G4Media.ro

Grecia devine un hub al NATO. Sunt așteptate în aceste zile nave…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Grecia devine un hub al NATO. Sunt așteptate în aceste zile nave care vor transporta importante sisteme de armament, care vor fi transferate de la Alexandroupolis în Bulgaria și România – presa elenă

Războiul ruso-ucrainean aduce schimbări din temelii în doctrina Alianței Nord-Atlantice și, prin urmare, și în ceea ce privește poziția Greciei în următorii ani în cadrul NATO, scrie economico.gr, citată de Rador.

Prin decizia de a trimite sisteme de armament compatibile cu know-how-ul pe care îl dețin forțele armate ucrainene (20.000 de kalașnikovuri, 815 lansatoare RPG-18 și 122 de rachete pentru lansatoarele RM-70), Atena și-a arătat de la început voința de a merge pe aceeași linie cu atitudinea – logică – a Alianței de a sprijini Kievul.

În același timp, Grecia a început să se pregătească pentru modernizarea suplimentară a portului Alexandroupolis și transformarea lui într-un hub pentru întărirea părții de sud a flancului estic al NATO, adică a Bulgariei și României.

3.000 de militari și echipamente trimise prin Alexandroupolis în Bulgaria și România.

Cea mai recentă evoluție, dezvăluită joia trecută de ziarul Kathimerini, se referă la intenția forțelor armate americane de a transporta prin Alexandroupolis în total 3.000 de militari și personal, precum și echipamente.

Se așteaptă ca în următoarele zile și ore să sosească nave cu capacitatea de a transporta importante sisteme de armament, care vor fi transferate de la Alexandroupolis în Bulgaria și România.

Grecia se transformă într-un hub pentru transferul de forțe

În esență, Grecia se transformă într-o poartă pentru transferul de forțe către aceste două țări, care datorită statutului lor de state cu ieșire la Marea Neagră dobândesc o nouă importanță pentru NATO, iar rolul lor este crescut la nivel de front nou (frontline states).

Săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în vizită la Vilnius, a făcut încă un pas înainte, activând Forța de reacție rapidă (NRF) a NATO și vorbind despre necesitatea staționării permanente (permanent stationing) a unor forțe aliate în flancul estic.

În esență, se schimbă total conceptul de apărare colectivă (collective defense) a Europei de Est, care în următorii ani va fi înzestrată cu capacități și prezență militară sporită.

Un punct de trecere cu mare valoare geografică

Prin portul Alexandroupoli, situat în partea de nord a Greciei, și prin baza Souda din Creta, Grecia devine un pasaj de trecere cu o mare valoare geografică, întrucât este situată la mică distanță de Marea Neagră, dar oferă și acces spre estul Mediteranei, unde marina rusă de la baza siriană Tartus reprezintă o îngrijorare permanentă pentru NATO.

Grecia reprezintă deja o verigă crucială în cadrul NATO datorită capacităților Forțelor sale Aeriene, comparabile cu foarte puține state membre NATO din regiunea mai largă, cu excepția Italiei, care, însă, se află la o distanță mai mare din punct de vedere geografic.

Avioanele grecești patrulează deja pe cerul Macedoniei de Nord și Bulgariei, în timp ce încă din prima zi a invaziei ruse, au fost activate aeronavele din Escadrila 380 a Sistemului Aeropurtat de Avertizare Timpurie și Control (ASEPE) de tip Erieye EMB-145 AEW&C pentru monitorizarea țărmurilor de la Marea Neagră din Bulgaria până în Delta Dunării la granițele României.

Grecia va contribui și cu forțe la NRF

În perioada următoare, Grecia va trebui să contribuie și cu forțe la NRF, care a fost desfășurată în tot flancul estic al NATO și care este întărită permanent.

Și în acest caz, se așteaptă ca serviciile Forțelor Armate elene să fie solicitate pentru consolidarea prezenței aliaților în Bulgaria și România.

