G4Media.ro

Ghiozdane de 11 kilograme, pe umerii elevilor din Suceava. Rechizitele au fost…

sursa foto: Pexels

Ghiozdane de 11 kilograme, pe umerii elevilor din Suceava. Rechizitele au fost cântărite de șeful ISJ însoțit de un kinetoterapeut

Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Gabriela Mihai, însoţită de un kinetoterapeut, a verificat, vineri, greutatea ghiozdanelor elevilor la intrarea acestora la cursuri, la Şcoala gimnazială nr 9 din municipiul reşedinţă, unitate care se înscrie în top în ceea ce priveşte efectivele de şcolari, notează Agerpres.ro.

După ce a cântărit ghiozdanele pe care le purtau în spate mai mulţi elevi, cu acceptul acestora şi chiar al părinţilor în cazul celor care veneau însoţiţi, a constatat că manualele, caietele, culegerile, alte materiale pentru desen sau sport, dar şi apa sau mâncarea, ajungeau să cântărească până la 11 kilograme.

Majoritatea copiilor s-a plâns de greutatea ghiozdanelor şi, de aceea, unii sunt ajutaţi de părinţi sau bunici, iar în unele zile nu sunt nevoiţi să aducă toate rechizitele la şcoală, uşurând astfel ghiozdanul.

Au fost şi copii care au venit la şcoală cu ghiozdan tip troler, motivând că au primit recomandări în acest sens de la medici.

„Vrem să transmitem pe această cale un mesaj, nu atât doar colegilor din educaţie, ci şi părinţilor, care trebuie să fie atenţi la greutatea ghiozdanului. (…) M-am gândit să semnalăm părinţilor şi colegilor profesori acest aspect, al sănătăţii copilului, al acestei greutăţi inutile pe care o poartă în spate. (…) Fac apel şi către medicii şcolari sau cadrele medicale sau medicii de familie din comunităţi, să aibă o strânsă legătură cu şcoala şi în întâlniri aplicate să explice şi părinţilor şi profesorilor despre pericolele unei asemenea greutăţi în spatele copiilor”, a spus Gabriela Mihai, precizând că va transmite şi Ministerului Educaţiei rezultatele unei analize pe care o va face cu privire la acest subiect.

Totodată, kinetoterapeutul Daniel Irimia a arătat că a purta un ghiozdan care cântăreşte atât de mult, cum a constatat la aceşti elevi, poate avea consecinţe ”groaznice” asupra sănătăţii acestor copii care au scheletul în formare, putând conduce la modificare de postură greu de corectat şi care provoacă dureri.

„Urmările sunt groaznice, să nu folosesc alt cuvânt. (…) Greutatea ghiozdanului provoacă dureri şi posturi vicioase pe toată ziua. (…) Un copil pe care-l vedem dimineaţă că e deja aplecat semi-cifozat din cauza greutăţii ghiozdanului, ne gândim că va sta cifozat şi în bancă şi afară, va plimba trotineta tot în poziţie cifozată, va sta pe tabletă tot cifozat, deci el pleacă de dimineaţă într-o postură deficitară. (…) Dintr-un număr de aproape 2.000 de copii analizaţi, deja am găsit 30-35% de copii cu atitudine cifotică, scolio-cifotică, din clasele primare. (…) Conform STAS-ului internaţional, un ghiozdan trebuie să aibă 10% din greutatea copilului. (…) Un rucsac ar trebui să aibă, la fetiţe, vreo 600 de grame, până la un kilogram băieţii, începând la clasa zero şi încet-încet să urce câte jumătate de kilogram în fiecare an până în clasa a IV-a, când pentru băieţi ar trebui să aibă maxim trei kilograme şi fetele două kilograme şi jumătate”, a spus Irimia.

 

sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Comisia electorală a USR a întocmit un raport în care precizează că nu există suspiciuni privind fraudarea voturilor la alegerile interne

  2. E normal, coperta cântărește mai mult decât cartea…

  3. 2 probleme:
    1. Nu se pot lasa cartile si caietele intr-un dulap la scoala, fiindca totul se fura in Romania.

    2. Manualele ar trebui sa fie digitale. In 2019 punem copii sa-si care greutatea in material, ca o furnica, fiindca suntem dobitoci, un popor de maimute.

  4. Redactia, verificati si daca omu’ zice prostii sau nu (aici banuiesc ca nu) – si dati-ne si noua baza legala … Respectiv de unde a scos-o pe asta: „ Conform STAS-ului internaţional, un ghiozdan trebuie să aibă 10% din greutatea copilului.
    Ce STAS si daca este adoptat si in legislatia interna … adica e o prevedere legala, e un vis frumos al cuiva … care-i treaba?!

    Tot ce am gasit (si pare in vigoare) este Ordinul Ministerului Sanatatii Nr. 1955 din 18.10.1995 pentru aprobarea Normelor de igienă privind unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor (aici: http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/7629 – vezi la Norme ), care, la

    Art. 28 Volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi ale altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală,, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2-2,5 kg. 💡

    Prevedere obligatorie pe teritoriul Romaniei.
    Sanctiuni?! Asta-i alta poveste … 😉

  5. Domnule Cristian Cuciurean, membru in Consiliul Inspectoratului Scolar Suceava, Va propun Dvs. direct prin aceasta postare: Investiti in scoli DULAPURI INDIVIDUALE ale scolarilor! Dulapurile sa fie mici cât să intre manualele si dictionarele si etc. câte cereti copiilor. Desfintati caietele si folositi coli albe sau chiar coli desprinse de caiet liniat, pentru lectiile pe care copii le primesc pentru acasă ! LUATI EXEMPLUL SCOLILOR DIN STATELE OCCIDENTALE !