G4Media.ro

Grecia a promis că va continua lupta pentru recunoașterea de către comunitatea…

Foto: Wikipedia

Grecia a promis că va continua lupta pentru recunoașterea de către comunitatea internațională a “genocidului pontic” (1916 – 1923) pentru care acuză Turcia

„Anul acesta comemorăm Genocidul grecilor din Pont și Asia Mică, care au fost persecutați și anihilați. În timp ce cei care au scăpat și-au părăsit casele strămoșești pentru a renaște în patria mamă. Păstrând mereu vie istoria și tradiția lor. Lupta pentru recunoașterea internațională a Genocidului continuă. Până când Ziua Amintirii va deveni Ziua Revendicării”, a declarat prim ministrul Greciei, Kyriacos Mitsotakis citat de Greek Reporter.

Președinta Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, a subliniat că recunoașterea crimelor împotriva umanității este importantă pentru a preveni repetarea lor în viitor.

„Astăzi, în ziua de comemorare a genocidului grecilor pontici, gândurile noastre, ale tuturor, se îndreaptă spre sutele de mii de nevinovați care, în urmă cu 104 ani, au fost exterminați sau strămutați cu forța din casele lor ancestrale. În același timp, reflectăm cu recunoștință la rolul important jucat în dezvoltarea patriei noastre și în bogăția identității noastre culturale de către aceia dintre ponticii dezrădăcinați care au reușit să scape de persecuțiile Imperiului Otoman și să se refugieze în țara noastră. Aniversarea de astăzi reamintește comunității internaționale importanța, pentru coexistența pașnică a popoarelor, a recunoașterii crimelor împotriva umanității, pentru a preveni repetarea lor în viitor”, a declarat președinta Sakellaropolou.

Declarații similare au fost făcute vineri de politicieni și miniștri din opoziție.

Liderul principalului partid de opoziție SYRIZA (stânga radicală), Alexis Tsipras, a declarat că partidul său va milita pentru înființarea unei comisii permanente în parlament, care va avea sarcina de a promova recunoașterea internațională a genocidului elenismului.

De asemenea, el a făcut apel la protejarea monumentelor creștine din Turcia.

Grecia marchează ziua de 19 mai drept Ziua de comemorare a genocidului pontic, pentru a onora memoria celor aproximativ 353.000 de greci pontici exterminați, potrivit Atenei, de către Noii Turci și Imperiul Otoman între 1916 și 1923.

Turcia a respins apelurile pentru recunoașterea Genocidului Pontic, afirmând că politicienii și grupurile grecești ridică „pretenții imaginare care vizează istoria noastră”.

„19 mai 1919 este o dată binecuvântată, când o națiune și-a început lupta pentru supraviețuire sub conducerea marelui nostru lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce. Această luptă de eliberare unică și-a făcut loc în istorie ca o lecție pe care Grecia, care a încercat să invadeze Anatolia cu sprijinul puterilor imperialiste din acea perioadă, nu ar trebui să o uite niciodată”, a declarat Ministerul turc de Externe.

Ankara consideră că este un „efort zadarnic” să vizeze această zi specială, care reprezintă începutul Războiului de Independență al Turciei, prin „revendicările Pontus nefondate ale unor grupuri radicale” împotriva istoriei Turciei, a adăugat ministerul.

În Grecia au loc duminică alegeri parlamentare în care partidul Noua Democrație (centru dreapta), al premierului Mitsotakis are un avans de 5 – 6% față de SYRIZA, dar cu șanse reduse se a obține singur o majoritate absolută având sistemul electoral proporțional integral.

În Turcia are loc pe 28 mai al doilea tur al alegerilor prezidențiale între președintele islamist Recep Tayyip Erdogan, sprijinit de aliații săi ultra-naționaliști, care a obținut 49,52%, și candidatul opoziției Kemal Kilicdaroglu (secular și social democrat), care a înregistrat 44.88% în turul 1.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Primii persecutati au fost arnenui,, de fapt a fosr genocid in estul Turciei in 1914. Apoi au fost grecii din Smirna ( actualul Izmir ) si de asemenea din Pont la sfarsitul Prinukui Razboi Mondial.
    De anii buni pe lista rurcikor sunt kurzii, care sunt vanari nu numai in Rurcia dar si in Siria si chiar Irak cand a fost oisibil.