Giorgia Meloni sfidează Banca Italiei și își menține proiectul de buget
În ciuda criticilor puternice din partea Băncii Italiei, premierul italian Giorgia Meloni a confirmat luni două măsuri cheie din bugetul său pentru 2023: creșterea plafonului pentru plățile în numerar la 5.000 de euro și extinderea impozitului forfetar pentru antreprenorii independenți, potrivit Le Figaro.
Consiliul European a decis miercuri „să stabilească plafonul pentru plățile în numerar la 10.000 de euro, adică de două ori mai mult decât guvernul italian”, a declarat Giorgia Meloni într-o înregistrare video postată pe Facebook.
„Așadar, aș vrea să-i întreb pe cei care ne-au spus că vrem să favorizăm evaziunea fiscală, în Uniunea Europeană, vor să favorizeze evazioniștii fiscali? Nu cred”, a subliniat ea, fără să menționeze că Uniunea Europeană (UE) reduce plafonul, în timp ce Italia îl crește. Creșterea plafonului pentru plățile în numerar de la 2.000 la 5.000 de euro riscă să „se lovească de necesitatea de a continua să reducem evaziunea fiscală”, a avertizat lunea trecută Fabrizio Balassone, unul dintre șefii Băncii Italiei.
Ajutoare de peste 21 de miliarde de euro în domeniul energiei
De asemenea, bancherul central a criticat decizia guvernului de dreapta și de extremă dreapta de a acorda comercianților cu amănuntul dreptul de a refuza clienților lor plata cu cardul bancar pentru sume mai mici de 60 de euro fără a fi sancționați, ceea ce, în opinia sa, ar putea încuraja evaziunea fiscală. Fabrizio Balassone a amintit că „definirea unor sancțiuni administrative eficiente în cazul refuzului” de a accepta plățile electronice „a fost unul dintre obiectivele” pe care Italia trebuie să le atingă în cadrul Planului european de redresare, al cărui prim beneficiar este. Evaziunea fiscală, în special cea legată de TVA, afectează puternic economia peninsulei și costă Italia aproximativ 100 de miliarde de euro pe an.
Giorgia Meloni a apărat, de asemenea, extinderea impozitului forfetar de 15% pentru persoanele care desfășoară activități independente la venituri anuale de 85.000 de euro, în loc de 65.000 în prezent. Cu toate acestea, Fabrizio Balassone a considerat că „într-o perioadă de inflație ridicată, coexistența unui regim de impozitare forfetară” pentru cei care desfășoară activități independente și „un regim supus progresivității” duce la „o penalizare suplimentară” pentru angajați.
„Un angajat are două treimi din contribuții plătite de angajator, un lucrător independent plătește toate contribuțiile”, a spus Giorgia Meloni. Proiectul de buget, care prevede măsuri de sprijin pentru gospodării și întreprinderi în valoare de peste 21 de miliarde de euro, în contextul creșterii prețurilor la energie, trebuie aprobat de parlament până la sfârșitul anului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii