G4Media.ro

Grecia cere Turciei să înceteze să mai încalce spațiul său aerian cu…

Sursa foto: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team via Wikimedia Commons

Grecia cere Turciei să înceteze să mai încalce spațiul său aerian cu avioane de luptă: „Comportament inacceptabil din partea unui aliat NATO. Subminează securitatea europeană și unitatea NATO”

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut joi Turciei să înceteze să mai încalce spațiul aerian al Greciei cu avioane de vânătoare, un comportament care, în opinia sa, subminează unitatea NATO într-un moment crucial după invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

Cu o zi înainte, ministerul grec de externe a protestat față de o serie de survoluri turcești în Marea Egee, afirmând că acestea sunt ilegale și reprezintă o „provocare inacceptabilă”.

Mitsotakis a declarat că l-a informat pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la această problemă.

„I-am spus clar secretarului general că acest tip de comportament din partea unui aliat NATO… este inacceptabil”, a declarat Mitsotakis.

„Subminează securitatea europeană, precum și unitatea … NATO într-un moment în care între membrii NATO este indispensabil ca noi toți să rămânem uniți în fața agresiunii continue a Rusiei în Ucraina”, a subliniat premierul grec.

Oficialii turci nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Cu toate acestea, Ankara a susținut de mult timp că pretențiile Greciei asupra spațiului său aerian sunt maximale și a propus deschiderea problemei pentru discuții în cadrul unor negocieri bilaterale.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat anterior că, în urma survolurilor, mediul nu era bun pentru o rundă de discuții privind consolidarea încrederii între cele două țări.

Grecia și Turcia, aliați în cadrul NATO, au ajuns în pragul războiului în 1996 din cauza unei insule părăsite din Marea Egee. Legăturile bilaterale s-au îmbunătățit de-a lungul anilor, în ciuda unor tensiuni ocazionale, cel mai recent din cauza resurselor energetice din Marea Mediterană.

Cele două țări sunt în continuare în dezacord cu privire la probleme precum revendicările concurente asupra platformelor continentale respective, drepturile maritime și spațiul aerian, Ciprul divizat din punct de vedere etnic și statutul unor insule din Marea Egee.

Mitsotakis, care s-a întâlnit luna trecută cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că recenta poziție a Turciei privind survolările subminează progresele făcute în cadrul acelei întâlniri și că acestea trebuie „să înceteze imediat”.

Turcia, a adăugat el, nu s-a aliniat la nicio sancțiune luată de UE. „Acesta nu este comportamentul tipic al unei țări care aspiră să se alăture familiei UE”, a spus el în timpul declarațiilor comune cu premierul finlandez Sanna Marin, la Atena.

Invazia Rusiei, pe care Moscova o numește o „operațiune specială”, a determinat Finlanda și Suedia să își reevalueze neutralitatea militară de lungă durată și este de așteptat ca în luna mai să anunțe dacă se vor alătura alianței NATO conduse de SUA.

„Grecia va respecta decizia suverană a poporului finlandez”, a precizat Mitsotakis.

Sursa foto: SAC Helen Farrer RAF Mobile News Team via Wikimedia Commons

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Astia sunt aia care s-ar bate cu pietre dupa razboiul nuclear.

  2. Grecia care a fost salvată cu împrumuturi condiționate ale UE prin anii 2010- 2018 pentru a nu intra in faliment a ales sa se adape din aceeași apa otravita chiar daca ortodoxia greaca are relații foarte strânse cu cea rusă. Sper sa le iasă manevra, altfel turcii așteaptă la cotitura și presează pentru negocieri in Marea .Egee, iar Rusia se pare că îi vor sprijini pe turci in mod paradoxal.