G4Media.ro

Glorificarea Chinei făcută de premierul Ungariei, la Tușnad: ”A depășit SUA, sunt…

Sursa foto: Facebook / Viktor Orban

Glorificarea Chinei făcută de premierul Ungariei, la Tușnad: ”A depășit SUA, sunt cei mai puternici la producție de orice/ Cei mari să accepte că pe cer sunt două planete-soare/ Se întoarce o civilizație de 5000 de ani și 1 miliard de oameni”/ Cum a deschis Orban calea Chinei în UE

Premierul Ungaria a glorificat dictatura din China și a prezentat-o drept puterea care a detronat SUA, în discursul controversat, revizionist și anti-occidental, de la Școala de Vară din Tușnad, care a avut loc sâmbătă.

  • ”După al Doilea Război Mondial a fost un echilibru de forțe în lume. Pentru noi au fost primii 45 de ani când anglo-saxonii ne-au transferat la comuniștii sovietici (atunci nu erau atât de supărați pe sovietici ca astăzi) și ceilalți 33 de ani (…) SUA, în anii 70, când decid să elibereze China din izolarea sa, ca să poată rezolva situația cu rușii mai ușor. A încadrat problema în planul strategic, dar această problemă ținea de timpul istoric pentru că acum ne confruntăm cu o forță mai mare decât voiam. Vorbim despre o reîntoarcere a unei civilizații de 5000 de ani și 1 miliard de oameni”, a transmis Orban la Tușnad.

Premierul Ungariei a mai spus că țara, condusă de comuniști, este ”cea mai puternică din lume la producție de orice” și că ”cei mari trebuie să accepte că pe cer sunt două planete-soare”, dar și că ”părțile opuse trebuie să se recunoască ca părți egale”:

  • ”China a devenit o forță de producție, depășește SUA, producție de mașini, comunicații, medicamente etc. Ei sunt cei mai puternici în lume pe producție. Cu cât ai PIB mai mare cu atât ai o influență mai mare. Dominanța americană se restrânge în continuu. Cei mari ar trebui să accepte că există două planete-soare pe cer. Părțile opuse ar trebui să se recunoască ca părți egale, indiferent de forțele actuale”, a mai transmis Orban.

Prim-ministrul Ungariei s-a vaccinat în februarie 2021 cu produsul companiei chineze Sinopharm, o excepție între statele membre UE. Ungaria a importat masiv serul chinezesc, dar și vaccinul rusesc Sputnik V.

În februarie 2023, China declara că este gata să coopereze cu Ungaria și cu „alte țări iubitoare de pace” pentru a „pune capăt războiului actual” din Ucraina, susținea șeful diplomației chineze, Wang Yi, care se afla în vizită la Budapesta.

Nu în ultimul rând, în iulie 2023, o instituție controlată de guvernul Viktor Orban, care gestionează puternicele organe de presă de stat, a semnat un acord amplu de colaborare cu un trust media din China. China este un regim autoritar unde nu există libertate de exprimare, cenzura exercitată de Partidul Comunist fiind omniprezentă atât în presă, cât și pe rețelele sociale.

Viktor Orban, considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO, a încheiat în ultimii ani mai multe acorduri comerciale cu China, pe măsură ce legăturile Ungariei cu Europa slăbesc.

Fondul public de susţinere şi gestionare a serviciilor mass-media (MTVA) şi societatea chineză Hunan Broadcasting System au semnat un acord la Budapesta pentru cooperarea în domeniul schimbului de programe şi despre posibilitatea de a co-produce conţinuturi în viitor, potrivit MTI.

Cooperarea are ca scop ”promovarea schimburilor culturale şi de conţinut, precum şi a proiectelor comune de televiziune”. Conform intenţiei declarate în documentul recent semnat, cele două părţi vor coopera în viitor în producţia de programe de divertisment, drame, filme documentare, precum şi în domeniul difuzării reciproce şi al coproducţiei – se arată în comunicat.

