Vicepreședintele PSD Claudiu Manda prezintă, luni, într-o postare pe Facebook, principalele măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei, în abordarea PSD, care îl are pe Alexandru Rafila ministru la Sănătate. Acestea se referă la testare, medicamente, paturi de spital, dialog, însă niciuna nu vizează încurajarea vaccinării anti-COVID.
„Sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea”, afirmă Claudiu Manda, aceasta fiind singurare referire la vaccinare.
Vicepreședintele PSD subliniază că „PSD și-a respectat promisiunea de a schimba radical abordarea în gestionarea pandemiei”, iar „măsurile pentru prevenirea celui de-al V-lea val al pandemiei, prezentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, marchează o schimbare profundă în gestionarea pandemiei de către autoritățile sanitare din România”.
Postarea lui Claudiu Manda:
PSD și-a respectat promisiunea de a schimba radical abordarea în gestionarea pandemiei. Măsurile pentru prevenirea celui de-al V-lea val al pandemiei, prezentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, marchează o schimbare profundă în gestionarea pandemiei de către autoritățile sanitare din România.
1) Cetățenii sunt priviți ca parteneri, nu ca adversari.
2) Sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea.
3) Asigurarea predictibilității măsurilor sanitare, prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri, sindicatele și cultele religioase.
Prevenția răspândirii virusului
1) Creșterea capacității de testare și a accesului cetățenilor la testele covid, prin implicarea medicilor de familie.
2) Ghiduri informative pentru persoanele infectate și pentru personalul medical implica în tratarea pacienților covid.
Prevenția cazurilor grave și a numărului de spitalizări
3) Asigurarea medicamentelor antivirale și a protocoalelor pentru tratarea pacienților covid în ambulatoriu, în fazele incipiente ale bolii.
4) Centre de evaluare și tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru prevenirea agravării stării de sănătate.
Prevenția deceselor covid și reducerea perioadei de spitalizare
5) Asigurarea comunicării și coordonării dintre spitale pentru a se echilibra sarcina spitalizărilor covid și a celor non-covid (înființarea unor structuri județene de coordonare a spitalelor)
6) Plan pentru alocarea paturilor de spital și a celor de ATI pentru pacienții covid, în funcție de evoluția pandemiei.
7) Asigurarea medicamentelor inclusiv a celor proaspăt autorizate (Paxlovid – Pfizer și Molnupiravir – Merk), dar și anticorpilor monoclonali și a imunomodulatoarelor pentru tratarea eficientă a pacienților în spitale.
Creșterea siguranței pacienților covid în spitale
8) Sprijinirea managerilor de spital pentru verificarea și reabilitarea instalațiilor electrice și de oxigen din secțiile covid
Predictibilitate și dialog
9) Nu în ultimul rând, Prof. Alexandru Rafila își respectă promisiunea de a asigura predictibilitatea acțiunilor Ministerului Sănătății prin organizarea unor grupuri de dialog cu reprezentanții cultelor, ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, pentru analizarea din timp soluțiilor propuse pentru combaterea pandemiei.
sursa foto: Inquam Photos/ Costin Dinca
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
26 comentarii