Giorgia Meloni, la primul an de mandat: Nori asupra economiei și o familie destrămată
Creșterea economică slabă și dobânzile mari la datoria uriașă a țării sunt principalele probleme cu care se confruntă premierul italian Giorgia Meloni după primul său an la putere, o aniversare marcată de un anunț abrupt că își părăsește partenerul de lungă durată, scrie Reuters.
Coaliția lui Meloni, prima coaliție condusă de o femeie din istoria Italiei, a fost învestită în urmă cu un an după o victorie electorală zdrobitoare și va depăși în curând durata medie de 14 luni a mandatului postbelic al guvernelor italiene.
La preluarea puterii, aceasta a fost considerată cea mai de dreapta de la dictatorul Benito Mussolini din timpul războiului, întrucât partidul Frații Italiei al lui Meloni își are rădăcinile în Mișcarea Socială Italiană post-fascistă (MSI). Cu toate acestea, Meloni, în vârstă de 46 de ani, s-a apucat să înlăture îngrijorările externe privind un posibil extremism, creând legături bune cu aliații prin adoptarea unei poziții puternic pro-occidentale și favorabile UE și promițând un sprijin ferm Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia. Pe plan intern, ea și-a mulțumit baza de dreapta prin măsuri de apărare a familiei tradiționale, de protejare a moștenirii culturale a Italiei și prin încercarea de a limita sosirea de imigranți. „Am lucrat neobosit pentru a răsplăti încrederea și pentru a demonstra cu fapte că a fost posibil să construim o Italie diferită”, a declarat ea într-un mesaj video în această săptămână.
Cu toate acestea, revenirea economică după pandemia COVID-19 s-a oprit, produsul intern brut scăzând cu 0,4% în al doilea trimestru, iar analiștii estimează că anul viitor creșterea economică a Italiei va fi printre cele mai scăzute din zona euro.
Reduceri de impozite
În această lună, guvernul a aprobat un buget pentru 2024 care prevede reduceri de taxe de aproximativ 24 de miliarde de euro și creșterea cheltuielilor, în pofida unei datorii publice care este, proporțional, a doua cea mai mare din zona euro, după cea a Greciei. Bugetul nu a impresionat investitorii și a exacerbat o creștere îndelungată a spread-urilor obligațiunilor italiene.
Diferența dintre randamentul obligațiunilor italiene pe 10 ani și echivalentul german se situează în jurul a 2 puncte procentuale (200 de puncte de bază), mult mai mare decât în cazul oricărei alte țări din zona euro.
Meliciani a declarat că speranțele Italiei de a-și revigora economia și de a reduce datoria depind în mare măsură de punerea în aplicare efectivă a planurilor de investiții finanțate prin fondurile UE post-COVID. Până în prezent, Roma s-a străduit să îndeplinească condițiile politice impuse de Bruxelles și să cheltuiască banii primiți.
Pe plan internațional, precum și sprijinul acordat Ucrainei, Meloni a evitat în mare măsură confruntarea cu Bruxelles-ul, în ciuda trecutului său eurosceptic.
De asemenea, ea a renunțat la apelurile pe care obișnuia să le facă în opoziție pentru o blocadă navală pentru a împiedica bărcile să părăsească nordul Africii, în ciuda incapacității sale de a opri afluxul de migranți.
Sosirile pe coastele Italiei au crescut la peste 140.000 până în prezent în 2023, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Ne așteptam ca Italia să fie foarte dură (cu privire la imigrație) la nivelul UE, dar am văzut o atitudine conciliantă în general, ei lucrează pentru a găsi o linie comună”, a declarat Enzo Moavero Milanesi, fost ministru de externe.
Poziție de comandă
În țară, Meloni a evitat până acum haosul politic intern care i-a afectat pe mulți dintre predecesorii săi. O opoziție divizată a ajutat-o să își întărească controlul asupra puterii și să își mențină partidul în fruntea sondajelor, cu aproape 30% din sprijinul alegătorilor, față de aproximativ 18,5% pentru Partidul Democrat (PD) de centru-stânga și 17% pentru Mișcarea 5 Stele. Partidul ei îi domină pe aliații săi de coaliție, Liga și Forza Italia, al căror scor combinat rămâne sub 20%.
Analiștii consideră că o parte din alegătorii de centru-dreapta au trecut la Meloni de la celelalte două partide și este puțin probabil să zdruncine echilibrul puterii în cadrul coaliției prin schimbarea din nou. „Meloni a venit după un deceniu de instabilitate politică și de alegători care au plutit pe tot spectrul partidelor. Țara pare acum sătulă de acest lucru”, a declarat istoricul și expertul în politică Giovanni Orsina
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii