G4Media.ro

Glaciolog italian: ”La 1.200 de metri, în estul Alpilor, 90% din precipitații…

Photo 64737637 © Brizardh | Dreamstime.com

Glaciolog italian: ”La 1.200 de metri, în estul Alpilor, 90% din precipitații au fost ploaie, iarna trecută” / ”Încălzirea globală a adus aproximativ 3° în plus în Alpi”

Renato Colucci, glaciolog italian, susține că în anii următori va fi mai multă zăpadă, dar numai în munții înalți. Sub 1.500 de metri, spune el, acum cade aproape numai ploaie.

Când era copil Renato R. Colucci din Trieste, nordul Italiei, a văzut zăpada căzând în fiecare iarnă, de mai multe ori.

„Acum este foarte rar să ningă în orașul aflat la nivelul mării. Chiar și mai sus, pe carstul unde locuiesc, peisajul devine din ce în ce mai puțin alb. Iar în Alpi cunosc o mulțime de foști ghețari unde cresc crânguri’, spune cercetătorul de la Institutul de Științe Polare din cadul Consiliului Național de Cercetare (Consiglio Nazionale delle Ricerche – CNR), profesor de glaciologie la Universitatea din Trieste, scrie La Reppublica.

Care este cauza?

„Dacă urcăm 100 de metri în altitudine, temperatura scade cu 0,65°. Încălzirea globală a adus aproximativ 3 grade Celsius, în plus, în Alpi. Astfel, altitudinea zăpezii a crescut cu 400 de metri. Efectul este că plouă mai mult la bază, dar ninge mai mult la vârf”, spune specialistul.

El explică și de ce ninge mai mult acum, în comparație cu anii anteriori.

„Atmosfera mai caldă conține mai mulți vapori de apă, astfel încât precipitațiile sunt mai intense. Anul trecut, în Alpi, peisajul a rămas brun la bază, dar la altitudini mari a nins mult. În Sella Nevea, la 1.200 de metri, în estul Alpilor, au existat întotdeauna acumulări mari de zăpadă, dar iarna trecută 90% din precipitații au fost ploaie, iar zăpada a atins un maxim de 26 de centimetri. Pe de altă parte, unele localități din Elveția situate la peste 1.500 de metri s-au confruntat cu a doua cea mai zăpadă iarnă de când există măsurători”, spune italianul.

El spune că și tipul de zăpadă care se așterne acum este mai sigur pentru schiori.

„Paradoxal, la munte este o zăpadă mai sigură: atunci când suferă o topire parțială se stabilizează, ca și cum s-ar lipi. Când eram copil, sezonul de schi alpin începea în martie, pentru că zăpada era rece și pudrată, deci mai periculoasă. Acum, la prima ninsoare a sezonului, toată lumea se duce la schi. Pârtiile sunt mai aglomerate, iar administratorii locali insistă să le construiască chiar și la altitudini mici pentru a crește oferta, dar va fi din ce în ce mai dificil să le mențină active”, mai spune Colucci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...