carbon? Ne ținem respirația?
    În esență Macron propune o sinucidere în grup de dragul rămânerii la putere a unui centru incompetent.

    • Cara-te dreaq postac ordinar, cu state vechi de cand e G4, da’ te raportez eu! Unde dracu vezi tu centralizare in ceea ce spune Macron, bai analfabetule functional, ca prosti va mai are cin’ va plateste din banii nostri de la buget!

  16. Cam visator Macron. Si noi la fel daca credem ca vor să ne ajute sa ne dezvoltam, suntem doar o unealta care ajuta occidentul sa faca bani mai multi.

    • Buna viatza de postac la daddy-orban-salvini-vucic-putin-modi? Ah, l-am uitat pe trump.

    • Buna, buna, Ma Reine, nu vezi cate javre postace s-au strans la acest articol, fir-ar mama lor a dreaq, ca mai bine faceau un limbric langa un gard, cum zice Marin Preda!

  17. Multi citesc, putini pricep. Practic, MareaBritanie prin Brexit, forteaza UE sa se reformeze. Chiar Macron scrie despre asta in acest comunicat. Mai mult, Franta si UK au luat la tinta Germania si Bruxelles-ul, doua administratii care practic conduc Europa pe un drum gresit, iar deciziile lor din ultimii ani au dus la dezintegrarea UE si aparitia populismului. Asadar, UE se va reforma , iar principalii reformatori vor fi Franta si Marea Britanie.

  18. „Trebuie să interzicem, prin reguli europene, orice discurs de ură și de violență pe Internet, deoarece respectul persoanei umane este fundamentul civilizație noastre de demnitate.”—> suna a dictatura. Sincer, n-as regreta daca maine s-ar duce dracului Europa si marele sau proiect „genial”. Nu este mai mult decat o piata de desfacere si atat!

  19. „Libertate, protecție, progres”- ” Ordem e Progresso”, Somn usor Europa cu Macron in fiecare pat. Daca acestea sunt principiile dupa care se ghideaza noua Europa, este jale. Inseamna ca atat se poate, asta este tot ce poate face Europa pentru noi.

    • Ti-ai luat simbria pe azi? Nuuu? Du-te repede, se da malaiul draknist pe situl lui buble, fir-ati ai dreaq de postaci imputiti!

  20. Deocamdata Brexit inseamna Renasterea Europei. Spre deosebire de Iugoslavia, UE inca e bine cata vreme functioneaza dupa principiul vaselor comunicante.

  21. Felicitari Macron! Saii invingi pe prosti, pe stupiz,i pe rai si pe ticalosi!

  22. In sfarsit , EUROPA VIITORULUI are o VOCE si un PROGRAM perfect pt RENASTEREA EI in beneficiul tuturor generatiilor , de azi si maine incolo ! …Acest PROGRAM va asigura continuarea PACII , LIBERTATII si PROSPERITATII tuturor cetatenilor europeni ! …Este extraordinar , senzational acest gest politic al lui EMMANUEL MACRON prin viziune , forta , geniu , coerenta masurilor propuse , prin dragostea sa pt Europa si europeni care razbate din GESTUL SAU MAGNIFIC de a CONSTRUI O EUROPA A VIITORULUI perfect pe cei trei piloni de baza : LIBERTATE , PROTECTIE si PROGRES !

    Avem un PLAN pt Europa UNITA , PUTERNICA si PROSPERA ! BRAVO !…BRAVO !…BRAVO !…

    AVEM pt CE SA NE MOBILIZAM si stim toti europenii ce avem de facut la alegerile europarlamentare – sa ne prezentam masiv la vot si sa votam DOAR partidele care iubesc pacea , Europa , libertatea , egalitatea , solidaritatea , justitia independenta , progresul , SA NU PERMITEM PARTIDELOR ANTI-EUROPENE , NATIONALISTE iliberale sa aduca DISTRUGEREA in Europa si in intreaga lume prin contagiune !

    …AVEM NEVOIE de o EUROPA PUTERNICA , UNITA si PROSPERA pt toti ! Avem nevoie ca Marea Britanie sa ramana asa cum este acum , lipita de Europa cu toata fiinta ! …

    … Avem nevoie ca Europa sa fie la fel de mareata ca SUA , iar SUA sa inteleaga ca Europa ii este prietenul cel mai adevarat si partenerul loial din tot Universul si ca nu este un rival , ca impreuna trebuie sa construiasca o LUME INTREAGA a PACII si a PROSPERITATII pt toti cetatenii planetei Albastre !

