G4Media.ro

Golful Guineea: Un petrolier danez a fost atacat de pirați în largul …

Captura Google Maps

Golful Guineea: Un petrolier danez a fost atacat de pirați în largul  portului Pointe-Noire

Un petrolier danez sub pavilion liberian a fost atacat de pirați în largul coastelor Congo-Brazzaville, în Golful Guineea, iar contactul este pierdut de trei zile cu echipajul format din 16 marinari, a anunțat marți proprietarul acestuia, citat de boursorama.com.

În timpul atacului, care a avut loc sâmbătă seara la 138 de mile marine la vest de portul Pointe-Noire, în apele internaționale, pirații au reușit să urce la bordul navei Monjasa Reformer și „întregul echipaj a căutat siguranță în ‘citadela'” (adăpost blindat, n.r.) navei, a precizat armatorul Monjasa.

De atunci nu a mai avut loc nicio comunicare cu marinarii navei de aprovizionare maritimă de 134 de metri lungime și 13.700 de tone, a precizat compania într-un comunicat.

Potrivit autorităților congoleze, trei bărbați au atacat nava, care se afla în zonă pentru a aproviziona navele cu combustibil.

Proprietarul navei a confirmat că nu mai are nicio veste de sâmbătă seara, fără a putea preciza dacă echipajul a fost luat ostatic sau nu.

„Comunicațiile sunt în prezent întrerupte și lucrăm cu autoritățile locale pentru a stabili comunicarea și a înțelege situația de la bord”, a precizat acesta.

Rută maritimă crucială

Contactat de AFP, armatorul, care are 568 de angajați în întreaga lume, a declarat că nu are alte informații de oferit, inclusiv naționalitatea marinarilor.

Potrivit presei daneze, aceștia nu sunt cetățeni ai țării nordice.

O „alertă de navă dispărută a fost emisă pentru ca navele care trec să ne anunțe dacă o întâlnesc”, a declarat pentru AFP Noel Choong, șeful centrului de raportare a pirateriei din Malaezia al Biroului Maritim Internațional (IMB).

O rută maritimă crucială care se învecinează cu țări bogate în petrol, Golful Guineea, care se întinde pe o distanță de 5.700 de kilometri între Senegal și Angola, este de mai mulți ani noul punct negru al pirateriei mondiale.

Însă atacurile au scăzut în ultima vreme datorită eforturilor comune ale țărilor de coastă și ale statelor europene.

Danemarca, o mare putere maritimă prin intermediul gigantului său Maersk, a trimis o fregată în toamna anului 2021. Misiunea a fost marcată de un schimb de focuri cu presupușii pirați care a costat viața a cinci dintre ei.

În 2022, doar aproximativ 20 de confruntări au fost înregistrate în Golful Guineea, potrivit Maritime Information Cooperation & Awareness Center, față de 52 în 2021 și 115 în 2020.

De la începutul anului, au fost raportate două atacuri în zonă, cel mai recent la 2 martie, potrivit IMB Piracy Reporting Centre.

Cele mai multe dintre atacurile din ultimii ani au fost efectuate de hoți nigerieni care atacă navele cu ambarcațiuni rapide.

Unii au capturat nave de pescuit mai mari pe care le folosesc ca bază pentru bărcile lor rapide pentru a face raiduri mai departe în largul mării.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează