Glanda tiroidă – mică, dar vitală. Tot ce trebuie să știi despre semnele precoce ale bolii, prevenție, diagnosticare și tratarea cancerului tiroidian (P)
Tiroida este o glandă endocrină vitală. Hormonii triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), produși în glanda tiroidă, joacă un rol important în reglarea metabolismului, în creșterea și dezvoltarea organismului și în reglarea numeroaselor funcții ale corpului.
Pentru producerea acestor hormoni, glanda tiroidă necesită proteine și iod. Deoarece corpul uman nu produce propriul iod, acesta trebuie consumat în cantități suficiente prin alimente. Dacă se instalează o lipsă de iod, glanda tiroidă se poate mări și poate forma o gușă.
Specialiștii rețelei PremiQaMed, care oferă sub același acoperiș consultanță și tratament pentru pacienții cu glanda tiroidă, detaliază cele mai importante informații despre semnele precoce ale bolii, prevenție, diagnosticare și tratarea cancerului tiroidian.
Noduli tiroidieni: Rareori de natură canceroasă
Mulți oameni au noduli tiroidieni. În majoritatea cazurilor însă, nu este vorba de cancer tiroidian, ci de o tumoare benignă.
Acest lucru este valabil mai ales pentru așa-numiții noduli fierbinți (producători de hormoni). În cazul nodulilor reci (inactivi), riscul de cancer este puțin mai mare. Nodulii tiroidieni trebuie întotdeauna examinați de un medic specialist.
Cauzele cancerului tiroidian
Cauzele exacte nu sunt clare, la fel ca în cazul multor tipuri de cancer. Cu toate acestea, factorii de risc sunt expunerea la radiații radioactive, mai ales în copilărie și adolescență. Deficitul de iod ar putea juca, de asemenea, un rol. Factorii moșteniți (genetici) joacă, de asemenea, un rol în unele forme de cancer tiroidian.
„În Europa de Est, incidența cancerului de tiroidă este de 10 ori mai mare, iar în unele zone chiar mai mare, comparativ cu cifrele din Europa Centrală”. (T Winkler).
Simptomele cancerului tiroidian
Semnele precoce ale bolii sunt rare. Nodurile palpabile sau vizibile în zona gâtului, o senzație de presiune în zona gâtului, dificultăți de respirație, dificultăți la înghițire și răgușeală sunt simptome comune, la prezența cărora este necesară o consultație medicală de specialitate.
Diagnosticarea cancerului tiroidian
Examinarea glandei tiroide include palparea, o ecografie și analize detaliate de sânge. Dacă se descoperă noduli suspecți, pentru a putea exclude un carcinom, se efectuează o scintigrafie cu iod radioactiv, în care țesutul tiroidian este vizualizat cu precizie cu ajutorul unor substanțe slab radioactive.
Care este prognosticul cancerului tiroidian?
Prognosticul depinde în mare măsură de profilul tumoral, de dimensiunea tumorii și de stadiul actual la diagnosticare. Carcinoamele bine diferențiate au șanse foarte mari de recuperare completă. Prognosticul este nefavorabil pentru carcinoamele tiroidiene nediferențiate cu celule sever alterate, care apar foarte rar.
Tratamentul cancerului tiroidian
Terapia depinde foarte mult de profilul și posibila răspândire a carcinomului. O echipă medicală interdisciplinară stabilește în comun terapia potrivită pentru fiecare caz în parte și o discută în detaliu cu pacientul. În cele mai multe cazuri este necesară o operație, eventual cu un tratament postoperativ special.
Chirurgia cancerului tiroidian
În cazul carcinomului tiroidian, se îndepărtează de obicei întreaga glanda tiroidă și orice ganglioni limfatici afectați. Chiar și în cazul bolilor benigne cu mărirea extremă a glandei tiroide sau tulburări ale hormonilor tiroidieni care nu pot fi tratate cu medicamente, se efectuează de regulă o operație. Deoarece hormonii tiroidieni importanți nu mai pot fi produși de organism, aceștia trebuie administrați printr-o terpie medicamentoasă pe tot parcursul vieții.
Pentru cancerele foarte mici, care nu necesită îndepărtarea completă a tiroidei, o singură intervenție chirurgicală poate fi suficientă.
Alte terapii pentru cancerul tiroidian
Unele carcinoame de tiroidă sunt tratate postoperativ prin terapia cu iod radioactiv. Această terapie are ca scop eliminarea reziduurilor tumorale sau a metastazelor din organism, minimând astfel probabilitatea unei recidive. În cazuri rare, se aplică și chimioterapia.
Cum putem preveni cancerul de tiroidă?
Este esențial consumul adecvat de iod din alimente (peștele de mare și sarea de masă sunt surse importante). Deficitul de iod poate cauza mărirea glandei tiroide și, în cazuri rare, cancer tirodidian. Nodulii tiroidieni trebuie întotdeauna verificați de un medic specialist.
Despre PremiQaMed
Grupul PremiQaMed este un operator de spitale private din Austria care oferă servicii de înaltă performanță în domeniul medical, cu accentul pus pe o îngrijire medicală excelentă, o calitate excepțională a serviciilor și procese optimizate. Cooperarea strânsă a experților de top, organizarea rapidă a procedurilor de diagnostic și tratament și utilizarea celor mai noi tehnologii de diagnosticare, chirurgie și terapie sunt factori decisivi pentru tratamentul cu succes al cancerului. Mai mult, la cerere, pacienții români primesc traducători în limba maternă la fiecare pas, cât timp stau internați.
E: international@premiqamed.at
T: + 43 1 360 66 7500
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank