G4Media.ro

Grecia și Bulgaria dezvoltă proiecte majore pentru a aproviziona Europa de Est…

Foto: Energy.gov

Grecia și Bulgaria dezvoltă proiecte majore pentru a aproviziona Europa de Est cu gaz și curent electric

Analiză a publicației elene OIKONOMIKOS TACHYDROMOS, citată de Rador:

Grecia și Bulgaria construiesc proiecte pentru a deveni o poartă puternică pentru accesul gazelor naturale și a energiei electrice către țările balcanice, precum și către Europa de Est.

Începutul a fost făcut în vara anului 2022 odată cu conducta pentru transportul gazelor naturale IGB, după care a urmat proiectul conductei petroliere Alexandroupoli – Burgas.

Înaintea acestor două conducte, coridorul de gaze naturale pe care cele două țări îl deschid către Balcani și Europa de Est se dezvoltase deja datorită celor două FSRU (unități plutitoare de stocare și gazeificare a gazelor naturale lichefiate – GNL) de lângă Alexandroupoli. Tot în cursul anului va fi finalizat un al doilea interconector de energie electrică între Grecia și Bulgaria (Nea Santa – Maritsa), dând posibilitatea realizării mai multor exporturi de energie de la noile unități de generare a energiei (în construcție) de la Komotini și Alexandroupoli.

Proiectele menționate susțin eforturile de obținere a independenței energetice a țărilor din Balcani și din Europa de Est, în timp ce relațiile dintre Grecia și Bulgaria sunt consolidate și mai mult ca urmare a memorandumurilor de cooperare semnate pe 16 februarie la Atena, în prezența premierului grec Kyriakos Mitsotakis și a președintelui bulgar Rumen Radev.

Gazul natural

Poarta de acces pentru gazele naturale a fost deschisă în iulie 2022 prin conducta interconectoare IGB, cu o lungime de 182 km. IGB transportă 3 miliarde de metri cubi de gaze prin Sistemul Național de Gaze Naturale al Greciei. Anul trecut, exporturile grecești au ajuns la 2,5 miliarde de metri cubi și au fost direcționate în întregime către Bulgaria, dar o parte din această cantitate a acoperit inclusiv necesitățile Moldovei. Nevoile de energie au fost acoperite în cea mai mare parte cu GNL gazificat care a sosit din SUA, Qatar, Algeria, adus cu nave-cisternă la instalațiile terminalului companiei DESFA de la Revythoussa.

Din toamna anului 2025, conducta IGB va putea transporta cantități și mai mari de gaz, capacitatea sa crescând la 5 miliarde de metri cubi. În acest fel, va fi posibil și transportul unei cantități aduse prin conducta TAP, care în jurul anului 2028 va putea transporta cantități duble, de 22 de miliarde de metri cubi către Grecia, Bulgaria, Albania și Italia.

La data de 25 noiembrie va sosi în largul orașului Alexandroupoli și infrastructura plutitoare de stocare și gazeificare a GNL. FSRU Alexandroupoli al companiei GASTRADE va aproviziona, prin intermediul IGB și printr-o conductă de legătură, Bulgaria și mai departe chiar și Serbia și România.

Stația FSRU este construită în Șantierele Navale Keppel din Singapore și, după ce va sosi la Alexandroupoli în noiembrie, va deveni operațională în ianuarie 2024.

A doua stație FSRU este în curs de dezvoltare de aceeași companie și va avea posibilitatea de a alimenta piețele din Moldova și Ucraina prin conductele interconectoare ale Bulgariei. Se estimează că va deveni operațională în jurul anului 2025.

Energia electrică

În cursul anului 2023 va fi finalizată construcția celei de-a doua linii de interconectare electrică între Grecia și Bulgaria. Proiectul este realizat de operatorul elen ADMIE-IPTO, iar noua linie de transport a energiei electrice, cu o lungime de 151 km va începe de la stația N. Santa până la substația Marița.

Prin acest proiect, capacitatea de export a energiei electrice către Bulgaria crește la 1.400 de megawați, iar capacitatea de import către Grecia crește la 1.700 de megawați.

Consolidarea liniilor va permite celor două unități de generare a energiei construite de GEK TERNA – Motor Oil la Komotini, cu o capacitate de 877 MW și de PPC – DEPA Emporias – Damco Energy la Alexandroupoli, cu o capacitate de 840 MW să exporte mai ușor cantități mari de energie electrică.

Petrolul

Guvernele celor două țări sunt în faza de înființare a consorțiului de companii grecești și bulgare care vor realiza oleoductul Alexandroupoli – Burgas.

Proiectul pentru care a fost semnat un memorandum de cooperare prevede construirea unei conducte terestre cu lungimea de 260 km care va începe din portul Alexandroupoli și se va termina în portul bulgar de la Marea Neagră. Obiectivul proiectului este de a transporta 10 milioane de tone de petrol către rafinăriile țării vecine, ocolind tranzitarea Strâmtorii Bosfor și eliminând dependența de petrolul rusesc. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează