Grecia, care găzduiește cartierul general al operațiunii UE de protejare a navelor împotriva atacurilor Houthi în Marea Roșie, speră să joace un rol mai central în asigurarea securității UE, a declarat ministrul apărării
„Trebuie să fim capabili să ne apărăm singuri”, a declarat ministrul elen al Apărării, Nikos Dendias, pentru Reuters, adăugând că Uniunea Europeană ar putea realiza acest lucru în cooperare cu NATO și cu alți aliați. „Ceea ce încercăm să facem este să avem o industrie de apărare autohtonă în Grecia și în Europa, care ar putea să deservească nevoile Uniunii Europene.”
Misiunea navală a UE în Marea Roșie, denumită „Aspides”, care în greacă înseamnă „scuturi”, a fost lansată luna trecută pentru a proteja navele de atacurile militanților Houthi, aliniați de Iran, care susțin grupul militant palestinian Hamas în războiul său cu Israelul.
Aflată la răscrucea dintre Asia, Africa și Europa, Grecia controlează cea mai mare flotă comercială din lume, iar atacurile împotriva navelor sale s-au înmulțit. În cel mai mare port al Greciei, Pireu, comerțul a scăzut cu 40%.
Fregata grecească Hydra a navigat săptămâna trecută spre Marea Roșie, în contextul în care țara a preluat comanda misiunii UE, al cărei sediu va fi în orașul Larissa. Italia comandă forța navală.
„Este important să reușim”, a declarat Dendias. „Nu poți fi o răscruce de drumuri dacă drumurile nu există sau nu funcționează. Așa că pentru noi [Grecia] aceasta este o amenințare uriașă în mod direct și indirect.”
Atât Grecia, cât și Uniunea Europeană sunt alarmate de „abordarea sofisticată” a Houthis, a spus el, cu mine marine și arme submarine folosite în atacuri.
Siguranța celor cinci nave de război Aspides și a echipajului, din Germania, Italia, Belgia și Franța, este, de asemenea, o preocupare, a spus el, îndemnând la o strânsă coordonare cu alte flote din zonă, care includ nave de război din Statele Unite și India.
„A avea o comunicare foarte strânsă și o abordare cât mai comună cu alte flote … este ceva recomandabil și important”, a spus Dendias.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina din 2022, în februarie, UE dorește să își sporească rolul de apărare ca un bloc, mai degrabă decât ca o colecție de 27 de națiuni în care politica militară este elaborată la nivel național.
Grecia, de asemenea membră a NATO, dorește să își reformeze armata după exemplul Finlandei. De asemenea, își propune să își modernizeze industria de apărare și să stimuleze afacerile șantierelor sale navale, în timp ce își revine după un deceniu de criză a datoriilor care a forțat-o să reducă cheltuielile.
Guvernul de la Atena elaborat un plan de achiziții în valoare de mai multe miliarde de euro pe 10 ani, care include achiziționarea a până la 40 de noi avioane de luptă F-35 din SUA, a trei fregate din Franța și a elicopterelor Black Hawk fabricate în SUA.
Grevia vrea să producă sisteme de drone și antidrone și este în discuții cu Statele Unite pentru a co-proiecta și construi fregate din clasa Constellation pentru marina greacă. Fregatele străine ar putea fi întreținute în șantierele navale grecești, a declarat Dendias.
„Acest lucru reprezintă o provocare uriașă”, a spus el. „Suntem o națiune maritimă mândră, dar este pentru prima dată în istoria noastră când am putea fi capabili să co-proiectăm o platformă atât de importantă precum Constellation.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank