Ghinion Iohannis
4 iulie trebuia să fie climaxul celor două mandate ale lui Klaus Iohannis, altfel goale de conținut. O ceremonie aproape regală la Cotroceni pentru promulgarea legilor educației, legi făcute exclusiv pentru șmecherii sistemului, a fost stricată chiar de președinte și oamenii săi. Ministerul Educației a greșit rezultatele de la Evaluarea Națională, iar prezența judecătorilor CCR a ridicat semne de întrebare față de corectitudinea deciziei de săptămâna trecută.
Priviți fotografia cu președintele care defilează cu cele două decrete de promulgare. Un personaj e în plus acolo. E Marian Enache, președintele Curții Constituționale. Ce căuta el la o ceremonie exclusiv politică, fără relevanță instituțională? Ce căutau la Cotroceni ceilalți judecători ai CCR, prinși și ei în insectarul de rectori și directori beneficiari ai legilor?
Nu avem nici o explicație oficială, Cotroceniul nu comunică în mandatul lui Iohannis. Dar știm că această CCR, despre care președintele ar putea spune liniștit că e ”Curtea lui”, pe modelul ”guvernului lui”, l-a ajutat și a respins rapid sesizarea de neconstituționalitate a legilor educației depusă de USR și Forța Dreptei. Specialiști în drept constituțional spun că decizia CCR e de neînțeles, inacceptabilă, cel puțin într-un punct: segregarea elevilor de liceu de către puternicele colegii naționale.
În acest context, prezența judecătorilor CCR la Cotroceni arată ca o indecență instituțională, o recunoaștere a raportului de subordonare față de un actor politic. ”Nimeni nu e mai presus de lege” nu mai are suport în realitate după ce la Curte au ajuns judecători vulnerabili precum Bogdan Licu ori Giani Stan.
Al doilea episod care a stricat complet ceremonia nimicului e haosul produs de Ministerul Educației, care a publicat greșit ierarhia celor 150 de mii de copii care au susținut Examinarea Națională. Ministerul condus de Ligia Deca, creația lui Klaus Iohannis, a publicat o ierarhie eronată pentru că a încurcat criteriile de departajare.
Eroarea a pus pe jar părinții a 150 de mii de copii și a zdruncinat și mai mult încrederea în stat. Dacă acest stat nu e capabil să rezolve o problemă simplă, precum ierarhia rezultată în urma unui examen, ce încredere mai pot avea părinții în repartizarea automată în licee, de exemplu?
În mod normal, o astfel de gafă se solda cel puțin cu o demisie la vârful ministerului. Până acum, nu s-a întâmplat. Cu excepția câtorva site-uri independente, televiziunile au ignorat subiectul. Aceleași televiziuni plătite cu bani grei de partide ca să tacă.
Contrareforma din educație era de așteptat însă după ce același președinte și-a trecut în palmares cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, cu zeci de mii de cadre didactice care au mărșăluit prin București și marile orașe, cerând salarii decente. Mare realizare pentru fostul profesor ajuns șef al statului.
Și tot în mandatele lui Iohannis România bate constant recorduri negative în educație în fiecare an. De exemplu, numărul școlilor fără promovați la Bac s-a dublat în ultimii patru ani, după cum a descoperit Edupedu.ro.
În plus, în acest an numărul zilelor de școală efectivă s-a prăbușit datorită deciziilor președintelui și ale guvernului: vacanțe mai dese, plus zile libere legale, plus punțile care leagă aceste libere, plus zilele în care se organizează simulările pentru examenele naționale, plus săptămânile „Școala altfel” și „Verde”, plus greva.
Nu doar România este mai prost educată, ci și conducătorii ei promovați de președinte. Șeful liberalilor instalat de președinte se confruntă cu acuzații de plagiat, la fel numărul doi din partid până mai ieri ministru de interne. Contraselecția din politică a atins în regimul Iohannis cote alarmante.
Pe scurt, în mandatele lui Klaus Iohannis, calitatea actului de educație s-a degradat accelerat iar în politică au făcut carieră non-valorile, oportuniștii, incompetenții. Cu atât mai ridicolă e obsesia președintelui pentru ”România educată”, proiectul de care se agață pentru a-și salva moștenirea politică.
Ironia face că ziua pe care Iohannis și-o dorea memorabilă pentru educația grație promulgării legilor să devină într-adevăr memorabilă. Dar din alt motiv. Al erorii fără precedent a Ministerului Educației, cu rezultatele greșite de la ierarhia pentru Admiterea la liceu..
Unii îi spun karma. Alții – ghinion.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii