G4Media.ro

Google îşi propune să lanseze aplicaţii comerciale de calcul cuantic în cinci…

Sursa foto: mundissima / Alamy / Profimedia

Google îşi propune să lanseze aplicaţii comerciale de calcul cuantic în cinci ani, devansând previziunile de 20 de ani ale Nvidia

Google intenţionează să lanseze aplicaţii comerciale bazate pe calcul cuantic în următorii cinci ani, a declarat pentru Reuters Hartmut Neven, liderul diviziei Google Quantum AI, contestând estimările Nvidia care prevăd o aşteptare de până la 20 de ani pentru această tehnologie, transmite Reuters, citată de News.ro.

„Suntem optimişti că, în cel mult cinci ani, vom vedea aplicaţii reale posibile doar pe computere cuantice”, a declarat Neven într-un comunicat.

Printre aplicaţiile vizate de Google se numără inovaţii în ştiinţa materialelor, precum dezvoltarea unor baterii mai performante pentru maşini electrice, crearea de noi medicamente şi descoperirea unor surse alternative de energie.

Declaraţia Google vine într-un moment în care există incertitudini privind momentul în care calculul cuantic va deveni practic utilizabil. Previziunile specialiştilor şi investitorilor variază între câţiva ani şi cel puţin două decenii.

Computerele cuantice sunt considerate o revoluţie tehnologică, având potenţialul de a fi de mii de ori mai puternice decât computerele tradiţionale. În timp ce computerele convenţionale procesează informaţia secvenţial, computerele cuantice folosesc qubiţi, care pot reprezenta mai multe valori simultan.

Statele şi marile corporaţii urmăresc îndeaproape progresele în domeniul calculului cuantic, având în vedere impactul potenţial asupra securităţii cibernetice, finanţelor şi sănătăţii.

Nvidia estimează un orizont de două decenii pentru aplicaţiile practice ale calculului cuantic.

Pe de altă parte, CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a declarat în cadrul târgului CES din Las Vegas, în ianuarie, că utilizările practice ale calculului cuantic sunt mult mai îndepărtate decât sugerează Google.

„Dacă am spune 15 ani, ar fi un termen optimist. Dacă am spune 30 de ani, ar fi prea pesimist. Dar dacă alegem 20 de ani, cred că mulţi dintre noi ar fi de acord cu această estimare”, a spus Huang.

Comentariile sale au dus la pierderea a aproximativ 8 miliarde de dolari din valoarea de piaţă a unor companii din sectorul calculului cuantic, care începuse să atragă atenţia investitorilor în decembrie, după ce Google anunţase un progres semnificativ în dezvoltarea de noi cipuri cuantice.

Google lucrează la programul său de calcul cuantic din 2012 şi a proiectat mai multe procesoare cuantice. Într-un experiment anterior, compania a demonstrat că a rezolvat o problemă de calcul în câteva minute, o sarcină care ar fi necesitat mai mult timp decât vârsta Universului dacă ar fi fost rezolvată de un computer clasic.

Miercuri, Google a anunţat o nouă etapă în direcţia aplicaţiilor comerciale de calcul cuantic. Într-un articol publicat în revista Nature, cercetătorii săi au detaliat o nouă metodă de simulare cuantică, un pas important în atingerea obiectivului Google de a aduce această tehnologie în utilizare practică în următorii cinci ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.