G4Media.ro

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății de Medicina Familiei, despre începerea școlii: Copiii…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății de Medicina Familiei, despre începerea școlii: Copiii trebuie să învețe mai ales comportamentul în condițiile epidemiei / La 100 de cazuri școlile erau închise pentru că nu știam cum să ne apărăm de virus, între timp am aflat cum să ne ferim

„Școala trebuie să înceapă. Copiii trebuie să învețe și trebuie să învețe în primul rând comportamentul adaptat condițiilor epidemiei”, a declarat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. El a explicat că, în primăvară, când erau 100 de cazuri zilnice de coronavirus, școlile au fost închise pentru că nu știam cum să ne apărăm de acest virus nou, însă între timp am aflat cum să ne ferim și putem să deschidem școlile.

Gindrovel Dumitra a subliniat că prima premisă este că școala trebuie să înceapă, iar copiii trebuie să învețe.

„Atunci când se vor deschide școlile, primul lucru pe care trebuie să îl învețe copiii nu este materia din programă, ci comportamentul adaptat la epidemie”, a adăugat medicul.

Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a explicat că pentru clasele mari trebuie explicați cei trei piloni: mască, distanță, dezinfectant, iar la clasele mici, unde într-adevăr aceste măsuri sunt mai dificil de aplicat corect, trebuie avut în vedere că la ușa școlii pe copii îi așteaptă bunicii.

De aceea masca este utilă, pentru că în prezent este principalul mijloc de a ne feri de acest virus. Ideal ar fi ca măștile să fie purtate corect și ca Ministerul Educației să producă măștile care pot fi adaptate la fizionomia copilului”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Medicul a spus că, într-adevăr, purtarea măștilor de către copii „va avea nișe care pot duce la transmitere”, dar poate fi eficientă măcar pentru o parte dintre copii. „Este mai mult decât nimic”, a adăugat acesta.

În privința distanței care ar trebui să fie menținută între elevi, Gindrovel Dumitra a spus că ideal ar fi ca aceasta să fie de 1,8-2 metri. În opinia sa, în clasele cu copii de vârste mari, care poartă corect măștile și respectă toate regulile, distanța poate fi redusă și la un metru, însă la copiii mici aceasta trebuie să fie de doi metri. El a spus că separatoarele pot fi o soluție, dar trebuie văzut cum poate fi implementată tehnic această măsură, pentru că nu poți ține copilul într-o casetă.

Medicul a atras atenția că, deocamdată, vremea permite aerisirea claselor, dar în sezonul rece lipsa ventilației reprezintă un risc de a rămâne particulele cu virus în sală.

Gindrovel Dumitra a vorbit și despre necesitatea de a responsabiliza părinții, care trebuie să înțeleagă faptul că dacă introduci un copil cu simptome ușoare în comunitate poți răspândi boala în școală și în întreaga comunitate.

Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei consideră că nu ar trebui transferată către părinți opțiunea de a trimite copiii fizic la școală. „Mi-e teamă că părinții vor avea o reacție excesivă și mulți ar putea decide să nu-și trimită copiii la școală”, a adăugat el.

Întrebat ce le răspunde părinților care nu înțeleg de ce la 100 de cazuri zilnice de coronavirus depistate în România școlile erau închise, iar la peste 1000 trebuie să își trimită copiii la școală, Gindrovel Dumitra a replicat:

„Întrebarea lor este legitimă, iar răspunsul este că la 100 de cazuri nu știam cum să reacționăm, cum să ne apărăm de acest virus, dar între timp am învățat, știm ce trebuie să facem ca să ne ferim. Trebuie să ne gândim care este răul cel mai mare sau răul cel mai mic. Dacă o generație de copii pierd doi ani de școală sau dacă acceptăm niște decese. Însă aceste decese oricum ar veni, pentru că, dacă nu merg la școală, copiii se întâlnesc și acum, socializează în grupuri, în spații închise de multe ori, merg la mall. Școala îi va învăța și comportamentul pe care trebuie să îl aibă în contextul epidemiei, iar educarea copiilor în școală în privința comportamentului va duce la salvarea multor vieți”.

