Giganții industriei provoacă fricțiuni între PSD și ALDE: Ministerul Energiei, controlat de Tăriceanu, nu vrea ca marile companii de stat să își piardă conducerea corporativă
Ministerul Energiei, condus de Anton Anton (ALDE) a respins print-un document oficial inițiativa PSD de a elimina guvernanța corporatistă de la cele mai mari companii de stat. Documentul, făcut public de deputatul USR Cristina Prună (vezi foto jos), arată că Ministerul Economiei a și început procedura de selecție a conducerii pentru șapte dintre marile companii la care e acționar majoritar, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz.
Foto: Ministrul Energiei, Anton Anton (InquamPhotos / Octav Ganea)
Guvernanța corporatistă a dus la transparentizarea modului de numire a conducerii la aceste companii. PSD vrea să elimine printr-o inițiativă legislativă această obligație pentru cele mai mari o sută de companii deținute de statul român, ceea ce ar duce la opacizarea modului în care acestea sunt conduse.
”Ministerul Energiei nu susține modificarea Art. 1 alin. 3 în OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în sensul exceptării aplicării prevederilor guvernanței corporative la societățile la care deține în numele Statului calitatea de acționar unic sau majoritar”, se arată în punctul de vedere trimis de ministrul Anton Anton către președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.
Parcursul proiectului este unul extrem de complicat: exceptarea de la guvernanța corporativă a companiilor a fost ”altoită” pe un proiect al guvernului Grindeanu care avea alt obiect. Proiectul a fost atacat de PNL la Curtea Constituțională, care a cerut amendarea unor articole. Senatul a adoptat deja proiectul, iar acum el este în dezbatere în comisiile Camerei Deputaților.
Fondul Proprietatea, acționar în multe dintre aceste companii, avertiza luni că măsura ”va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat românești, riscând să le transforme în găuri negre”, și caracterizează inițiativa drept ”un uriaș pas înapoi în privința credibilității economice a României”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii