Google despăgubește utilizatorii magazinului de aplicații cu 700 de milioane de dolari: „Nicio altă autoritate antitrust din SUA nu a reușit încă să obțină despăgubiri de o asemenea amploare”
Google a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari și să permită o mai mare concurență în magazinul său de aplicații Play, potrivit termenilor unei înțelegeri antitrust cu statele americane și cu consumatorii, încheiată la un tribunal federal din San Francisco, scrie Reuters.
Google va plăti 630 de milioane de dolari într-un fond de decontare pentru consumatori și 70 de milioane de dolari într-un fond care va fi folosit de state, potrivit înțelegerii, care necesită încă aprobarea finală a unui judecător.
În înțelegere se precizează că consumatorii eligibili vor primi cel puțin 2 dolari și pot primi plăți suplimentare în funcție de cheltuielile efectuate pe Google Play între 16 august 2016 și 30 septembrie 2023.
Toate cele 50 de state, Districtul Columbia, Puerto Rico și Insulele Virgine, s-au alăturat înțelegerii.
Google a fost acuzată că a suprataxat consumatorii prin restricții ilegale privind distribuția aplicațiilor pe dispozitivele Android și prin comisioane inutile pentru tranzacțiile în aplicație. Google nu a recunoscut că a comis o infracțiune.
Reclamantul principal, Utah, și alte state au anunțat tranzacția în septembrie, dar termenii au fost ținuți confidențiali înainte de procesul conex al Google cu Epic Games, producătorul jocului „Fortnite”. Săptămâna trecută, un juriu federal californian a fost de acord cu Epic că anumite părți ale afacerii Google cu aplicații au fost anticoncurențiale.
Wilson White, vicepreședintele Google pentru afaceri guvernamentale și politici publice, a declarat într-o declarație că înțelegerea „se bazează pe alegerea și flexibilitatea Android, menține protecții puternice de securitate și păstrează capacitatea Google de a concura cu alți producători (de sisteme de operare) și de a investi în ecosistemul Android pentru utilizatori și dezvoltatori”.
Compania a precizat că extinde capacitatea dezvoltatorilor de aplicații și jocuri de a oferi consumatorilor o opțiune de facturare alternativă pentru achizițiile din aplicații, alături de sistemul de facturare Play. Google a declarat că a pilotat „choice billing” în SUA timp de mai bine de un an.
Ca parte a acordului, Google a declarat că va simplifica capacitatea utilizatorilor de a descărca aplicații direct de la dezvoltatori.
Avocații statelor au declarat în dosarul depus în instanță că termenii înțelegerii „vor oferi o ușurare semnificativă și de lungă durată pentru consumatorii din întreaga țară”. Au mai spus că „nicio altă autoritate antitrust din SUA nu a reușit încă să obțină despăgubiri de o asemenea amploare de la Google” sau de la o altă platformă digitală majoră.
Epic a intentat un proces pentru un ordin judecătoresc, dar nu și pentru despăgubiri bănești, iar anul viitor compania este așteptată să facă propria propunere judecătorului care audiază cazurile, judecătorul districtual american James Donato, cu privire la potențiale modificări ale magazinului Play al Google.
Într-o declarație, Corie Wright, șefa departamentului de politici publice al Epic, a declarat că înțelegerea statelor „nu a abordat esența comportamentului ilegal și anticoncurențial al Google”.
Wright a declarat că Epic va insista în următoarea fază a procesului său „pentru a deschide cu adevărat ecosistemul Android”.
Directorul executiv al Epic, Tim Sweeney, într-o postare pe platforma de socializare X, a declarat că statele ar fi putut obține o sumă mai mare de despăgubiri „dacă ar fi rămas în luptă cu câteva săptămâni mai mult”.
Google se confruntă cu alte procese care îi contestă practicile de căutare și de publicitate digitală. Aceasta a negat orice abatere în aceste cazuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank