G4Media.ro

Giorgia Meloni, o fostă fană a lui Mussolini, în pragul preluării puterii…

sursa foto: Carlo BRESSAN / AFP

Giorgia Meloni, o fostă fană a lui Mussolini, în pragul preluării puterii în Italia / Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie și vrea renegocierea tratatelor europene, luptă împotriva „lobby-urilor LGBT” şi a „iernii demografice” pe care o traversează ţara

Favorită pentru a deveni prima femeie în fruntea unui guvern din istoria Italiei, Giorgia Meloni, preşedinta partidului Fraţii Italiei (Fratelli d’Italia, FDI), reprezintă o mişcare politică cu un ADN post-fascist, imagine pe care se străduieşte să o „spele” pentru a putea câştiga puterea, transmite Agerpres, care citează AFP.

În vârstă de 45 de ani, Giorgia Meloni urcă în sondajele de popularitate, iar partidul său este creditat cu aproximativ 24% din intenţiile de vot la alegerile legislative din 25 septembrie, înaintea Partidului Democrat (PD, centru-stânga).

La alegerile legislative din 2018, FDI a trebuit să se mulţumească cu puţin peste 4% din voturi, dar de atunci Meloni a reuşit să catalizeze în jurul său nemulţumirea şi frustrarea numeroşilor italieni care se declară copleşiţi de „dictatele” Bruxelles-ului, de viaţa scumpă şi de viitorul precar care îi aşteaptă pe copii.

Deviza ei este „Dumnezeu, patrie, familie”, iar priorităţile sale vizează închiderea graniţelor pentru a proteja Italia de islamizare, renegocierea tratatelor europene pentru ca Italia să îşi recapete controlul asupra destinului său, lupta împotriva „lobby-urilor LGBT” şi a „iernii demografice” pe care o traversează ţara, unde vârstă medie este cea mai mare din ţările industrializate, cu puţin în urma Japoniei. Pe 6 octombrie 2016, a denunţat pe Facebook „înlocuirea etnică în curs în Italia”, pe aceeaşi linie cu alte formaţiuni europene de extremă dreaptă.

„Meloni reprezintă un punct de referinţă pentru contestaţie, protest şi nemulţumire”, notează Sofia Ventura, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea din Bologna.

Meloni şi partidul său sunt urmaşii Mişcării Sociale Italiene (MSI), un partid neo-fascist creat după al doilea război mondial. La 19 ani declara pentru canalul France 3 că dictatorul Benito Mussolini a fost „un politician bun”. Deşi trebuie să menajeze o parte din baza electorală care se identifică cu acest trecut, Meloni este conştientă că pentru a câştiga trebuie să mulţumească aripa moderată a familiei sale politice.”Dacă aş fi fascistă, ar spune că sunt”, s-a apărat ea într-un interviu recent acordat revistei britanice The Spectator.

Naraţiunea pe care o promovează este „contrazisă de fapte”, estimează cotidianul de centru-stânga La Repubblica, care arată cu degetul către o parte a anturajului şi a bazei electorale a partidului, rămasă sensibilă faţă de rădăcinile sale.

Într-un exerciţiu desăvârşit de echilibristică, politiciana italiană recunoaşte şi astăzi că Mussolini „a realizat multe”, imputându-i în acelaşi timp „erorile” comise: legile anti-evreieşti, intrarea în război, autoritarismul. În acelaşi timp, ţine să clarifice că în rândurile partidului „nu este loc pentru cei nostalgici faţă de fascism, nici pentru rasism şi antisemitism”.

Născută la Roma pe 15 ianuarie 1977, Giorgia Meloni a devenit activistă la vârsta de 15 ani în asociaţii studenţeşti clasificate ca foarte de dreapta, în timp ce lucra ca babysitter sau chelneriţă. În 1996 a ajuns să conducă o asociaţie de liceeni, Azione Studentesca, a cărei emblemă este Crucea Celtică.

În 2006 a devenit deputată şi vicepreşedintă a Camerei Deputaţilor. Doi ani mai târziu a fost numită ministru pentru tineret în guvernul premierului lui Silvio Berlusconi.

