G4Media.ro

GRAFIC Cum a evoluat pe zile numărul de infectări în paralel cu…

GRAFIC Cum a evoluat pe zile numărul de infectări în paralel cu numărul de teste din 23 martie până azi? Momentul în care graficele se comportă ciudat

G4Media.ro a realizat un grafic, pe zile, cu numărul de teste realizate raportat la numărul de noi cazuri de infectare, începând cu data de 23 martie.

La începutul pandemiei, pe data de 23 martie, România realiza 1256 de teste, numărul cazurilor de infectare raportate în aceeași zi fiind de 143.

Peste o săptămână, pe data de 30 martie, numărul de teste a crescut semnificativ, ajungând la 3174. Tot atunci s-a înregistrat un vârf de noi cazuri, fiind raportate 443 într-o singură zi.

Pe data de 11 aprilie, când România a ajuns să facă 3842 de teste, au fost raportate și un număr record de cazuri noi de infectare raportate într-o singură zi: 523.

 

De acum încolo, chiar dacă numărul de teste a crescut considerabil, numărul de cazuri noi raportate nu crește la fel de mult, așa cum s-a întâmplat în ultima săptămână din luna martie și în primele două săptămâni ale lunii aprilie.

De pildă, pe data de 23 aprilie s-au realizat 6979 de teste dar s-au raportat 386 de cazuri noi de infectare. Cu o zi înainte, pe 22 aprilie, s-au efectuat mai puține teste, 4805, dar numărul de cazuri noi a fost în mod paradoxal mai mare: 468.

De notat că Guvernul Orban a fost criticat în tot acest interval că raportează un număr mic de cazuri în comparație cu alte țări deoarece în România se fac relativ puține teste.

De aici încolo nu mai găsim o corespondență între numărul de teste și numărul de cazuri noi raportate, așa cum s-a întâmplat în primele trei săptămâni de după 23 martie.

De exemplu, pe data de 26 aprilie, în România se fac 9873 teste și sunt raportate 401 noi cazuri de infectare.

Deși numărul testelor atinge un record trei zile mai târziu, pe 29 aprilie, când se realizează 16.684 teste, se raportează doar 362 cazuri noi de infectare.

De menționat că pe data de 28 aprilie, deci cu o zi înainte de cifra record de testări însoțită de o cifră suspect de mică de cazuri noi, președintele Klaus Iohannis prezenta la Cotroceni un grafic triumfalist.

Din tabelul care înfățișa numărul de cazuri de infectare raportat la milionul de locuitori rezulta că România stă foarte bine în comparație cu alte țări europene.

Din graficul președintelui a lipsit însă numărul de testări realizat de România, de trei-patru ori mai mic decât testele realizate în țările cu care s-a comparat președintele Iohannis.

De aici încolo graficele nu mai evoluează simetric.

Pe data de 3 Mai, deși se fac doar 4968 teste, sunt raportate 431 cazuri de infectare.

Pe data de 6 Mai se fac 11297 teste, dar sunt raportate doar 270 cazuri noi de infectare.

Pe data de 7 Mai se fac 9474 teste,  sunt raportate 392 cazuri.

Pe data de 10 mai se fac 8693 teste, sunt raportate mult mai puține cazuri de infectare, doar 231.

Pe data de 11 mai se fac 5470 teste, se raporteaza cam tot ateaa cazuri noi de infectare, 226.

În tot cazul, se poate constata că în ultimele două zile, numărul de teste realizate este la jumătatea capacitatății de testare anunțată oficial de autoritățile de România, adică undeva la peste 10 mii de teste pe zi.

De subliniat că în afară de ziua de 29 aprilie, când s-a realizat un număr record de teste, peste 16 mii ( a doua zi după criticile aduse președintelui că n-a raportat și numărul mic de teste), România nu a mai atins niciodata acel prag de testare.

Notă: Nu se cunoaște cu precizie numărul exact de teste realizate pentru o singură persoană. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că pentru o singură persoană se pot realiza două, trei sau chiar mai multe teste. 

Mai există și problema raportărilor false, cum s-a întâmplat la Suceava. Nu e clar dacă sunt cazuri izolate sau este vorba de un fenomen amploare care ar putea altera acuratețea raportării. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Atata timp cat variaza si numarul imbolnavitilor, si numarul testelor facute zilnic, raportul teste/imbolnaviti nu ne spune prea multe. Mai bine faceti invers, numarul de imbolnaviti per 1000 de teste sau ceva de genul, ca sa ne facem o imagine mai clara.

  2. Initial, in martie, se testau mai mult pacienti noi, pentru a vedea daca au COVID si in principiu intre numarul de teste si numarul de teste pozitive putea sa existe o corelatie. Pe urma, cu trecerea timpului, incep sa se testeze si foarte multi pacienti, pentru a se vedea daca s-au vindecat. Deci sunt minim 3 teste pentru 1 pacient: primul, care confirma imbolnavirea, si apoi inca minim 2 care confirma insanatosirea. Dar, dupa cum ati citit, sunt pacienti care nu ajung usor la 2 teste negative, desi sunt asimptomatici sau par sanatosi. Deci pentru ei se realizeaza mai multe teste pana sa se ajunga la 2 consecutive negative. Nu prea cred ca poate sa existe o corelatie intre numarul de teste si numarul de imbolnaviri, acum, dupa o lunga perioada de izolare.

    • Numarul total de teste raportate ar trebui defalcat in: teste facute la persoane nu au mai fost testate pana acum (impreuna cu numarul de cazuri pozitive aferente lor), teste facute la actualii pacienti.

  3. Ziaristul lui peste prajit! In ziua cand s-au facut peste 16.000 teste , s-a anuntat clar ca o parte au fost raportari din zilele anterioare . Nici acum nu putem face 16.000 teste pe zi , capacitatea e de vreo 12.000.

    https://www.g4media.ro/ultima-ora-aproape-12-000-de-cazuri-de-coronavirus-in-total-in-romania-dintre-care-362-depistate-in-ultimele-24-de-ore-din-peste-16-000-de-teste.html

  4. Poate ca nu e asa ciudat ca sint mai putini infectati la numarul de teste.
    Sa nu uitam ca din ce in ce mai multe persoane sint raportate vindecate, iar acele persoane sint si ele testate, unele de mai mult de 2 ori. Deci avem un numar mai mare de teste efectuate pe persoane sanatoase.
    Si mai cred ca putem sa vedem o tendinta pozitiva intr-un numar relativ ridicat de teste si putine cazuri de imbolnaviri.

  5. Ce e ciudat pentru mine la grafic, sunt virgulele de la numarul de teste! Ce cauta virgulele alea acolo?