Google va actualiza aplicația Maps pentru a împiedica autoritățile să acceseze datele din istoricul locației/ Datele nu vor mai fie stocate în Cloud, ci doar pe telefoanele utilizatorilor
Google va stoca în curând istoricul de localizare al utilizatorilor de Maps la nivel local, pe dispozitivele lor, în loc să îl stocheze în cloud, o schimbare importantă care va îngreuna accesul autorităților de aplicare a legii la aceste date, scrie The Verge.
Controversatele „mandate geofence” permit organelor de aplicare a legii să adune datele companiilor de tehnologie despre telefoanele mobile care au trecut printr-o anumită zonă într-o anumită perioadă de timp. De exemplu, FBI a folosit mandatul pentru a colecta informații despre un protest Black Lives Matters din Seattle, ca parte a unei anchete privind o tentativă de incendiere.
Având în vedere preocupările legate de confidențialitate și potențialul ca mandatele de geofence să transforme orice persoană aflată la locul unei presupuse infracțiuni într-un potențial suspect, Google se confruntă de ani de zile cu presiuni pentru a schimba modul în care stochează istoricul de localizare al utilizatorilor. Prin această actualizare a Maps, care se așteaptă să fie lansată pe parcursul anului viitor, gigantul tehnologic pare să facă în sfârșit ceva în această privință.
„Google a făcut această mutare pentru a pune capăt în mod explicit acestor căutări de localizare de tip dragnet”, relatează Forbes, citând un angajat Google „care nu a fost autorizat să vorbească public”.
„Lucrăm mereu la modalități de a le oferi oamenilor mai mult control asupra datelor lor”, a declarat Marlo McGriff, director de produs la Google Maps, într-o declarație trimisă prin e-mail către The Verge. Google a anunțat schimbările într-o postare pe blog săptămâna aceasta.
Schimbarea se aplică funcției Timeline din Maps, care reține locațiile în care utilizatorii au fost anterior. Istoricul locației este dezactivat în mod implicit, dar pentru utilizatorii care optează pentru activarea acestuia, Google a stocat de obicei aceste informații în cloud. Acest lucru a făcut posibilă solicitarea datelor de către forțele de ordine prin intermediul mandatelor de geofence. Acum că istoricul locației va fi stocat în dispozitivele utilizatorilor, Google nu va mai avea la îndemână aceste date agregate pentru a le preda poliției sau FBI-ului.
Google spune că utilizatorii vor primi o notificare pe contul lor atunci când actualizarea se va aplica contului lor. Schimbarea va avea loc treptat, pe parcursul anului viitor, atât în versiunea Android, cât și în cea iOS a aplicației Google Maps. De asemenea, compania modifică setările de ștergere automată, care anterior erau setate în mod implicit la 18 luni. Odată cu această actualizare, ștergerea automată va fi setată în mod implicit la trei luni. Pentru cei care doresc să își păstreze datele de localizare atunci când primesc un telefon nou, deoarece acestea vor fi salvate local, pot face o copie de rezervă în cloud, iar Google le va cripta automat.
Deși orice companie tehnologică ar putea fi nevoită să se conformeze unui mandat de geofence, Forbes scrie că majoritatea acestor mandate vizează Google. Democrații au trimis anul trecut o scrisoare directorului general al Google, Sundar Pichai, în care îi cereau companiei să „înceteze să mai colecteze și să păstreze în mod inutil datele de localizare ale clienților”, făcând referire în mod specific la 11.554 de mandate de geofence pe care Google le-a primit în 2020. La acea vreme, ei erau îngrijorați că mandatele ar putea fi folosite pentru a viza persoanele care vizitează clinicile de avort pe fondul unei măsuri legale de a pune capăt procedurii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank