Gigantul cu capital de stat Romgaz a ratat construcția termocentralei clasice de la Iernut, dar vrea să extragă gazele din Marea Neagră
Romgaz, una dintre cele mai mari companii cu capital de stat din România, a ratat proiectul termocentralei clasice de la Iernut, ce ar fi trebuit să producă energie electrică din gaze naturale, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Demnitarul a criticat conducerile succesive ale companiei pentru că nu au verificat proiectul. Pe de altă parte, Romgaz a anunțat în repetate rânduri că vrea să se implice în proiectul complex al producției de gaze din Marea Neagră prin preluarea participației de 50% din proiectul Neptun Deep de la compania americană ExxonMobil.
„Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, a declarat marți ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut. Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale. Termenul a fost depășit, iar compania a reziliat contractul pe 30 decembrie 2020.
„Managerii din Romgaz au preferat să stea şi să meargă compania din extracţia de gaze şi vânzarea gazelor. Cred că trebuie să trecem de etapa aceasta şi să devină manageri profesionişti şi implicaţi, cu o echipă dedicată pentru fiecare proiect în parte, care să urmărească fiecare proiect şi să finalizeze proiectele”, a mai spus Popescu.
Consiliul de Administrație al companiei, controlat de Ministerul Energiei (70% din acțiuni) l-a revocat în ianuarie pe fostul director general al Romgaz, Adrian Volintiru. După un interimat al lui Daniel Pena, a fost numit un nou manager – Marius Aristotel Jude, fostul șef al Consiliului de Administrație al companiei.
Ministrul Virgil Popescu a acuzat faptul că Romgaz nu a avut un evaluator independent care să verifice lucrările. „Abia acum se face acest lucru, vedem care este stadiul lucrărilor. Era obligatoriu, din punctul meu de vedere, ca Romgaz să fi angajat un contractor independent care să supravegheze lucrările şi să sesizeze eventuale abateri”, a continuat el, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.
Context. Statul român vrea să preia, prin intermediul Romgaz, participaţia de 50% din zăcământul de gaze Neptun Deep, deţinută momentan de ExxonMobil, a declarat în octombrie 2020 ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. Întrebat care sunt următorii paşi în acest proiect, el a precizat: „Am vrea să luăm noi tot pachetul de 50% (al ExxonMobil – n.r.), prin Romgaz. I-am anunţat şi pe cei de la Petrom că vrem noi să luăm tot”.
În acest moment, OMV Petrom şi ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Spre comparaţie, România produce în prezent circa 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Anul trecut, Exxon şi-a anunţat intenţia de a se retrage din România. La rândul lor, reprezentanţii OMV Petrom au susţinut în mai multe rânduri că extracţia gazelor din perimetrul Neptun Deep va deveni incertă, dacă nu va fi modificată Legea offshore. (Foto: Sediul Romgaz / sursa Romgaz)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii