G4Media.ro

Grecia și Cipru acuză Turcia că alimentează tensiunile în estul Mării Mediterane…

sursa foto: Pixabay.com

Grecia și Cipru acuză Turcia că alimentează tensiunile în estul Mării Mediterane / Ankara se pregătește să trimită luna viitoare o navă de foraj în căutarea de gaze naturale

Grecia și Cipru au acuzat joi Turcia, țara rivală, că alimentează tensiunile, în timp ce Ankara se pregătește să trimită luna viitoare o navă de foraj în Marea Mediterană, în căutarea de gaze naturale, relatează Reuters.

Relațiile dintre Atena și Ankara sunt tensionate din cauza unei serii de probleme, de la survolarea apelor până la apele și insulele disputate.

Ciprul, divizat pe criterii etnice de aproape cinci decenii, este un punct cheie al diviziunii, adâncit în ultimii ani de revendicările suprapuse și concurente asupra apelor offshore despre care se crede că ar conține cantități mari de gaze naturale.

Turcia urmează să trimită o navă de foraj în Marea Mediterană la începutul lunii august în căutare de gaze.

„Ne așteptăm să vină”, a declarat ministrul cipriot de externe Ioannis Kasoulides jurnaliștilor după întâlnirea cu omologul său grec Nikos Dendias la Nicosia. „Am discutat despre (luarea) anumitor măsuri în speranța că acest lucru va evita crearea unor tensiuni în zona noastră economică exclusivă”.

Nicosia va acționa de comun acord cu partenerii săi din UE cu privire la cel mai bun curs de acțiune, a declarat Kasoulides.

Potrivit acestuia, a existat un „crescendo de retorică dură și provocatoare” din partea Ankarei, adăugând: „Menținem tonul jos”.

Ciprul a fost împărțit în 1974, când Turcia a invadat treimea nordică a acestuia ca răspuns la o scurtă lovitură de stat de inspirație greacă. Atât Grecia, cât și Turcia sunt puteri garante ale independenței ciprioților, alături de Marea Britanie.

Semințele divizării au fost semănate mai devreme, când un parteneriat între ciprioții greci și turci la guvernare s-a destrămat la trei ani după ce fosta colonie britanică și-a obținut independența.

Atât Kasoulides, cât și Dendias au comparat evenimentele din Cipru cu invazia Rusiei în Ucraina, dar Dendias a spus că comparația se oprește aici.

„În urmă cu 48 de ani, comunitatea internațională nu a reacționat la invazia din Cipru așa cum ar fi trebuit”, a spus Dendias. „Și trebuie să reamintim tuturor că invazia din Ucraina nu este singurul caz de invazie din Europa”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...