Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății de Medicina Familiei, despre începerea școlii: Copiii trebuie să învețe mai ales comportamentul în condițiile epidemiei / La 100 de cazuri școlile erau închise pentru că nu știam cum să ne apărăm de virus, între timp am aflat cum să ne ferim
„Școala trebuie să înceapă. Copiii trebuie să învețe și trebuie să învețe în primul rând comportamentul adaptat condițiilor epidemiei”, a declarat pentru G4Media.ro medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. El a explicat că, în primăvară, când erau 100 de cazuri zilnice de coronavirus, școlile au fost închise pentru că nu știam cum să ne apărăm de acest virus nou, însă între timp am aflat cum să ne ferim și putem să deschidem școlile.
Gindrovel Dumitra a subliniat că prima premisă este că școala trebuie să înceapă, iar copiii trebuie să învețe.
„Atunci când se vor deschide școlile, primul lucru pe care trebuie să îl învețe copiii nu este materia din programă, ci comportamentul adaptat la epidemie”, a adăugat medicul.
Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a explicat că pentru clasele mari trebuie explicați cei trei piloni: mască, distanță, dezinfectant, iar la clasele mici, unde într-adevăr aceste măsuri sunt mai dificil de aplicat corect, trebuie avut în vedere că la ușa școlii pe copii îi așteaptă bunicii.
„De aceea masca este utilă, pentru că în prezent este principalul mijloc de a ne feri de acest virus. Ideal ar fi ca măștile să fie purtate corect și ca Ministerul Educației să producă măștile care pot fi adaptate la fizionomia copilului”, a explicat Gindrovel Dumitra.
Medicul a spus că, într-adevăr, purtarea măștilor de către copii „va avea nișe care pot duce la transmitere”, dar poate fi eficientă măcar pentru o parte dintre copii. „Este mai mult decât nimic”, a adăugat acesta.
În privința distanței care ar trebui să fie menținută între elevi, Gindrovel Dumitra a spus că ideal ar fi ca aceasta să fie de 1,8-2 metri. În opinia sa, în clasele cu copii de vârste mari, care poartă corect măștile și respectă toate regulile, distanța poate fi redusă și la un metru, însă la copiii mici aceasta trebuie să fie de doi metri. El a spus că separatoarele pot fi o soluție, dar trebuie văzut cum poate fi implementată tehnic această măsură, pentru că nu poți ține copilul într-o casetă.
Medicul a atras atenția că, deocamdată, vremea permite aerisirea claselor, dar în sezonul rece lipsa ventilației reprezintă un risc de a rămâne particulele cu virus în sală.
Gindrovel Dumitra a vorbit și despre necesitatea de a responsabiliza părinții, care trebuie să înțeleagă faptul că dacă introduci un copil cu simptome ușoare în comunitate poți răspândi boala în școală și în întreaga comunitate.
Vicepreședintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei consideră că nu ar trebui transferată către părinți opțiunea de a trimite copiii fizic la școală. „Mi-e teamă că părinții vor avea o reacție excesivă și mulți ar putea decide să nu-și trimită copiii la școală”, a adăugat el.
Întrebat ce le răspunde părinților care nu înțeleg de ce la 100 de cazuri zilnice de coronavirus depistate în România școlile erau închise, iar la peste 1000 trebuie să își trimită copiii la școală, Gindrovel Dumitra a replicat:
„Întrebarea lor este legitimă, iar răspunsul este că la 100 de cazuri nu știam cum să reacționăm, cum să ne apărăm de acest virus, dar între timp am învățat, știm ce trebuie să facem ca să ne ferim. Trebuie să ne gândim care este răul cel mai mare sau răul cel mai mic. Dacă o generație de copii pierd doi ani de școală sau dacă acceptăm niște decese. Însă aceste decese oricum ar veni, pentru că, dacă nu merg la școală, copiii se întâlnesc și acum, socializează în grupuri, în spații închise de multe ori, merg la mall. Școala îi va învăța și comportamentul pe care trebuie să îl aibă în contextul epidemiei, iar educarea copiilor în școală în privința comportamentului va duce la salvarea multor vieți”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii