![](https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2025/02/131321-768x512.webp)
Google renunță la angajamentul de a nu utiliza inteligența artificială pentru arme și supraveghere în masă
Google a eliminat angajamentele-cheie din principiile sale privind inteligența artificială, care anterior excludeau implicarea tehnologiei în arme și aplicații de supraveghere, transmite CNBC. Versiunea anterioară a principiilor sale privind inteligența artificială prevedea în mod explicit că societatea nu va dezvolta „arme sau alte tehnologii al căror scop principal sau punere în aplicare este de a provoca sau de a facilita în mod direct vătămarea oamenilor” și nu se va angaja în „tehnologii care colectează sau utilizează informații pentru supraveghere, încălcând normele acceptate la nivel internațional”. Aceste declarații sunt acum absente de pe site-ul web al companiei dedicat principiilor AI.
Schimbarea reflectă ambițiile tot mai mari ale Google în domeniul inteligenței artificiale și implicarea sa crescândă în contracte guvernamentale. Într-o postare pe blog de marți, Demis Hassabis, CEO al Google DeepMind, a încadrat schimbarea în contextul competiției globale pentru supremația în inteligența artificială, declarând: „Are loc o competiție globală pentru conducerea inteligenței artificiale într-un peisaj geopolitic tot mai complex”. Mesajul sublinia că „democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea AI, ghidate de valori fundamentale precum libertatea, egalitatea și respectarea drepturilor omului”.
Noile principii privind inteligența artificială sugerează o abordare mai flexibilă, precizând că Google va „continua acolo unde considerăm că beneficiile globale probabile depășesc în mod substanțial riscurile și dezavantajele previzibile”. De asemenea, compania a menționat că se va alinia la „principiile larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului”.
Google a stabilit inițial principiile sale privind inteligența artificială în 2018, după reacțiile angajaților la implicarea sa în Project Maven, un proiect guvernamental de inteligență artificială care analiza imagini filmate de drone. Mii de angajați au semnat o petiție, iar zeci au demisionat în semn de protest. Ulterior, compania s-a retras de la licitația pentru un contract cloud de 10 miliarde de dolari al Pentagonului, citând neconcordanța cu principiile sale privind inteligența artificială.
Cu toate acestea, sub conducerea directorului general Sundar Pichai, Google a urmărit agresiv contracte cu guvernul federal, inclusiv Proiectul Nimbus, un contract de cloud computing de 1,2 miliarde de dolari cu Israelul. Rapoartele interne au dezvăluit îngrijorări cu privire la faptul că Nimbus ar putea facilita încălcarea drepturilor omului, deși directorii au negat că ar încălca principiile Google privind inteligența artificială. Protestele împotriva Nimbus au dus la concedierea a peste 50 de angajați.
Eliminarea acestor restricții privind inteligența artificială vine pe fondul tensiunilor tot mai mari din cadrul forței de muncă a Google. Sute de angajați au protestat în San Francisco împotriva colaborării companiei cu guvernul israelian. Între timp, Google a înăsprit restricțiile interne privind discuțiile despre conflictele geopolitice, inclusiv războaiele și disputele teritoriale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.