Totodată, zilele trecute, elicopterele UH-64 Black Hawk și „Apache” (AH-64) ale Brigăzii Aeropurtate ale Forțelor Aeriene ale SUA au fost transportate prin intermediul Greciei în Polonia. E deja de prisos să subliniem și prezența constantă a unor mari portavioane în mările grecești, precum cel american „Harry S. Truman” și cel francez „Charles de Gaulle”.

Grecia versus Turcia

Este cu adevărat interesant că eforturile SUA de a valorifica facilitățile de care dispun forțele armate americane în Grecia continuă, în ciuda faptului că cel mai important aliat NATO, cu o ieșire uriașă la Marea Neagră este, fără îndoială, Turcia.

Desigur, valoarea Ankarei pentru Washington este evidentă în această etapă, motiv pentru care este încurajată cooperarea din ce în ce mai strânsă între Turcia și Israel.

De remarcat că poziția Turciei față de războiul ruso-ucrainean a stârnit interesul SUA la mai multe niveluri, după cum o demonstrează comunicările la nivel înalt și vizitele unor oficiali la Ankara.

Chiar alaltăieri a fost publicat ultimul raport al Serviciului de Cercetare al Congresului (CRS), care evaluează poziția Turciei și problemele legate de accesul la Marea Neagră.

Sursa: Economico.gr/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. A exista vreun moment in ultimele doua secole cand Grecia nu a fost colonie britanica? Chiar si cand o luau nazistii sau maoistii, tot britanicii stateau dupa gard, ca sa o „pacifice”.

    • aaa..ai aflat ca Grecia este tara NATO. Tu credeai ca e doar tara aia unde tu si multi putinisti va petreceti concediile. Lasa, ca o sa ai sansa sa-ti faci concediul la Moscova. In toamna, cu 200$ vei fi un nabab acolo. Ai grija la produsele pe care le duci acolo. Risti sa fii rapit pentru un baton de Mars.

    • Nu ai proprietatea cuvintelor, mars inapoi la vocabularul de clasa a doua.

      Eu am spus ca Grecia este colonie britanica de doua secole – nu e ca si cum am aflat azi ceva nou.

      Singura persoana care pare sa fi aflat azi ceva nou despre Grecia este autorul titlului „Grecia devine”. Eu stiam ca Grecia era dintotdeauna si nu devine azi ceva nou.

    • Bai, smardoi pe tastatura. Scrie ca devine HUB. HUB pentru tine este egal cu colonie?
      Apropo’ de proprietatea cuvintelor de care vorbesti. Dai sens aiurea unor cuvinte, ca sa-ti arati tu taria geto-daca si cum tarile nu sunt independente, ci supuse Vestulului decadent. Marsh in Rusia!!!
      P.S. Si nu, nici macar de facto nu mai este colonie britanica. Daca e sa intru in jocul tau murdar, nemtii au avut o mai mare influenta asupra politicii economice a Greciei falimentare, in ultimii 10 ani. Sa-ti desenez?!

    • Pãi .. si România nu a fost colonie bolsevicã,de la instalarea primului guvern comunist/pro rus .. impus cu japca,de cãtre ocupatzia sovieticã a României (guvernul Petru Groza 1945).

    • ?!

    • Probabil cã regimul ãla era cool ptr tine si tovarãsii tãi .. NUE PSD & co 😂😂

  2. Eu nu pricep , Valahii nu au armata sa-si protejeze tara , musai sa aduca forte elene sa-i apere pe valahi si bulgari …. tara de cocalari , manelisti si prostituate care sunt prezentate de masmedia vedete ……

  3. Eu nu pricep , Valahii nu au armata sa-si protejeze tara , musai sa aduca forte elene sa-i apere pe valahi si bulgari …. tara de cocalari , manelisti si prostituate care sunt prezentate de masmedia vedete ……

    • Trolule … sper sa aveti soarta … yugoslaviei… chinezii abia asteapta

  4. Mai de graba analfabet decat patriot. Mujicule citeste cateva randuri din istoria Rusiei si a Balcanilor pt a invata ce a insembat pt rusi Balcanii.
    Inainte de a-ti expune ineptiile, te rog citeste.
    O minima cultura nu-ti strica.