G4Media.ro

Gigantul imobiliar chinez Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de…

Sursa foto: Evergrande

Gigantul imobiliar chinez Evergrande, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, a primit ordin de lichidare din partea unui tribunal din Hong Kong

Gigantul imobiliar chinez Evergrande, încărcat de datorii, a primit ordin de lichidare din partea unui tribunal din Hong Kong. Judecătoarea Linda Chan a declarat că „ajunge” după ce dezvoltatorul cu probleme nu a reușit în mod repetat să prezinte un plan de restructurare a datoriilor sale. Compania a fost exemplul de referință al crizei imobiliare din China, cu datorii de peste 300 de miliarde de dolari, transmite BBC.

Când Evergrande a intrat în incapacitate de plată în urmă cu doi ani, a provocat un șoc pe piețele financiare mondiale.

Directorul executiv al Evergrande, Shawn Siu, a descris decizia ca fiind „regretabilă”, dar a declarat că firma va continua să opereze în China continentală.

Filiala din Hong Kong al firmei este independentă de activitățile sale din China continentală, a adăugat el într-o declarație.

În timp ce orice impact potențial al hotărârii asupra activității de construcție de locuințe a Evergrande este momentan neclar, criza din cadrul companiei a lăsat deja mulți cumpărători de locuințe în așteptarea noilor lor proprietăți.

Anterior, Beijingul a încercat să tempereze îngrijorarea publică cu privire la criza imobiliară, deoarece oamenii au apelat la site-urile de socializare chinezești, precum Weibo, pentru a-și împărtăși frustrările legate de dezvoltatorii imobiliari precum Evergrande.

De asemenea, este probabil ca decizia instanței să provoace noi valuri pe piețele financiare din China, într-un moment în care autoritățile încearcă să limiteze vânzările de pe piața bursieră.

Sectorul imobiliar din China contribuie cu aproximativ un sfert la cea de-a doua mare economie a lumii.

Acțiunile Evergrande au scăzut cu peste 20% la Hong Kong după anunțul de luni. Tranzacționarea acțiunilor a fost acum suspendată.

Lichidarea este un proces prin care activele unei companii sunt confiscate și vândute. Încasările pot fi apoi folosite pentru a rambursa datoriile restante.

Cu toate acestea, dacă verdictul este aplicat poate depinde de guvernul chinez, iar ordinul de lichidare nu înseamnă neapărat că Evergrande va da faliment și se va prăbuși.

Înaintea hotărârii de luni, Curtea Supremă din China și Departamentul de Justiție din Hong Kong au semnat un acord de recunoaștere reciprocă și de executare a hotărârilor civile și comerciale între China continentală și Hong Kong.

Însă experții nu sunt încă siguri dacă această schimbare, care a intrat în vigoare luni, va avea un impact asupra ordinului de lichidare a Evergrande.

Documentul judiciar publicat luni arată că societatea a cerut încă trei luni pentru a veni cu un nou plan de restructurare, dar a solicitat acest lucru abia vineri, la ora 16.00.

Judecătoarea Chan a descris noul plan ca fiind „nici măcar o propunere de restructurare, cu atât mai puțin o propunere complet formulată”.

Cazul a fost intentat în iunie 2022 de către unul dintre investitorii săi, Top Shine Global, cu sediul în Hong Kong, care a afirmat că Evergrande nu a respectat un acord de răscumpărare a acțiunilor.

Însă ceea ce li se datorează este o fracțiune din datoriile totale ale Evergrande.

Marea majoritate a banilor pe care îi datorează Evergrande sunt către creditorii din China continentală, care au căi legale limitate pentru a-și cere banii.

În schimb, creditorii străini au libertatea de a introduce acțiuni în instanță în afara Chinei continentale, iar unii au ales Hong Kong, unde Evergrande și alți dezvoltatori sunt cotați la bursă, pentru a intenta procese împotriva sa.

În urma unui ordin de lichidare, directorii companiilor vor înceta să mai dețină controlul.

Un lichidator provizoriu – fie un angajat guvernamental, fie un partener de la o firmă profesională – va fi probabil numit de către instanță, potrivit lui Derek Lai, lider global în domeniul insolvenței la firma de servicii profesionale Deloitte.

După întâlniri cu creditorii, lichidatorul oficial va fi numit în câteva luni.

Dar majoritatea activelor Evergrande se află în China continentală și, în ciuda sloganului „o țară, două sisteme”, există probleme jurisdicționale spinoase.

Există un acord între instanțele din China și Hong Kong pentru a recunoaște numirea lichidatorilor, dar Derek Lai spune că, din câte știe, „doar două din șase cereri” au fost recunoscute de instanțele din trei zone pilot din China continentală.

Partidul Comunist Chinez pare, de asemenea, dornic să mențină dezvoltatorii pe linia de plutire pentru a se asigura că cei care au cumpărat proprietăți înainte de începerea lucrărilor de construcție primesc ceea ce au plătit.

Acest lucru înseamnă că Beijingul ar putea alege să ignore ordinul instanței din Hong Kong.

„Chiar dacă lichidatorul desemnat este recunoscut reciproc în Hong Kong și în China continentală, el sau ea va trebui să respecte legile din China continentală atunci când se ocupă de chestiuni legate de lichidare aprobate acolo”, adaugă Derek Lai.

Ordinul de lichidare împotriva societății-mamă nu înseamnă nici o suspendare imediată a lucrărilor de construcție ale Evergrande.

„Acest lucru nu plasează toate filialele în lichidare”, spune Nigel Trayers, director general pentru restructurare la firma de consultanță în afaceri Grant Thornton, adăugând că lichidatorii ar putea încerca să preia controlul asupra anumitor filiale după efectuarea de investigații.

„Dar ei ar trebui să facă acest lucru fie prin încercarea de a pune filialele în lichidare, fie prin numirea lor ca directori ai acelor filiale”, adaugă el.

„Pentru a face acest lucru, ei vor trebui să se deplaseze prin structura corporativă strat cu strat și ar putea exista anumite provocări în a face acest lucru în practică.”

Derek Lai subliniază că, în ciuda ordinului de lichidare, „dacă o societate este insolvabilă, nu este probabil ca creditorii negarantați să își recupereze întreaga valoare a creanțelor lor”.

De asemenea, este puțin probabil ca creditorii străini să își primească banii înaintea creditorilor continentali.

Chiar dacă ordinele judecătoarei Chan nu sunt puse în aplicare în China, acestea transmit un mesaj puternic și oferă un indiciu cu privire la ceea ce s-ar putea confrunta alți dezvoltatori și creditori.

Ea a decis nu doar în privința Evergrande, ci și a altor dezvoltatori care au intrat în incapacitate de plată, cum ar fi Sunac China, Jiayuan și Kaisa.

În luna mai a anului trecut, ea a ordonat lichidarea Jiayuan, după ce avocații acesteia nu au reușit să explice de ce aveau nevoie de mai mult timp pentru a pune la punct propunerea lor de restructurare a datoriilor.

„Rămâne de văzut cum va fi tratat un lichidator offshore de către părțile interesate de pe uscat atunci când sunt în joc creditori și considerente locale semnificative”, spune Daniel Margulies, partener la firma de avocatură globală Dechert din Hong Kong, specializat în probleme de restructurare în Asia.

Evergrande a lucrat la un nou plan de rambursare, dar în luna august a anului trecut a cerut falimentul în SUA în încercarea de a-și proteja activele americane în timp ce lucra la un acord.

În luna următoare, președintele Hui Ka Yan a fost pus sub supravegherea poliției.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează