Ghiozdanele școlarilor sunt mult prea grele / Medic: „Ar trebuie să aibă maxim 10% din greutatea copilului” / Posibile consecințe: dureri de spate, contracturi musculare, scolioză
Greutatea excesivă a ghiozdanelor pe care le cară zilnic elevii a devenit un motiv de îngrijorare pentru părinți. Potrivit normelor de sănătate, un elev nu ar trebui să transporte mai mult de 10% din propria greutate, însă realitatea din școli arată că ghiozdanele depășesc frecvent această limită, relatează Ziarul de Iași. În mod special, elevii de gimnaziu, cu vârste între 11 și 14 ani, ajung să care în jur de 10 kilograme zilnic, față de cele 4 kilograme recomandate.
Doctorul Cătălin Botez, medic primar de chirurgie și ortopedie pediatrică, spune că un ghiozdan care depășește 10% din greutatea copilului poate duce la dureri musculare sau la afectarea tranzitorie a sistemului osos.
„În unele țări, maniera de predare în școli și modalitatea efectuării temelor acasă permite ca elevii să pastreze în cadrul școlii, în dulapuri special concepute, majoritatea cărților sau altor obiecte grele, astfel încât greutatea rucsacului personal este mai redusă. În țara noastră însă, copilul școlar transportă cu sine, în ghiozdanul său, toate elementele necesare studiului. În consecință, uneori greutatea rucsacului școlar este destul de mare, deseori cauzând dureri musculare sau afectarea tranzitorie a sistemului osos”, a declarat doctorul Cătălin Botez.
Medicul a spus că există norme de greutate stabilite pentru orice rucsac.
„În această manieră, un adult cu o constituție normală, fără țesut adipos în exces, nu neapărat atletic, poate purta pentru perioade limitate de timp greutăți ce nu trebuie să depășească 15% din propria masă corporală. Cu alte cuvinte, la o greutate proprie de 80 de kilograme, rucsacul poate cîntări 12 kilograme. Pentru o utilizare frecventă, zilnică, greutatea recomandată a unui rucsac pentru un adult reprezintă 10% din greutatea sa. În exemplul de mai sus, la 80 de kilograme greutate, rucsacul trebuie să cîntărească maximum 8 kg. Acest procent, de maximum 10% din greutatea proprie, este recomandabil și pentru copiii de vârstă școlară”, a menționat medicul primar de chirurgie și ortopedie pediatrică.
Potrivit doctorului, un copil de 7 ani, care are o greutate medie aproximativă de 23 de kilograme, poate căra un ghiozdan ce cântărește maximum 2,3 kilograme. În cazul unui preadolescent de 12 ani, de sex masculin, cu o greutate medie de 40 de kilograme, rucsacul nu trebuie să depășească 4 kilograme, arată medicul Cătălin Botez. Iar o adolescentă de sex feminin, la vârsta de 16 ani, care are în medie 55 de kilograme, nu trebuie să poarte un ghiozdan mai greu de 5,5 kilograme.
Cătălin Botez atrage atenția și asupra modului în care este purtat ghiozdanul. Așa cum greutatea prea mare a rucsacului de școală poate cauza dureri musculare sau poate afecta sistemul osos, și purtarea incorectă a acestuia poate cauza diverse afecțiuni.
„Un rucsac trebuiește purtat corect, adică cu bretelele pe ambii umeri, bretelele fiind bine ajustate ca lungime, astfel încât rucsacul să stea lipit de spatele copilului, iar partea de jos a acestuia să fie la nivelul centurii. Dar, în realitate, aceste aspecte nu sunt respectate, de foarte multe ori rucsacul fiind purtat fie pe un singur umăr, fie pe ambii dar cu bretelele foarte largi. Toți acești factori, combinați și cu o eventuală greutate prea mare a obiectelor din ghiozdan, pot duce la dureri de spate, contracturi musculare, poziții vicioase ale umerilor – un umăr mai sus decât celălalt -, sau chiar atitudini scoliotice, cu deformarea coloanei vertebrale”, a declarat doctorul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii