G4Media.ro

GRAFICE Douăzeci de județe au mortalitatea din cauza Covid peste media națională.…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

GRAFICE Douăzeci de județe au mortalitatea din cauza Covid peste media națională. În Hunedoara, mortalitatea este mai mare decât în orice altă țară din Spațiul economic european, potrivit statisticianului Valentin Pârvu

Douăzeci de județe au mortalitatea din cauza Covid peste media națională, iar în județul Hunedoara este mai mare decât în orice altă țară din Spațiul economic european. De altfel, zece județe din România au o rată a mortalității mai mare decât cea înregistrată în Italia, unde dintre cele mai afectate țări de pandemie din Europa, arată statisticianul Valentin Pârvu.

Acesta a realizat o analiză a mortalității Covid pe județe în România. A trebuit să caute date pe site-urile prefecturilor, pe paginile de Facebook și în presa locală, pentru că nu există o raportare unitară a acestora. Prefecturile publică zilnic comunicate cu noile date legate de pandemie, însă fiecare prezintă public un set de informații, care diferă de la o instituție la alta. În plus, nici INSP sau Grupul de comunicare strategică nu au în buletine informații detaliate pe județe, dincolo de cazurile noi și rata de incidență.

„Din motive de neînțeles, INSP nu mai raportează decesele pe județ începând cu raportul din 20 Octombrie. Unele prefecturi raportează decesele, dar sistemul nu este centralizat și uniform”, menționează Valetin Pârvu într-o analiză publicată pe Graphs.ro.

În opinia sa, rata mortalității (la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile) reprezintă un indicator care ar trebui luat în considerare alături de rata de incidență, dar și de nivelul de saturație al sistemului sanitar local, pentru a identifica zonele unde impactul epidemiei e mare și sunt necesare măsuri suplimentare.

În prezent, cu o rată a mortalității în jur de 11,5 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, România se situează pe locul 19 din 31 de țări care raportează date la ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor). Lichtenstein și Bulgaria sunt pe primele locuri, cu o rată de 20-25, însă unele județe din România sunt chiar și peste acest nivel.

Cele mai mari rate ale mortalității se înregistrează în Hunedoara, Sibiu și Argeș. Dacă în județul Sibiu și rata de infectare este ridicată, în Hunedoara rata de infectare se situează sub 4 la 1000 de locuitori, iar în Argeș este puțin peste 5. Valentin Pârvu precizează că această situație poate fi cauzată de: testarea redusă a populatiei, capacitatea redusă de tratament a sistemului sanitar, factori de risc în mediu și populație (obezitate, boli pulmonare și coardiovasculare, vârstă înaintată, poluare excesivă).

Mortalitatea în județele în care au fost disponibile date, valabile pentru 29 noiembrie:

„Din cele 20 judete cu mortalitatea peste media nationala (Hunedoara, Sibiu, Arges, Bistrita Nasaud, Constanta, Brasov, Mures, Arad, Caras Severin, Braila, Alba, Salaj, Bihor, Prahova, Harghita, Calarasi, Timis, Maramures, Dambovita, Gorj), unele judete nu se gasesc inca pe un trend descendent. Brasov, Braila, Caras Severin, Constanta, Gorj, Hunedoara, Maramures se afla fie pe un trend stabil, fie pe un trend crescator; Constanta si Maramures au luat anumite masuri de carantina conform datelor centralizate de geospatial in ultimele 2 saptamani, dar celelalte judete nu au luat inca astfel de masuri. Arges se afla de asemenea la o mortalitate ridicata (23.6) si a inceput recent un trend descendent; daca acest trend nu se confirma, masuri suplimentare ar trebui luate”, notează Valentin Pârvu.

Acesta precizează că, în general, se poate observa o corelatie relativ slaba intre incidenta raportata in perioada 25 Octombrie – 15 Noiembrie si mortalitatea raportata in ultimele 2 saptamani din Noiembrie. Marile centre universitare (Bucuresti/Ilfov, Cluj, Iasi) nu au fost incluse în analiză fiindca se poate observa o mortalitate redusa, așa cum era de așteptat, iar județele Vâlcea si Covasna au de asemenea valori mai mici ale mortalitatii raportat la incidenta.

Foto sus: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Așa ceva n-am pomenit, cum să nu-i intereseze pe guvernanții noștri statistica defalcată pe județe, pe spital, etc, păi atunci cum urmăresc unde sunt probleme mai mari decât media astfel încât să ia măsuri? Sau ei au statistica defalcată, dar nu vor ca și noi să știm? Ambele variante sunt grave.

  2. Ce se intampla in judetul HUNEDOARA e strigator la cer!!!
    Judetul este sufocat de coruptia generata de mafia politico-administrativa care a capusat toate unitatile medicale din judet. Este singurul judet din Ardeal in care PSD a ramas la butoane cu ajutorul PNL, datorita increngaturilor dintre unii lideri PSD si PNL.
    De ani de zile au fost trimise sesizari peste tot, teancuri de dovezi stau in sertarele factorilor de decizie, despre distrugerea sistemului medical hunedorean, nimeni nu a facut nimic!
    Se moare pe capete, autoritatile acopera mizeria sub pres!!!

  3. Încă un fel de a vedea cele două (sau trei) Românii.

    • Evident, statisticile la nivel de țară sunt doar atât, niște „statistici”. Ca să înțelegi ce se întâmplă, cifrele trebuie studiate pe grupuri, în funcție de cum interacționează oamenii.l…cartiere, vârste, sex, orașe, zone, să spunem „județe” etc. Atunci poți folosi statistica să iei măsuri. Cifrele la nivel de țară nsunt garbage, nu ajută la nimic.