G4Media.ro

Gonoreea devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice, avertizează autoritățile…

Sursa foto: Pexels

Gonoreea devine din ce în ce mai rezistentă la antibiotice, avertizează autoritățile sanitare din UE

Autoritățile sanitare din Europa au avertizat cu privire la o creștere a rezistenței la medicamente pentru gonoree, care ar putea limita opțiunile de tratament pentru această infecție. Gonoreea este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de o bacterie și adesea nu prezintă simptome. Dacă nu este tratată, aceasta poate provoca probleme grave, cum ar fi boala inflamatorie pelvină sau infertilitatea, transmite Euronews.

Într-un nou raport de supraveghere pentru anul 2022, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat că două variante ale acestei boli venerice au fost rezistente la antibioticul comun ceftriaxonă, care este utilizat pentru tratarea acesteia.

Aproape 4.400 de tulpini de gonoree din 23 de țări europene au fost supuse unui program de supraveghere în 2022.

Proporția de tulpini rezistente la un alt antibiotic, azitromicina, a crescut de la 14% în 2021 la aproape 26% în 2022.

Acest lucru ar putea complica opțiunile de tratament, deoarece acest medicament este utilizat de obicei alături de ceftriaxonă pentru tratarea gonoreei, a precizat agenția europeană.

Rezistența tulpinilor de gonoree la antibioticul ciprofloxacină a crescut, de asemenea, de la 63% în 2021 la 66% în 2022.

„Creșterea numărului de tulpini rezistente poate compromite eficacitatea opțiunilor de tratament existente, reprezentând o provocare semnificativă pentru sănătatea publică până când vor fi disponibile noi opțiuni terapeutice”, a declarat luni ECDC într-un comunicat.

„În timp ce rezistența la [antibioticul] cefixime rămâne scăzută la 0,3%, monitorizarea continuă este crucială, în special deoarece tulpinile gonococice rezistente la cefixime și ceftriaxonă se răspândesc la nivel internațional”, a adăugat agenția.

Creșterea post-pandemică a numărului de infecții cu transmitere sexuală 

Gonoreea a devenit din ce în ce mai rezistentă la medicamente la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mai multe țări au raportat un eșec de a vindeca boala doar cu ceftriaxonă sau cu acest antibiotic combinat cu altele, a precizat OMS.

ECDC a avertizat la începutul acestui an cu privire la creșterea îngrijorătoare a numărului de infecții cu transmitere sexuală (ITS) în Europa.

În 2022, în 28 de țări din UE/SEE s-au înregistrat peste 70.800 de cazuri de gonoree, ceea ce reprezintă o creștere de 48% față de anul precedent.

Cazurile de sifilis au crescut cu 34%, iar cele de chlamydia au crescut cu 16% în 2022 față de anul precedent.

Creșterea numărului de cazuri ar putea fi legată de schimbările de comportament sexual după pandemia COVID-19, au declarat experții în luna martie.

Mai puține teste și tratamente în timpul pandemiei ar fi putut, de asemenea, să ducă la o revenire, au adăugat ei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...