    TOT RESPECTUL DIN UNIVERS Presedintelui EMMANUEL MACRON pt ca a gandit si ne-a aratat CALEA RENASTERII EUROPEI VIITORULUI pe temeliile solide ale LIBERTATII , PROTECTIEI SI PROGRESULUI pt binele tuturor ! RESPECT IMENS , EMMANUEL MACRON , RESPECT IMENS FRANTA MINUNATA !!!….

  23. E bine ca discursul lui Macron a starnit mult entuziasm.
    Sunt unele lucruri bune, dar personal ma asteptam la mult mai mult, la propuneri menite sa aduca mai multa vitalitate si prosperitate Europei.
    Ma asteptam sa vorbeasca despre armonizarea progresiva (nu neaparat uniformizarea) fiscala si sociala, care este indispensabila in UE. Chiar daca dureaza 10-20 de ani, dar fara de ea nu vom avea prosperitate in toate statele.
    Salarul minim european exista deja in 22 de tari.
    Protejarea granitelor europene, exista deja– Frontex, care costa peste 300 milioane de € /an ; trebuie doar mai multa coordonare intre state.
    Incurajarea intreprinderilor europene, cumparand produse europene, foarte bine, dar sa vedem cine rezista tentatiei, cand acelasi produs il cumperi pe Amazon de cateva ori mai ieftin decat de la un producator european. Scadeti costurile de productie in UE, diminuati putin dividendele si taxati un pic mai mult capitalul si atunci produsele europene vor fi competitive si la pret.
    Zero carbon in 2050, este o gluma, cand in Franta 80% din parcul imobiliar este vetust, prost izolat. Va fi capabila energia verde sa inlocuiasca combustibilii conventionali pana in 2050 ? Cand directiva europeana pt construirea de imobile pasive este in vigoare de numai cativa ani. Asta ca sa ma refer numai la sectorul imobiliar.
    Cetatenii europeni sunt sufocati de birocratia propriilor state + birocratia UE. Faceti aceasta UE mai functionala, e deja sclerozata.
    Renuntati in cadrul UE la regula de unanimitate si adoptati –majoritatea calificata (daca ar fi fost aceasta regula astazi nu mai ingeram pesticidele Monsanto).

    • Pardon: „salariul” si nu salarul

    • Ma bucur ca cineva a citit totusi articolul, nivelul „dezbaterii” e dezolant. Cred ca plecati totusi de la o premiza gresita. Acesta nu e un program de guvernare menit sa atraga o gama cat mai larga de alegatori. Ne lipsesc partidele si listele electorale transnationale pe care Macron le-a propus si pe cate PE le-a refuzat din lasitate di din frica de a pierde monopolul PPE/PES.

      Presedintele Frantei a propus de altfel multe din lucrurile la care va asteptati (probabil stiti ca Franta vrea armonizarea fiscala prin majoritate calificata si „noua Hansa” se opune). Ele nu-si au locul aici, demersul nu e unul tehnocratic. E important insa pentru ca e primul manifest electoral transnational serios (déso, Yanis, nu meriti sa te bagam in seama…)

      Macron vrea sa atraga atentia majoritatii tacute a europenilor, cei care sunt pro europeni dar nu se implica si cred ca libertatea si democratia sunt drepturi castigate pentru eternitate. Macron se referea intr-un interviu la acesti „burghezi linistiti” care au crezut ca istoria s-a terminat pentru ca asa le-a spus Fukuyama, iar ei pot trai linistiti la adapostul unui sistem care functioneaza din inertie. Unul din editorialistii The Economist a scris de altfel un articol foarte interesant despre aceasta Europa care nu-si doreste altceva decat o existenta linistita in spatele fortaretei. Din fericire, Macron nu e facut pentru o astfel de existenta, a declarat chiar ca el nu e facut pentru la vie tranquile, prefera furtuna, si stie foarte bine ca e o iluzie. Avem nevoie de acest fel de luciditate.

      PS: imi cer scuze pentru greseli, urasc sa scriu cu tastatura telefonului.