G4Media.ro

Giganții rețelelor sociale presați să ia măsuri după valul de comentarii rasiste…

foto: Marcus Rashford Facebook

Giganții rețelelor sociale presați să ia măsuri după valul de comentarii rasiste la adresa unor jucători de culoare din echipa de fotbal a Angliei

Se așteaptă că guvernul britanic să ceară marilor companii proprietare ale rețelelor sociale să predea imediat detaliile rasiștilor care au insultat trei jucători ai echipei naționale de fotbal a Angliei după finala Euro 2020, relatează cotidianul The Times.

Vrem consecințe în viața reală pentru oamenii care postează pe Twitter acest abuz”, a spus o sursă guvernamentală. “Trebuie să aflăm cine sunt acești oameni și să facem din ei un exemplu negativ.”

Abuzurile rasiste online s-au concentrat asupra celor trei jucători de culoare care au ratat penalty-uri de departajare împotriva Italiei: Marcus Rashford, 23 de ani, Jadon Sancho, 21 de ani, și Bukayo Saka, 19. Rashford a spus luni seara că acceptă orice critică la adresa evoluției sale de pe teren, dar a adăugat: “Nu îmi voi cere niciodată scuze pentru cine sunt.

Insultele rasiste au atras o condamnare promptă și severă: prim ministrul Boris Johnson, președintele Federației Engleze de Fotbal, Prințul William și antrenorul echipei naționale, Garteh Southgate s-au numărat printre cei care i-au criticat în termeni aspri pe rasiștii de pe Twitter

“Dacă abuzezi pe cineva pe rețelele de socializare, nu ești un fan al Angliei și nu te dorim.”, a declarat căpitanul echipei Angliei, Harry Kane.

Guvernul consideră că recentele abuzuri sporesc necesitatea adoptării unei legi lor privind siguranța online, care va impune companiilor de tehnologie să respecte obligația de protejare a utilizatorilor lor și să impună sancțiuni de până la 10% veniturile globale în cazul în care nu respectă legea.

La ora actuală nu există un organism în Marea Britanie care să reglementeze în mod specific companiile de media socială, ceea ce înseamnă că Facebook, TikTok, YouTube și Twitter s-au auto-reglementat în mare parte. Conform proiectului de lege, Ofcom ar deveni organismul de reglementare al majorității firmelor online.

Giganți tehnologici precum Facebook, proprietarul Instagram și Twitter, spun că fac tot posibilul pentru a elimina abuzurile rasiste. Twitter a declarat că a șters 1.000 de postări și a închis conturi după ce sute de utilizatori de pe Twitter – și Instagram – au trimis mesaje abuzive jucătorilor.

Doar proiectul de lege – aflat încă în stadiu de proiect –va stabili după ce va deveni lege dacă giganții tehnologiei fac deja tot ce pot, așa cum susțin ei, sau dacă e nevoie de riscul unor amenzi semnificative pentru a-i face să treacă la acțiune și a curăța platformele online de abuzurile rasiste ca cele de după finala Euro 2020.

Între timp o petiție în sprijinul suspendării pe viață a dreptului de a asista la meciuri de fotbal pentru cei care se dedau la insulte rasiste la adresa jucătorilor a depășit 750.000 de semnături.

Sursa: The Times

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ce legatura are libertatea de exprimare?!!
    Poti merge pe strada sa jignesti si sa injuri pe toata lumea? Problema este ca acesti indivizi se ascund dupa regulile permisive ale retelelor sociale si atat.

  2. Nu-i asa ca e bun un First Amendment?

    • first amendament nu iti da dreptul chiar la orice. ti-o mai iei si cu first amendament. citeste cazul cu peter thiel din SUA. i-a falimentat pe unii cu un ziar online care postau orice voiau ei. si le-a si explicat instanta ca first amendament nu e chiar asa, unilateral.

  3. dar caucazienii pot fi injurati pt cit de bine isi exercita meseria pentru care sint platiti regeste?

  4. Nu este de mirare tinand cont de unde vine marea masa de suporteri englezi de footbal si istoricul din anii ’80 – ’90 cu huliganii de pe stadioane. Atunci era offline, iar acum sunt online.
    In schim mult mai grava mi s-a parut atitudinea aproapte inregului lot englez la decernarea medaliilor unde dupa ce le-au primit marea majoritate si-au scos medaliile de la gat si se pare ca nu au ramas pe teren in semn de respect pentru castigatori. Imediat arogantii si ipocritii de britanici au inceput sa scrie ca nu au suportat rusinea de a fi locul doi si de aceea ingandurati si umili au parasit stadionul sa nu mai rascoleasca resentimente suporterilor. O dovada mai mare de ipocrizie si aroganta nu cred ca exista. Daca ar fi fost invers sigur ar fi scris ca uite cum ne trateaza europenii si de aceea am iesit in UE. Isi merita soarta.