Gestul revizionist al lui Viktor Orbán, care a purtat un fular cu Ungaria Mare, criticat și ridiculizat unanim în Europa Centrală și de Est
Viktor Orban, șeful guvernului de la Budapesta, a pozat cu un fular ce avea imprimată harta Ungariei Mari, un gest văzut drept revizionist în Austria, România, Ucraina, Slovacia și Croația, arată o analiză a ziarul austriac Der Standard.
În imaginea de pe fularul lui Orban, zone din România, Slovacia, Serbia și Ucraina erau prezentate ca făcând parte dintr-un imperiu maghiar. Și o regiune din Austria făcea, de asemenea, parte din Ungaria pe eșarfa lui Orbán. De fapt, toate zonele din Imperiul Habsburgic care erau considerate atunci Transleithania – adică situate dincolo de râul Leitha din perspectiva Vienei.
După înfrângerea monarhiei duale în Primul Război Mondial, atât jumătatea ungară, cât și cea austriacă a imperiului au fost reduse drastic prin Tratatele de la Paris din 1919/1920, iar popoarele care fuseseră dominate anterior, precum cehii și slovacii, au devenit independente.
În timp ce Austria a fost afectată în special de separarea Tirolului de Sud de Italia, cedarea teritoriilor maghiare către țările vecine a fost deplânsă, mai ales în perioada interbelică, în timpul dictaturii lui Miklós Horthy (1920-1944).
Mulți maghiari încă nu s-au împăcat cu prăbușirea monarhiei dunărene, în cursul căreia s-au pierdut două treimi din teritoriul național al Ungariei.
Până acum, Orbán nu a anunțat explicit că vrea revizuirea granițelor, dar a agitat în mod repetat atmosfera cu reflexe revizioniste – și s-a arătat înțelegător cu pozițiile șefului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a justificat invazia rusă în Ucraina prin extinderea anterioară a imperiului țarist.
Orbán a calculat, în mod evident, senzația și obiecția față de episodul eșarfei, iar premierul însuși a distribuit înregistrările pe rețelele de socializare, scrie Der Standard.
Pentru expertul în Europa de Est Gerhard Mangott, apariția lui Orbán transmite mesaje de politică internă și externă. „În interior, eșarfa a fost o modalitate relativ ieftină de a obține aprobare”, a declarat pentru STANDARD profesorul universitar din Innsbruck. Pe de altă parte, provocarea sa vizează țările vecine, mai ales Ucraina. Premierul ungar este în mare parte izolat în Europa de Est din cauza atitudinii sale față de Putin.
Proteste imediate au venit din România, unde trăiește astăzi cea mai mare minoritate maghiară. Guvernul a vorbit de o „declarație revizionistă”. Ministerul ucrainean de Externe a cerut imediat „scuze” și o precizare că Budapesta nu are pretenții pentru teritoriul statului ucrainean.
Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că pretențiile teritoriale asupra țării sale sunt „absolut inacceptabile”. Președintele Zoran Milanovic a avut o viziune mai relaxată asupra problemei: ambițiile lui Orbán în Croația se limitează la „o croazieră în jurul Mării Adriatice timp de o lună în august și ne vom întâlni la cină”.
În Austria, parfumul revizionist marca premierului ungar a provocat reacții mixte. În timp ce Cancelaria nu a dorit să comenteze pe această temă, Ministerul de Externe a reacționat cu umor: „O căutare grabnică a arătat că Transleithania a fost găsită doar pe hărțile de acum aproximativ 100 de ani”, a declarat Ministerul de Externe. „Îi vom informa pe vecinii noștri maghiari despre această evoluție cu prima ocazie”.
Verzii, al doilea partid de guvernământ din Austria, iau extrem de în serios apariția eșarfei lui Orbán. „Nu este o prostie, ci o provocare insuportabilă”, a declarat Michael Reimon, membru al Consiliului Național. Orbán ar trebui să-și ceară scuze față de țările vecine, a spus el.
Criticile la adresa lui Orbán au fost dure și din partea partidelor de opoziție austriece SPÖ și a Neos. „Orbán pune sub semnul întrebării și suveranitatea teritorială a Austriei”, a explicat Jörg Leichtfried, purtătorul de cuvânt al social-democraților pentru politica europeană. El a cerut guvernului să reacționeze dur, cum ar fi convocarea ambasadorului ungar. Secretarul general al Neos, Douglas Hoyos, a vorbit despre „spectacolul jenant” al lui Orbán. El i-ar prezenta pe vecinii săi europeni drept „complici sau dușmani, în funcție de cât de util îi este pe plan intern”.
La partidul de extremă dreapta FPÖ, care încearcă să se apropie de Orban de ani buni, tăcere. Ei vor avea o poziție doar după ce Orbán explică „motivele” pentru care poartă această eșarfă, potrivit biroului șefului FPÖ, Herbert Kickl.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
21 comentarii