Citește și Este masca purtată de școlari la ore o soluție? Ce spun medicii infecționiști. Valeriu Gheorghiță: Nu este fezabil / Adrian Marinescu: Nu este un lucru realizabil / Măsurile esențiale: distanța între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Declaratia pe proprie raspundere e cea mai buna metoda de a ne feri de virus.

  2. Oh, da! Aproape in fiecare zi, in majoritatea tarilor din lume, inclusiv Romania, e un nou record de infectari, dar „am învățat sa ne ferim”?! Pfff..Mai bine zis, am văzut ca nu e dracu’ atât de negru si logica de acum e „ce o fi, o fi”!

    • Aha, creșterea cazurilor de la 100/zi la 1 400 /zi înseamnă că am învățat să ne ferim de virus?
      Cred ca dl.Gindrovel nu a văzut distracția de 2 luni de la mare, poate de genul acela de parinti am dori să ne ferim.
      Dacă tot bagi Declaratia si pasezi răspunderea pe părinți, normal ar fi să le oferi si posibilitatea de a alege între scoala online si prezenta fizica.
      Se vorbea de clase cu maximum 20 de copii, distanta de 1, 5 metri, între timp, nu a mai rămas nimic din toate astea.
      În București, vor fi tot la grămadă, în clase de 35 de elevi si vor veni la școală (in special la liceu unde distanțele casa-scoala sunt mari) in autobuze, tramvaie infecte.
      Dupa cum ni se spunea, fiecare clasa din asta aglomerata ar trebui să aibă un laptop cu care să se transmită online lecția, iar copiii să vină prin rotație.
      Asa, conditiile ar fi civilizate si s-ar reduce si aglomerația din autobuze.
      Acolo unde clasele au maximum 20 de elevi e ok, se poate merge.
      Chiar, unde sunt sutele de mii de tablete si sutele de mii de laptopuri promise?
      Unde sunt măștile pentru copiii din mediile defavorizate sau pentru profesorii cu situatii speciale?

  3. Bine nenea Gindrovel, dar pana acum ce facuram? De ce nu am invatat la fiecare gripa sau la fiecare sesiune de streptococi cum sa ne purtam sa nu dam virusi si altele mai departe? De ce scoala nu a facut nimic pana acum sa invatam ca nu e ok sa ducem copilul la scoala cind e bolnav contagios? Profesorii sau invatatorii se sfiau chiar sa spuna ca au in clasa cazuri ca sa nu zic ca nu cerea nimeni niciun test medical sau vreo adeverinta de sanatate! Si oricum tu-au fi dus copilul la scoala, cu orice boala, cu febra, cu streptococi …scoala nu avea nimic de zis …ba chiar cu ceva incurajari…ca doar nu ii tinem sub un glob de sticla! …Nu, era o chestie de bun simt, de civilizatie sa ceri ca autoritate si sa respecti ca cetatean niste masuri elementare de igiena…Acu vrei mata sa invatam toate astea? Pe pielea noastra? Fugi de-aci!!!!

  4. Am avut elevi cu paduchi si parintii refuzau sa ii tina acasa,ba chiar faceau scandal.Sau elevi vizibil cu febra, trimisi la scoala cu orice pret.Ce garantii avem ca va fi altfel?

  5. nu trebuie o minte de geniu ca sa descoperi lipsa de logica in spusele numitului Gindrovel. Oare trebuie sa ne punem creierul de pause impresionati de functia dansului? O zicala spune „inteleptul invata din greselile altora”. Cititi aici dl. Gindrovel despre cat de bine stim sa ne raportam la virus https://www.g4media.ro/cazuri-de-infectare-cu-coronavirus-raportate-in-cel-putin-41-de-scoli-din-berlin-la-doua-saptamani-de-la-reluarea-cursurilor.html

  6. Va propun sa ne autoizolam ….cam trei-cinci ani pana trece pandemia, cu totii si parinti si cadre didactice si…POLITICIENI .toata suflarea acestei tari si dupa aceasta HIBERNARE sa vedem ce mai ramane….!!!!!!