G4Media.ro

Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI.…

Sursa foto: Pixabay

Grecia va rambursa cu doi ani mai devreme împrumuturile de la FMI. A avut împrumuturi totale de peste 260 de miliarde de euro

Grecia va rambursa până la finalul lunii martie tranşele finale din împrumuturile acordate de Fondul Monetar Internaţional, cu doi ani mai devreme decât era programat, a anunţat luni ministrul elen de Finanţe, Christos Staikouras, într-un interviu acordat Reuters, preluat de Agerpres.

Între 2010 şi 2015, Grecia a avut nevoie de trei pachete internaţionale de asistenţă de la Uniunea Europeană şi FMI, cu o valoare totală de peste 260 de miliarde de euro. Începând din 2018, când s-au finalizat programele de asistenţă, Grecia şi-a asigurat necesităţile de finanţare exclusiv de pe piaţă.

Grecia a rambursat deja anticipat şase miliarde de euro către FMI, în 2019 şi 2021, şi în prezent mai are de rambursat împrumuturi în valoare de 1,9 miliarde de euro care ajung la scadenţă în 2024, ultima tranşă din creditul total de 28 miliarde de euro furnizat de instituţia financiară cu sediul la Washington în perioada 2010 – 2014. În cazul împrumuturilor acordate de partenerii din zona euro, Grecia a început anul trecut să ramburseze primele împrumuturi şi intenţionează să accelereze ritmul.

„Grecia a solicitat oficial achitarea completă a creditului către FMI. Procedura corespunzătoare a fost lansată şi ne aşteptăm să finalizăm achitarea creditului la finalul lunii martie”, a declarat Staikouras.

Grecia este în continuare cea mai îndatorată ţară din zona euro, nivelul datoriei ca procent din PIB fiind estimat la 189,6% în 2022. În urma achitării anticipate a creditului către FMI, datoria ţării ar urma să scadă cu aproximativ un punct procentual şi vor fi economisiţi aproximativ 50 de milioane de euro, echivalentul plăţii ratei dobânzii.

De asemenea, Staikouras a anunţat că în pofida majorării cheltuielilor pentru a face faţă impactului pandemiei de COVID-19 pandemic, din 2023 Grecia va reveni la excedent primar, aşa cum a promis creditorilor săi internaţionali, datorită creşterii economice mai ridicate şi a veniturilor bugetare mai mari.

„Grecia implementează o politică fiscală prudentă şi responsabilă, şi o strategie pertinentă de emitere de obligaţiuni, pentru a limita consecinţele faptului că, în pofida revizuirilor în creştere a ratingului de credit, în ultimii doi ani, ţara încă nu a intrat în categoria ‘investment grade’ (recomandat pentru investiţii)”, a explicat ministrul elen de Finanţe.

Acesta şi-a exprimat speranţa că din 2023 Grecia va beneficia de un rating de tip „investment grade” în urma obţinerii excedentului primar.

Neînţelegerile şi disputele dintre delegaţiile FMI şi diferitele guverne de la Atena, pe tema condiţiilor dure de austeritate impuse de Fond, au fost frecvente în anii de criză când Grecia era într-o gravă recesiune şi rata şomajului a urcat până la 27%. Grecia speră ca până la vară să iasă din condiţiile de supraveghere extinsă care îi permit Comisiei Europene să monitorizeze cu atenţia modul în care autorităţile de la Atena îşi respectă angajamentele.

Guvernul grec estimează că economia elenă a înregistrat o creştere de 9% în 2021 şi prognozează un avans de peste 5% pentru acest an. Autorităţile de la Atena au o rezervă de lichidităţi de aproximativ 32 de miliarde de euro, suficientă pentru a acoperi datoriile care ajung la maturitate timp de cel puţin trei ani.

Sursa foto: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asa se intampla cand politicie ii se opresc momentan din furat: se aduna miliarde la buget. Ar trebui incercat exercitiul asta miraculos si in Romania, macar pentru 1 luna.

    • Da, dar puțini cunosc patriotismul aproape ‘nebun’ – al grecilor.
      La propriu, fără glumă!
      Fanatici de patrioți.
      De aceea, la ei întotdeauna se va putea repeta (salvarea țării din colaps economic, etc) – pe când la noi NU.
      Și se pare – niciodată.. Pentru că „burta Alesului” e prioritate zero, apoi interesul de Partid, de Grup, de Famiglie, de Prieteni – și abia a enșpea prioritate (ce mai rămâne) dăm la pr0ști. Poate cineva să demonstreze contrariul, în acești 32 de ani? LMAO
      N-o să fim niciodată, ca grecii – asta, pentru antevorbitorul.

  2. Cati ani vor plati pentru fregate? Cumva acei bani sunt acoperiti cu granturile RRF? De la UE pentru Franta, via Gr.

    • Ce te priveste ba pe tine cat vor plati pentru fregatele militare? Ai ajuns tu, un postac scarbos, sa le numeri banii la greci. Acu’10 ani mai aveau putin si trageau obloanele, iar acum incep sa intre pe excedent, dar voua va pute cand cineva isi face treaba.

  3. Iliescu știe? Poate mai pune de o revoluție, daca tot sunt achitate datoriile.

  4. Lasa….aia a fost mita electorala. Statul a „vandut” apartamentele la pret de nimic, oferind credite la dobanda neajustata cu inflatia. Dupa 2-3 ani de hiper-inflatie tot romanul si-a achitat ce a mai ramas din credit pentru ca principalul ramas era derizoriu ca valoare de cumparare. Doar o metoda pesedista de a cumpara voturi pe banii statului (ca nu de la ei).