Context

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a ținut un discurs, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, după ce miercuri premierul Ungariei a luat masa de prânz împreună cu premierul Marcel Ciolacu și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Aceștia au discutat despre interese comune și investiții economice, precum și despre aderarea la Schengen și implementarea unor proiecte comune majore, mai notează publicația de limbă maghiară. G4Media a explicat semnificația întâlnirii private dintre cei doi șefi de guverne și ce se schimbă în relația București – Budapesta.

Aceștia au discutat despre un proiect important de infrastructură despre care sursele G4Media au explicat că reprezintă construcția unei linii de tren de mare viteză. În comunicatul oficial transmis după întâlnire se menționează doar că ”cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări”.

Unul din motivele importante pentru care premierul Marcel Ciolacu l-a invitat pe omologul său maghiar la București este legat de interesul României de a intra în Schengen. ”Dacă România ratează și în 2023 intrarea în Schengen, singura șansa de a pune din nou subiectul pe agendă în 2024 este a doua jumătate a anului când Ungaria va deține președinția UE”, au explicat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Mai multe detalii, aici.

Orban va participa la cea de-a 32-a ediție a Taberei de vară a Universității Libere și a Studenților Bálványos unde se așteaptă să țină un discurs în care pacea să fie un subiect-cheie. Provocatorii antimaghiari au transmis că vor boicota discursul lui Orban de la Tușnad. Mihai Tîrnoveanu, liderul Calea Poporului (Calea Neamului), a declarat luni, pe pagina sa de Facebook, că el și Frăția Ortodoxă (Frăția Ortodoxă) vor ridica un banner și steaguri naționale românești la conferința de sâmbătă. Detalii, aici. 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ce face orice cerșetor? Se gudureste pe lângă oricine are potențial să-i dea ceva, orice… UE, SUA, s-au prins cu ce caracter au de-a face și nu-i mai aruncă niciun oscior. Ce face cerșetorul? Trage de cine se mai găsește, poate, poate, primește ceva.

    • Bolnavă creatură e acest Viktor Orban, cum a văzut că apune steaua lui Putler, a găsit imediat alt fund de lins.

  2. Înseamnă ca Rusia e pe ducă și trebuie sa își caute alt aliat domnul Orbán. Mult succes

  3. ei nefiind europeni, la origini, e normal sa glorifice china

  4. Incredibil ce idioțenii nemăsurabile poate debita omul ăsta. În primul rând China ar trebui să producă de vreo 5 ori mai mult decât produce acum ca să poți zice că i-a depășit pe americani. Căi depășește la pib total, păi îs mulți, da’ pib/capita e mai mic și decât în România. Cei mai mari producători de medicamente? Păi la câți sunt e și normal să fie cei mai mari producători de medicamente. Da’ cât produc pentru alții? Surpriză … ia uite cei mai mari exportatori de medicamente, în ordine: Statele Unite, Germania, Belgia, Elveția, Irlanda. China nu se află nici măcar între primi 10. Cei mai mari producători de mașini? Și cine vrea jegurile lor de mașini? Produc pentru ei și mai nou le dau la greu și la uitații ăia de ruși. Ca exportator e deabia pe locul 4, după Germania, SUA și Japonia. Produc mult, în primul rând pentru piața internă, că-s mulți, și produc prost, calitate de tot rahatul. Să nu mai vorbim de faptul că grosul producției e marfă cu valoare adăugată mică, bazată pe manoperă ieftină. Ca să nu mai vorbim de faptul că dezvoltarea masivă din vreo ultimii 10 ani s-a datorat în special unei oarecare deschideri spre occident, și au investit acolo o grămadă de firme occidentale, firma care încep, încet încet, să-și cam ia tălpășița de acolo, ca și din Rusia. Să vedem economia Chinei peste vreo 10 ani. Orbane, vezi-ți de economia Ungariei nu de-a Chinei, că azi mâine rămâi la coada clasamentului.

    • nota 10…

    • În ce privește China, sunt de acord cu tine, e un balon umflat iar Orban știe asta dar are nevoie de banii ălora cât timp țeava de la UE s-a blocat. În rest, economia Ungariei mi se pare mult mai stabila decât a României în condițiile în care primesc 0 euro de la UE. Pentru cine nu știe, Ungaria exporta cam de 2 ori/loc fata de România și produse mult mai complexe