G4Media.ro

Gigantul italian ENi se pregătește să deschidă conturi în ruble pentru gazele…

Gigantul italian ENi se pregătește să deschidă conturi în ruble pentru gazele rusești și așteaptă clarificări de la executivul european (surse)

Gigantul energetic italian Eni SpA se pregătește să deschidă conturi în ruble la Gazprombank, după ce Kremlinul a cerut ca gazele rusești să fie plătite în ruble, transmite agenția Bloomberg, care citează surse apropiate discuțiilor.

Mișcarea este una preventivă și Eni așteaptă precizări din partea guvernului italian și a autorităților europene cu privire la posibilitatea de a utiliza conturile pentru a cumpăra gaz rusesc.

Un purtător de cuvânt al Eni a refuzat să comenteze.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri companiile să nu cedeze în fața cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble, spunând că astfel de acțiuni ar încălca sancțiunile europene. Capacitatea Europei de a menține un front unit împotriva Moscovei va fi testată în săptămânile următoare, deoarece țările trebuie să decidă dacă acceptă cererile lui Vladimir Putin sau riscă să fie nevoite să raționalizeze consumul de gaze naturale.

Este posibil ca această unitate să se destrame deja. Potrivit unei persoane apropiate de gigantul rus Gazprom, patru cumpărători europeni de gaz au plătit în ruble și 10 au deschis la Gazprombank conturile necesare pentru a satisface noile cerințe de plată.

Eni nu a folosit noul mecanism și a plătit până acum doar în euro, au declarat sursele citate. Următoarea rundă de plăți nu trebuie efectuată până în a doua jumătate a lunii mai.

UE a declarat că plata în ruble ar încălca sancțiunile. Dar companiile continuă să caute soluții alternative, iar blocul comunitar a emis orientări care par să încurajeze acest lucru.

Într-un document de întrebări și răspunsuri publicat de UE săptămâna trecută, se spune că societățile ar trebui să continue să plătească în euro, dar se menționează că decretul rusesc nu exclude derogări. Eni dorește mai multă claritate cu privire la liniile directoare și se va conforma sancțiunilor, au declarat sursele respective.

Uniper SE, un cumpărător german masiv de gaz rusesc, a declarat, de asemenea, că este de părere că poate continua să facă achiziții fără a încălca sancțiunile.

Italia primește aproximativ 40% din gazele sale din Rusia, dar premierul Mario Draghi a sondat recent furnizori din întreaga lume pentru a găsi alternative.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Înafară de gaz și război, ce mai produce Rusia ta, curvo?

  2. Ca astfel creste cererea de ruble si rubla se întărește vs EUR/ USD.

  3. Dar in moneda din Botswana de cu se poate plăti rușilor?

  4. Frate numai experti in finante pe aici…..toti stiu ca e bine ce face Eni, ca hegemonul americanez e praf, ca o sa fie RIP USD, ca rubla se intareste. Extraordinar, romanii e destepti ca de obicei. Bravo ….pffffffffffffff………

    • Despre predicții nu am nimic de zis.
      Rubla s-a întărit considerabil, azi a avut cea mai buna valoare de la începutul invaziei rusești (vs. EUR sau USD).

    • S-a întărit așa de tare rubla încât ai putut să-ți bagi un sul în koor fără să se îndoaie? Așa-i?

    • In primul rand, întărirea dolarului fata de euro se datorează PNNR-ului din Europa. Tipăresc foarte multi bani. Asta face exporturile americane să se scumpească și cele europene să se ieftinească. In al doilea rand BRICS-ul pândește după ușă. Oricum, de câțiva ani, China și Rusia fac schimburi economice în yuani și ruble. Nu mai cântați prohodul până nu vedeți mortul!

    • Wc t, dacă tu crezi ca rubla s-a întărit considerabil, de ce preturile în ruble sunt preturi de inflație??? Asta este problema la voi comsomolistii, va dați mari cunoscători ai capitalismului, dar singurul vostru „capital” este ăla al lui marx, care nu valorează nici 2 copeici.

  5. Cine va tot vinde gogosile astea? Nici nu intelegeti ce spuneti, doar va prefaceti.Stiti ce e aia gold standard? Si atunci, ce tot vorbiti?

  6. O sa se intareasca rubla, da, se si vede la ea cum se scoala.

  7. Rubla este singura moneda in rusia care nu are voie sa se prabuseasca.
    Dar tarile tocmai asta au atacat
    Contra raspuns asta e cel mai bun acum dar nu pe termen lung
    Oricum rusii vor sa scape de dolar tocmai sa nu mai poata fi sanctionati mereu aproape in fiece zi de vreo 6 ani

  8. Până la urmă vor plăti toți în ruble ,germania nu are scăpare Franța la fel,Belgia și Olanda vor rămâne cu coada în sus și vor merge cu gazele americanilor un timp cat vor mai fi la guvernare cozile de topor căci vor fi înlăturați de cetățenii lor la un moment dat.

  9. Dacă cei care detin puterea financiară sunt disperați și fac jocul Rusiei in materie de plăți, atunci țările non euro.care livrează materie brută si alimente sa își vândă produsele în moneda proprie.Asa ca politică financiară. Leul românesc il taveleste dolarul si euro cum bate vântul. Maine fac 1 euro = 4 ron . Dacă acolo se poate va merge peste la fel

    • Nu are nicio relevanță în ce monedă vinde România grâul, porumbul șiii…cam atât, că în rest nu prea exportăm nimic, noi ca români, lăsând la o parte companiile străine. Pentru că, după ce se trage linie, constatăm că am exportat produse in valoare de „X” miliarde de euro și am importat de 2•”X” miliarde. Balanța comercială este în defavoarea noastră. Noi nu suntem Rusia. La noi și gazul și petrolul sunt exploatate de firme străine care fac comerț în € sau $.

  10. Fiecare vinde in ce monede vrea, ar fi normal sa dispara petrodolarul.Toate tarile trebuie sa aibe acoperire in aur, deci normal este sa aibe si americanii.