Frecventează apoi cu asiduitate platourile de televiziune. Tinereţea, spiritul temerar şi modul în care se exprimă o transformă într-un bun invitat media. Rezervată până acum în privinţa vieţii private, a înţeles că, cel puţin la fel de mult cât ideile, personalitatea unei tinere drăguţe şi blonde într-o Italia încă foarte macho seduce.”Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creştină”, le-a spus ea susţinătorilor în 2019, la Roma, în timpul unui discurs aprins, devenit celebru. Locuieşte cu partenerul său, un jurnalist de televiziune, şi are o fiică născută în 2006.

La sfârşitul anului 2012, obosită de disensiunile care măcinau dreapta, a fondat Fratelli d’Italia împreună cu alţi disidenţi din partidul lui Silvio Berlusconi şi a ales opoziţia.

Atunci când Mario Draghi, fost guvernator al Băncii Centrale Europene, a format un cabinet de unitate naţională în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza sanitară şi economică, Georgia Meloni a refuzat să participe.”Italia are nevoie de o opoziţie liberă”, a spus ea atunci. În numele acestei libertăţi, sinonimă cu suveranitatea, atlantista Georgia Meloni a denunţat încă din prima zi invadarea Ucrainei de către forţele ruse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Pe cand si la noi, AUR @ full speed?Nu de alta dar poporul asta al nostru cam trebuie sa o ia pe coaja masiv rau (Darwin’s Law) ca sa se mai „redreseze” un pic.

    • Peste cateva luni, dupa ce vor incepe miscarile sociale masive din cauza facturilor la incalzire. Cam asta e planul, asta asteapta in toata Europa cozile de topor ale lui Putin.

  2. hai ca i bine.

  3. „într-o Italia încă foarte macho” – exprimare de propaganda. Cum adică autoproclamatul „bunic national” Draghi sa reprezinte ceva „macho” când toata viata a fost un tocilar?

  4. Tot ce tine de familie,Dumnezeu,Patrie este fascist pe acest site.Tot ce nu e progresist,woke,neo marxist se ambaleaza in fascism pe acest site,luati-va progresistii si mereti la Bruxelles.

    • Iar tu ia-ți fasciștii și pupă-ți-i în cur! :)))))

  5. siiiigura ca DA! alta perla scoasa de fiinta umana wannabe! nu rusia care si-a bagat coada si a mituit in stanga si in dreapta, ci bruxellul. de parca la bruxell nu sunt si italieni. au ingropat-o economic??? loooooooooooooooooooool. dupa cum ziceam, tu poti doar sa visezi la ce standard de viata au vesticii. si nu e vorba doar de salarii. e vorba si de servicii (nu de alea secrete e vorba).

  6. As vota-o si eu daca as fi italian.

  7. @gicu latifundiari și mare propritar etțetera etțetera

    Buey vampuleo nu pot pricepe și basta cum mama drecu poți turna la inepții pe bandă rulantă și când cineva te mai și trage de mânecă torni fără să clipești altele și mai gogonate!
    Buey deșeu, ai trăit degeaba și la fel de degeaba o dai și colțu’! :)))))

  8. Eu sunt de acord sa vina si in Romania un partid ultranationalist, dar sa lase granitile deschise macar 6 luni ca sa poate pleca din tara cine vrea. Dupa 2 ani de economie socialista (adica in interesul natiunii cum zic toti „patriotii”) si festivaluri geto-dace, supa din pantofii de piele va fi o delicatesa.

    • mananca la cantine sociale

  9. Din pacate fascizmul rasare in europa , in toate tarile. Lipsa educatiei si intelegeri a altor oameni si culturi sau stiluri de viata duce la frenezie

  10. Lumea s-a cam saturat de atata progresism multilateral dezvoltat. Se vede in Ungaria, se va vedea si in Italia. Tanti asta va avea peste 24%. Dupa dictatura lui Draghi, sunt multi carora probabil le e frica sa-si declare adevaratele simpatii politice.