Grecia și-a strâns relațiile cu SUA ca urmare a crizei ucrainene
Analiză a publicației elene KATHIMERINI, preluată de agenția Rador:
Războiul din Ucraina, incertitudinile regionale din întreaga zonă cuprinsă între Africa de Nord, estul Mării Mediterane și Balcanii de Vest și schimbările din politica pe care Ankara o urmează în ultimii ani sunt cei trei factori principali care au contribuit la strângerea relațiilor dintre Atena și Washington.
Prezența prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis la Washington în urmă cu aproximativ două luni și mai ales discursul său susținut în sedința comună a Congresului, precum și contactele avute de ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, și ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, în SUA, zilele acestea, reprezintă cel mai vizibil semnal al importanței pe care partea americană o acordă relațiilor cu Grecia în această perioadă. Desigur, acest proces a început în urmă cu cinci ani, dar s-a intensificat încă și mai mult din mai multe motive.
În primul rând, are legătură cu importanța Greciei ca poziție geografică pentru forțele americane. Începând cu 24 februarie, portul Alexandroupoli a devenit un „Bosfor” terestru care permite forțelor armate americane să se deplaseze rapid și în siguranță spre Bulgaria, România și Polonia pentru a întări flancul estic al NATO. Alexandroupoli este, în același timp, și o alegere conștientă pentru dezvoltarea și consolidarea infrastructurii de stocare și distribuire a gazelor naturale spre Balcani și Europa Centrală.
Al doilea motiv este legat de relațiile greco-turce, care se află în centrul coeziunii flancului de sud-est al NATO. În ciuda asigurărilor pe care se pare că le-ar fi dat Statelor Unite cum că nu intenționează să înceapă ceva care să amintească de un „episod fierbinte” în Marea Egee, turcii promovează opinii despre care chiar și SUA înțeleg că sunt inacceptabile pentru Grecia.
Recentul comentariu al reprezentantului Pentagonului, după întâlnirea dintre ministrul Panagiotopoulos cu omologul său Lloyd Austin, cu privire la necesitatea soluționării „diferendelor de lungă durată” («long standing disputes»), este considerat de partea greacă drept un indiciu clar că americanii își dau seama foarte bine de limitările Atena. De aceea este deosebit de interesantă inițiativa lui Austin de a-l suna în zilele următoare pe omologul său turc, Hulusi Akar, pentru a discuta despre necesitatea menținerii calmului în Marea Egee.
Livrarea de către SUA a unor aeronave F-35 are mult mai puțină importanță pentru relația greco-americană, întrucât achiziția lor are, în cele din urmă, mai multă legătură cu posibilitățile bugetare și mai puțin cu intenția – oricum favorabilă – a Washingtonului de a le vinde Greciei. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank