G4Media.ro

Google testează tehnologia de recunoaștere facială pentru securitatea clădirilor de birouri, începând…

Sursa foto: Photo 316676151 © Alex Kane | Dreamstime.com

Google testează tehnologia de recunoaștere facială pentru securitatea clădirilor de birouri, începând cu un sediu Alphabet din SUA

Google testează tehnologia de recunoaștere facială pentru securitatea birourilor „pentru a ajuta la prevenirea accesului persoanelor neautorizate în campusurile noastre”, conform unei descrieri a programului care a fost văzută de CNBC.

Testul inițial are loc la unul dintre sediile Alphabet din Kirkland, Washington, o suburbie a orașului Seattle, se arată în document. Camerele de securitate din interior au colectat date faciale și le-au comparat cu imaginile stocate de pe ecusoanele angajaților, pentru a determina dacă există persoane neautorizate în incintă.

Echipa Google Security and Resilience Services (GSRS) va utiliza datele pentru a ajuta la identificarea persoanelor „care pot reprezenta un risc de securitate pentru produsele sau locațiile Google destinate persoanelor”, se arată în document.

„Există protocoale în vigoare pentru identificarea, raportarea și posibila îndepărtare a persoanelor neautorizate cunoscute pentru a menține siguranța și securitatea oamenilor și spațiilor noastre”, se arată în document.

La locul de testare din Kirkland, persoanele care intră în clădire nu vor putea renunța la controlul facial. Cu toate acestea, documentul spune că datele sunt „strict pentru utilizare imediată și nu sunt stocate” și că angajații pot renunța la stocarea imaginilor lor de identificare prin completarea unui formular. Google a declarat pentru CNBC că, deși fotografiile de pe ecusoanele de identificare au făcut parte din test, acestea nu vor mai fi utilizate în viitor.

„Timp de mulți ani, echipa noastră de securitate a testat și a implementat noi sisteme și protecții pentru a ne ajuta să ne menținem oamenii și spațiile cât mai sigure posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al Google într-un e-mail.

Google s-a confruntat cu cel puțin un incident violent notabil în trecut. În 2018, o femeie a deschis focul la biroul YouTube din San Bruno, California, rănind trei persoane. Trăgătoarea ar fi vizat YouTube pentru că „ura” compania întrucât i-a blocat videoclipurile.

Testul Kirkland are loc într-un moment sensibil pentru Google, care se află în centrul boom-ului inteligenței artificiale și adaugă rapid inteligența artificială în portofoliul său de produse și servicii. Tehnologia de recunoaștere facială este deosebit de controversată din cauza preocupărilor legate de confidențialitate în ceea ce privește supravegherea.

În 2021, Google a propus noi modificări de securitate, inclusiv garduri în jurul unor părți ale sediului său din Mountain View, California, mai ales că planurile sale de construcție includeau spații publice și comerciale. Mai recent, directorii companiei au invocat motive de securitate pentru a tăia accesul angajaților după o serie de concedieri și proteste din ultimul an.

La începutul anului 2023, compania a anunțat că intenționează să elimine aproximativ 12.000 de locuri de muncă, adică 6% din forța sa de muncă, ca răspuns la o scădere a pieței de publicitate online și la o încetinire economică mai amplă. Google a concediat mai mulți angajați recent, mutând unele funcții de inginerie în India și Mexic.

În aprilie, în cadrul unui incident extrem de mediatizat, Google a concediat peste 50 de angajați după o serie de proteste legate de condițiile de muncă din cadrul companiei și împotriva Proiectului Nimbus, contractul de cloud și AI al Google cu guvernul și armata israeliană. Angajații au organizat un protest de tip sit-in la birourile din New York și la birourile din Sunnyvale.

Chris Rackow, vicepreședintele Google pentru securitate globală, a declarat angajaților în cadrul unei reuniuni a tuturor angajaților de luna trecută că „utilizarea extensivă a tuturor înregistrărilor camerelor noastre video” a ajutat la identificarea angajaților care, potrivit companiei, au fost perturbatori în timpul protestelor și care i-au făcut pe colegii lor să se simtă amenințați și nesiguri, conform înregistrării audio a reuniunii obținute de CNBC.

Tehnologia de recunoaștere facială a devenit un subiect important pentru legislatori în 2020, ca urmare a presiunii exercitate de apărătorii drepturilor civile și a protestelor naționale declanșate de uciderea lui George Floyd. Amazon, Microsoft și IBM au impus restricții privind vânzarea tehnologiei lor către poliție.

În anul următor, Amazon a fost chestionată de senatorii americani cu privire la utilizarea de către aceasta a supravegherii angajaților, după ce compania a instalat camere dotate cu inteligență artificială în dubele de livrare. În aprilie, lucrătorii din depozite au dat în judecată Amazon, susținând că societatea a colectat ilegal date biometrice care includeau scanări ale feței. Iar la sfârșitul anului trecut, Comisia Federală pentru Comerț a propus interzicerea utilizării de către Rite Aid a software-ului de recunoaștere facială în farmaciile sale timp de cinci ani pentru a soluționa acuzațiile de utilizare necorespunzătoare a tehnologiei pentru identificarea hoților din magazine.

Securitatea este un efort costisitor pentru Google, nu numai în clădirile de birouri și în împrejurimile acestora, ci și până la nivelurile superioare ale companiei. În 2023, securitatea personală a directorului general Sundar Pichai a costat compania 6,8 milioane de dolari, în creștere de la 5,9 milioane de dolari cu un an mai devreme, conform documentelor de reglementare.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...