Giorgia Meloni spune că este prea devreme pentru a decide asupra unui al doilea mandat pentru von der Leyen la șefia Comisiei Europene
Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că este prea devreme pentru a da un răspuns cu privire la posibilitatea unui al doilea mandat pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie The Guardian.
În cadrul unei intervenții la 102,5 RTL Radio cu privire la rezultatul alegerilor europarlamentare, Meloni a adăugat că rezultatele votului au arătat că Europa trebuie să pună în aplicare politici mai pragmatice în viitor și că Italia va avea un rol fundamental în acest sens.
Cu 96% din buletinele de vot numărate, partidul Fratelli d’Italia al lui Meloni a obținut 28,8%din voturi, de peste patru ori mai mult decât a luat la ultimele alegeri europene din 2019 și peste cele 26% pe care le-a obținut la scrutinul național din 2022, când a ajuns la putere.
Italia, care va deține 76 din cele 720 de locuri din noul parlament, ar putea juca un rol crucial în decizia privind echilibrul de putere în cadrul blocului.
Aceasta înseamnă că prim-ministrul italian ar putea decide soarta politică a lui von der Leyen și dacă aceasta primește suficient sprijin pentru a-și asigura un al doilea mandat.
Pentru a-și asigura încă cinci ani la conducerea executivului UE, von der Leyen are nevoie de o „majoritate calificată” din partea celor 27 de lideri europeni și de o majoritate în Parlamentul European, care are 720 de locuri.
În 2019, von der Leyen a trecut cu greu de acest vot, cu doar nouă voturi în plus față de necesar, deși Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, este cea mai mare grupare din legislativ. Ea a avut, de asemenea, sprijinul celei de-a doua grupări ca mărime, socialiștii, și al liberalilor, a treia ca mărime.
PPE rămâne cea mai mare grupare din parlament, iar primele proiecții privind numărul de locuri au arătat că, dacă centrul-stânga, liberalii și Verzii votează cu toții pentru ea, ea ar avea mai mult decât majoritatea necesară de 361 de voturi.
Dar grupurile politice naționaliste și eurosceptice, precum și AfD, formațiunea germană de extremă dreapta, ar obține împreună 22 de deputați, ajungând la un total de 149. Câștigurile lor ar putea fi mult mai mari, în funcție de câți dintre cei 102 deputați acum neafiliați decid să se alăture în mod oficial unuia dintre grupurile parlamentare eurosceptice.
Acest lucru i-ar lăsa mult mai puțin spațiu de manevră lui von der Leyen, mai ales că nu este clar câți deputați din potențiala sa coaliție ar putea să nu o voteze chiar dacă liderii lor de partid îi dau sprijinul.
Pentru a-și asigura sprijinul în parlament, von der Leyen a semnalat disponibilitatea de a coopera în probleme importante cu Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), care grupează partide eurosceptice precum Fratelli d’Italia, Vox din Spania și Lege și Justiție din Polonia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii