”God Save The Queen!” – strigă militarii ucraineni când nimicesc tancuri rusești cu proiectile de fabricație britanică/ Ce este “arma minune” NLAW?
Mii de arme antitanc ușoare anglo-suedeze de ultimă generație (NLAW) au „intrat în țară” de la începutul anului, a relatat The Daily Telegraph, citat de publicația The Week, „jucând un rol decisiv în paralizarea invaziei rusești”.
NLAW-urile au avut un asemenea impact încât „armele au dobândit un statut de cult” în rândul apărătorilor Ucrainei, a adăugat ziarul, „imaginile care înfățișează sfinți legănând lansatoarele de rachete” fiind „împărtășite pe scară largă pe rețelele de socializare” de către civili și trupe.
Aproximativ 2.000 de NLAW au fost „furnizate de britanici înainte de război, în ianuarie”, a relatat Insider, și au fost utilizate pe scară largă în timpul „contraatacurilor și ambuscadelor din suburbiile Kievului asupra coloanelor blindate rusești”.
De asemenea, armata britanică „a trimis instructori pentru a-i pregăti pe ucraineni pentru utilizarea lor”, a precizat site-ul de știri, iar trupele de pe linia frontului „laudă armele britanice”.
Un luptător, aflat lângă un vehicul rusesc distrus, a declarat pentru The Telegraph: „L-am lovit datorită cadourilor primite de la Majestatea Sa Regina. Dați-ne mai multe jucării ca acestea și vor fi mai multe tancuri distruse”.
Un al doilea soldat a adăugat că „frumosul” NLAW din mâinile sale a distrus multe tancuri și vehicule rusești, spunând: „Nu, nu am mai văzut niciodată un NLAW: „Vreau să le mulțumesc mult camarazilor noștri britanici care ne ajută”, în timp ce ținea lansatorul gol deasupra capului.
James Dwyer, expert în apărarea împotriva rachetelor balistice de la Universitatea din Tasmania, a declarat că furnizarea de arme antitanc Ucrainei „a permis armatei ucrainene să se stabilizeze și să blocheze avansul rusesc, cu un cost semnificativ pentru Rusia”.
Scriind pe The Conversation, el a spus că „cel mai mare avantaj al rachetelor antitanc este raza lor de acțiune și ușurința de utilizare”. NLAW-urile sunt „relativ ușoare”, pot fi folosite de un singur militar și „necesită o pregătire (relativ) minimă pentru a fi manevrate”.
Dwyer a adăugat: „Relatările indică faptul că rușii au suferit pierderi grele împotriva armamentului antitanc, până la punctul în care am văzut pe internet imagini și videoclipuri care arată soldați ruși punând ecrane de plasă și cuști improvizate peste tancurile lor”.
Aceste ecrane „nu vor face mare lucru pentru a minimiza impactul unei rachete, dar demonstrează că soldații ruși se tem de amenințarea pe care o reprezintă rachetele”.
Armele au fost dezvoltate de grupul suedez Saab și construite la Belfast pentru armata britanică. Producția lor a costat aproximativ 20.000 de lire sterline bucata și ele „cântăresc la jumătate față de verii lor americani mult lăudați, Javelins”, potrivit The Telegraph.
„Armele sunt concepute pentru a fi ultra versatile”, a adăugat ziarul, putând fi folosite în „spații închise din mediul urban”, dar fiind și „ideale pentru războiul de gherilă din mediul rural datorită mobilității lor”.
„Războiul din Ucraina testează această teorie, cu imagini fără precedent care apar de pe teren despre cât de mortale și eficiente sunt armele.”
Vorbind pentru Daily Mail, locotenent-colonelul Ihor Bezogluk a declarat că armele au fost nici mai mult nici mai puțin decât o „schimbare a jocului” în apărarea Ucrainei împotriva forței militare mult mai mari și mai bine echipate a Rusiei.
„Mulțumim Marii Britanii pentru că ne-a dat NLAW-urile. Orice lucru care ne poate ajuta să ne apărăm țara este foarte bine primit”, a declarat Bezogluk. „Aceste rachete au schimbat războiul pentru noi. Asta înseamnă că ne putem lupta cu rușii și nu contează câți sunt acum căci noi avem o modalitate de a le opri blindatele. Rușii nu ne mai pot speria cu mulțimea lor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii