Grecia a aprobat oficial oferta de cumpărare a 20 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite/ Livrările vor începe în 2028
Grecia a aprobat oficial o ofertă de a cumpăra 20 de avioane de luptă F-35 Joint Strike Fighters din Statele Unite, ca parte a unei revizuiri majore a apărării, au declarat joi oficialii guvernamentali, transmite Associated Press.
„Scrisoarea de acceptare pentru F-35 a fost semnată și trimisă Statelor Unite”, a declarat ministrul Apărării, Nikos Dendias, în timp ce vizita o bază aeriană militară de lângă Atena.
Achiziția, a spus el, va crea „o prezență puternică de descurajare în regiunea noastră”.
Livrarea avioanelor de a cincea generație produse de Lockheed Martin este prevăzută să înceapă în 2028, în timp ce Grecia păstrează opțiunea de a achiziționa 20 de avioane F-35 suplimentare, ca parte a unui contract în valoare de 8,6 miliarde de dolari.
Achiziționarea primelor 20 de avioane împreună cu sprijinul suplimentar va costa aproximativ 3,5 miliarde de dolari, au declarat oficialii greci.
Grecia își revizuiește armata în cadrul unui program care durează de un deceniu, ca urmare a unei crize financiare prelungite și a tensiunilor continue cu Turcia, țară vecină și aliat NATO, în special din cauza unei dispute privind granițele maritime.
Turcia a fost exclusă din programul F-35 în urmă cu cinci ani din cauza deciziei sale de a cumpăra sistemul de rachete sol-aer S-400 de producție rusească, o decizie considerată în Statele Unite drept un compromis pentru securitatea NATO.
La Atena, purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, a descris actuala campanie de modernizare militară drept cea mai importantă din „multe decenii”.
„Vom continua să implementăm acest program major, echipând țara noastră și blindându-i apărarea”, a declarat Marinakis.
Atena a căutat un avantaj în aer de la excluderea Turciei de la achizițiile de F-35 și a achiziționat, de asemenea, avioane de luptă avansate Rafale de producție franceză. Livrările către forțele aeriene grecești au început în 2021, începând cu avioane folosite anterior de armata Franței, care vor fi completate de noi aeronave construite de antreprenorul francez de apărare Dassault Aviation.
Bridget Lauderdale, vicepreședinte Lockheed Martin și director general al programului F-35, a descris aeronavele ca fiind ideale pentru „consolidarea suveranității Greciei și a capacității operaționale cu aliații”. „Este o onoare pentru noi să continuăm relația (noastră), deoarece Grecia devine cea de-a 19-a națiune care se alătură programului F-35”, a spus ea.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat în ianuarie vânzarea care ar putea totaliza în cele din urmă 40 de aeronave F-35, împreună cu 42 de motoare, precum și servicii și echipamente, inclusiv dispozitive de comunicații securizate, sisteme de război electronic, instruire, logistică și sprijin pentru întreținere. Membrii actuali ai programului F-35, fie ca participanți, fie prin vânzări militare, sunt: Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Țările de Jos, Canada, Australia, Danemarca, Norvegia, Israel, Japonia, Coreea, Belgia, Polonia, Singapore, Finlanda, Elveția, Germania și Republica Cehă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank